Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ - Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΡΑΖΕΙ


Το ποσό με τις διαγραφές από τις κυπριακές τράπεζες χρεών σε πολιτικά πρόσωπα, νυν και πρώην βουλευτές, πρώην υπουργούς, κομματικά στελέχη και οικονομικούς παράγοντες, ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού
Πρακτορείου σε 6,2 εκατ. ευρώ και 5,8 εκατ. δολάρια...

Η λεγόμενη «καυτή λίστα», που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο από το τηλεοπτικό δελτίο «24H» με αρχικά ονομάτων, είναι ήδη στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, αλλά επί του παρόντος η Νομική Υπηρεσία του κράτους δεν θα προβεί σε άλλη ενέργεια.

Εστειλαν και χρήματα στο εξωτερικό
Εάν και η δεύτερη λίστα με τα ονόματα όσων απέσυραν χρήματα από τις τράπεζες και τα έστειλαν στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα εμπίπτει στους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, θα μεταβιβαστεί αμέσως μόλις ληφθεί, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι... 


Η υπόθεση δεν αφορούσε δάνειο, «αλλά πλαστογραφία σε τραπεζικό του λογαριασμό για την οποία το άτομο που ήταν υπεύθυνο καταδικάστηκε από το δικαστήριο και η τράπεζα αναγνώρισε μέρος της ευθύνης για χρεώσεις».

Ολοι οι υπεύθυνοι διαψεύδουν
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών διέψευσε τις πληροφορίες για διαγραφή δανείου και υποστήριξε ότι «σε αντίθεση η τράπεζα είχε δεσμεύσει το συγκεκριμένο ποσό σε άλλο προσωπικό του λογαριασμό με αποτέλεσμα να απωλέσει δικές του προσωπικές καταθέσεις».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης αναφέρει ότι καμία διασύνδεση δεν έχει με την συγκεκριμένη εταιρεία , που αναφέρεται στην λίστα.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου χαρακτηρίζει συκοφαντικό τον ισχυρισμό και διευκρινίζει ότι «δεν αφορά χαριστική διαδικασία, αλλά διακανονισμό οφειλών στο πλαίσιο συνήθους πρακτικής».
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΔΗΣΥ Τίμης Ευθυμίου αναφέρει ότι «όλες οι υποχρεώσεις του ως μέτοχος σε εταιρεία έχουν ρυθμιστεί με εξόφληση δανείου στο πλαίσιο νόμιμου διακανονισμού όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις καθυστερημένων δανείων εταιρειών».
Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Σοφοκλής Χατζηγιάννης υποστηρίζει ότι «το θέμα αφορά εξόφληση χρεών με εξώδικους διακανονισμούς, μετά την αφαίρεση παράνομων τόκων».
Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Γεωργίου αναφέρει ότι πρόκειται για διακανονισμό εξόφλησης χρέους μετά την αφαίρεση παράνομων τόκων.
Ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου αναφέρει ότι η υπόθεση αφορά εταιρεία για την οποία το δικηγορικό του γραφείο ενεργούσε εκ μέρους της. Πρόκειται, προσθέτει, για υπόθεση που κατέληξε και διευθετήθηκε μέσω δικαστηρίου και με την παρέμβαση και αποπληρωμή του χρέους από τους εγγυητές του δανείου χωρίς την όποια ανάμιξη του.
Για την διαγραφή δανείου ξενοδοχειακής εταιρείας, που συνδέεται με το ΑΚΕΛ και την ΠΕΟ, ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωση της ΠΕΟ αναφέρει ότι «το ποσό αφορά υπόλοιπο το οποίο τριπλασιάστηκε με ανατοκισμούς και η τράπεζα αφού μελέτησε τα δεδομένα αποφάσισε να το θεωρήσει μη εισπράξιμο».

Τα κόμματα ερίζουν για τις ευθύνες
Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση επαναβεβαιώνει τη θέση του για την ανάγκη πλήρους και εις βάθος διερεύνησης όλων των πτυχών της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και προσθέτει ότι «η απαίτηση του λαού για απόδοση ευθυνών θα στηριχθεί ανεξάρτητα ποιον αφορά και ότι κι αν πρεσβεύει».
Η ΕΔΕΚ κάλεσε όσους εμπλέκονται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για πλήρη διερεύνηση.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης σε γραπτή δήλωση του διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη λίστα δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή.
Οι Οικολόγοι σε ανακοίνωση καταδικάζουν με έντονο τρόπο τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.
Χαρακτηρίζουν «απόλυτα υποκριτικό εκ μέρους κάποιων να διατυμπανίζουν καθημερινά από τηλεοράσεως ότι πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη τη στιγμή που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».
Στο μεταξύ λανθασμένη χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει τριμελή ερευνητική επιτροπή, αντί ποινικών ανακριτών, για να διερευνήσει γεγονότα, αποφάσεις και συνθήκες που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Αμφιβολίες για την πρόθεση της κυβέρνησης να βρει τους ενόχους
Ο βουλευτής του κόμματος Αριστος Δαμιανού εκτιμά ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και πιθανόν να αποδειχτεί αναποτελεσματική.
Αμφιβολίες ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διερεύνηση και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών για τη σημερινή οικονομική τραγωδία, εκφράζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών , Γιώργος Λιλλήκας.
Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Λιλλήκας υπογραμμίζει ότι όλοι γνωρίζουν πως Ερευνητικές Επιτροπές αυτού του τύπου, «αποτελούν προπέτασμα καπνού» και καλεί το Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη ποινική έρευνα για όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας, που βιώνουν σήμερα οι Κύπριοι πολίτες.

Οι 9+1 φονικές πιστολιές στο ταμείο της Λαϊκής
Ένα πάρτι άνευ προηγουμένου είχε στηθεί με θύμα το ταμείο της Λαϊκής Τράπεζας. Η Marfin Bank από το σύνολο των χορηγήσεων (12 δισ.) στην Ελλάδα φέρεται να έδωσε δάνεια 2,6 δισ. σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση... της MIG, με εγγύηση τις μετοχές της.
Κάπως έτσι το «αλεξίσφαιρο» χαρτοφυλάκιο της Laiki bank τρύπησε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος». Συγκεκριμένα, 10 ήταν οι  φονικές «πιστολιές» που απέφεραν σημαντικό πλήγμα στην τράπεζα και κατ' επέκταση στην κυπριακή οικονομία. 
1. 700 εκ. δανείστηκε ο μεγαλύτερος πελάτης της Marfin για να συμμετάσχει στην αύξηση μεταοχικού κεφαλαίου της MIG.
2. 120εκ. πήρε ποδοσφαιρικός παράγοντας, γνωστός για την ενασχόλησή του με τον ευρύτερο κλάδο του τζόγου.
3. 370 εκ. χορηγήθηκαν σε πολύ γνωστή γυναίκα που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία και τις τράπεζες
4. 170 εκ. δανείστηκε γνωστός επιχειρηματίας
5. 320 εκ.δανείστηκε μία συνδεδεμένη εταιρεία
6.250 εκ. πήρε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές
7. 200 εκ. πήρε εφοπλιστής που ασχολείται με την Ενέργεια
8. 120 εκ. δόθηκαν σε στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης
9. 200 εκ. χορογήθηκαν σε γνωστό Έλληνα επιχειρηματία
10. 150 εκ. χορηγήθηκαν σε γνωστό διευθύνοντα σύμβουλο τηλεοπτικού σταθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου