Δεν υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης στη μελέτη για τον «Κήπο του Απογευματινού Ήλιου» και συγκεκριμένα για τον επίμαχο «λόφο» ξεκαθαρίζει ο μελετητής του έργου της Νέας Παραλίας, αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης (μαζί με τον Μπερνάρ Κουόμο).
Ο αρχιτέκτονας, με συνέντευξή του
στη Voria.gr, απαντάει στις αιτιάσεις των 200 περίπου κατοίκων της Μεγάλου Αλεξάνδρου που σήμερα προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μπλοκάρουν το έργο, υποστηρίζοντας ότι η συνέχιση της ανάπλασης δεν διατρέχει κίνδυνο, καθώς, όπως εκτιμά, το δικαστήριο δεν θα κάνει δεκτά τα επιχειρήματά τους.
Ο κ. Νικηφορίδης εξηγεί ότι με την κατασκευή του πρανούς, στόχος της μελέτης είναι ο περιπατητής "να γυρίσει την πλάτη" στο Μακεδονία Παλλάς και στον κεντρικό παραλιακό δρόμο, που, κατά την άποψή του, αποτελούν στοιχεία όχλησης, ενώ τονίζει ότι για το έργο δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε περιβαλλοντική μελέτη.
Αναλυτικά η αρχική τοποθέτηση του κ. Νικηφορίδη και οι απαντήσεις που δίνει στη Voria.gr:
«Όταν σχεδιάζουμε ένα τόσο μεγάλο έργο ανάπλασης, όπως είναι αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι θα έχουν κάποιο πρόβλημα, για διάφορους λόγους. Σε όλη τη φάση αυτών των χρόνων, ακούσαμε και ακούμε πολλά πράγματα, ότι δεν προβλέψαμε π.χ. για τους φοίνικες και βάλαμε πεύκα, ότι δεν κάναμε πορείες για ανθρώπους που κάνουν ιππασία- γιατί προφανώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε ιππασία και εμείς επομένως θα έπρεπε να έχουμε κάνει αυτό.
Εμείς προσπαθήσαμε να μπούμε στη θέση ενός απλού πολίτη και να εντοπίσουμε τι μπορεί να ζητάει, ώστε να ικανοποιήσουμε κατά κάποιο τρόπο αυτό το ζητούμενο, δηλαδή να κάνουμε κάτι που θα απευθύνεται σε όσο γίνεται περισσότερους πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι, πάντα, τα έργα ανάπλασης, για πολλούς λόγους, προκαλούν αντιδράσεις. Κυρίως γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν μάθει κάπως και αυτό το νέο που γίνεται τους ανησυχεί. Συνήθως, όπως γίνεται και τώρα, οι αντιδράσεις δεν έρχονται όταν έχει ολοκληρωθεί το έργο, αλλά από πριν, γιατί δεν τους αρέσουν κάποια πράγματα και αντιδρούν. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να έχει δίκιο ο πολίτης που αντιδρά, προς Θεού, έχει κάθε δικαίωμα να αντιδράσει.
Στη συγκεκριμένη περιοχή τώρα, αυτό που εμείς αντιμετωπίσαμε όταν την επισκεφθήκαμε στη φάση που έγινε ο διαγωνισμός, ήταν ένα τρίγωνο-χώρος πρασίνου, που ήταν αρκετά έως πολύ υποβαθμισμένος, όπου δεν πήγαινε κανείς και ως εκ τούτου προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί συνέβαινε κάτι τέτοιο. Γιατί όταν δεν πάει ο κόσμος κάπου, πηγαίνουν αυτοί που δεν πρέπει να πάνε, είναι ένα θέμα που προκύπτει εκ των πραγμάτων.
Είχαμε επομένως να κάνουμε με μία περιοχή, που έπρεπε να καταλάβουμε γιατί βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Αυτό είχε δυο ερμηνείες. Η μία ήταν ότι η Μ. Αλεξάνδρου είναι ένας δρόμος με υψηλές ταχύτητες, που είναι συνήθως άδειος, άρα έχει ένα θέμα, ως προς την όχληση την ηχητική. Αυτό, βέβαια, υπάρχει σε όλη την παραλία, απλώς υπάρχουν κάποιοι Κήποι που έχουν μεγάλο βάθος και κάποιοι μικρό βάθος.
Σε ένα αντίστοιχο Κήπο, τον «Κήπο του Νερού», επειδή είχε μικρό βάθος, κάναμε τον καταρράκτη κατά μήκος του δρόμου, για να κόψουμε τον ήχο του δρόμου και να φέρουμε τον ήχο του νερού και άρα να προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε την όχληση του θορύβου των οχημάτων. Μια άλλη περίπτωση ήταν αυτή (στη συγκεκριμένη περιοχή της Μ. Αλεξάνδρου) που λόγω της τριγωνικής μορφής είχε μικρό βάθος σε ένα σημείο και έπρεπε για εκείνο να παρέμβουμε.
Το δεύτερο πράγμα που προσπαθήσαμε να κάνουμε, ήταν να σκεφθούμε και τη σχέση που είχε ο χώρος με το Μακεδονία Παλλάς. Δηλαδή, προσπαθήσαμε μέσα από το πρανές αυτό να δημιουργήσουμε μία κατάσταση που να γυρίζει πλάτη στο Μακεδονία Παλλάς και στον δρόμο, ώστε να μην είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε με αυτά τα δυο στοιχεία της περιοχής, που κατά την άποψή μας είναι στοιχεία όχλησης.
Άρα, ουσιαστικά προσπαθήσαμε να γυρίσουμε την πλάτη μας σε αυτά τα δυο στοιχεία και να δημιουργήσουμε ένα πρανές, το οποίο να μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματα, που έχουν όλα τα πρανή, δηλαδή, να ανοίγουν τον ορίζοντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και λόγω του ηλιοβασιλέματος, αυτό συνιστά ένα πολύ ευχάριστο γεγονός και για αυτό και έχουμε κάνει πολλά καθιστικά. Όλο αυτό το πρανές είναι φυτεμένο όπως και η κάτω πλευρά».
Για το ύψος του πρανές που διαμαρτύρονται οι κάτοικοι;
Εμείς στην αρχή δεν θέλαμε να έχει 3,5 μέτρα, θέλαμε περισσότερο. Σκεφθήκαμε, όμως, ότι υπάρχουν απέναντι πολυκατοικίες, γι΄ αυτό περιοριστήκαμε σε αυτό το ύψος. Τα 3,5 μ. είναι σε ένα σημείο, δηλαδή, λίγο πιο πέρα είναι 3,45μ, παράδειγμα, και σε κάποιο άλλο είναι 0. Επίσης, οι απέναντι πολυκατοικίες έχουν όλες πυλωτές και άρα δεν υπάρχει κατοίκηση στο ισόγειο.
Το υψηλότερο σημείο, τα 3,5 μ., είναι σε μια εσοχή, δηλαδή, οι πολυκατοικίες εκείνες δεν είναι πάνω στην Μ. Αλεξάνδρου είναι πιο μέσα, λόγω της γραμμής του αιγιαλού, άρα είναι σε μεγάλη απόσταση από το πρανές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα ή δυο διαμερίσματα να έχουν πρόβλημα θέας. Απλώς εμείς λέμε πως όταν είσαι 200 μέτρα από τη θάλασσα και έχεις χώρους πρασίνου μπροστά, ευρισκόμενος στο 3,5 μ. ή στο 4 μ. από το έδαφος, δεν μπορείς να έχεις θέα, γιατί έχεις πολλά δέντρα και επομένως η θέα σου περιορίζεται δραματικά, δεν είναι δηλαδή, ένα γκαζόν το πράσινο πάντα, έχει και δέντρα και θάμνοι.
Παραδόξως, απέναντι από τις πολυκατοικίες που παραπονιούνται δεν φυτρώνει κανένα δέντρο δυστυχώς, ενώ πιο κάτω φυτρώνουν, και ένας θάμνος που υπάρχει εκεί είναι ξερός, αυτό ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει. Πάντως, εμείς θεωρούμε πως αν υπάρχουν ένα ή δυο διαμερίσματα που στα 200 μ. μπορεί να έχουν ένα πρόβλημα με την οπτική τους, αλλά αυτό δεν μπορείς να το διεκδικήσεις, διότι όταν έχει χώρους πρασίνου, έχεις και πολλά δέντρα μπροστά σου και δεν μπορείς να έχεις στα 3,5 – 4 μ. απεριόριστη θέα.
Τι απαντάτε στους κατοίκους που διαμαρτύρονται για τον επίμαχο «λόφο» και αναφέρονται σε περιβαλλοντικούς λόγους; Σημειώνουν επίσης ότι εξαιτίας του τοιχώματος, θα εγκλωβίζεται η όχληση από τα οχήματα, στην πλευρά των πολυκατοικιών.
Το ανάχωμα αυτό, το πρανές, είναι με κλίση, δεν είναι δηλαδή ένα κατακόρυφο στοιχείο, επομένως αυτό δεν ισχύει, διότι ο ήχος φεύγει. Το είχαμε δει και από αυτή την πλευρά, θέλαμε κάτι που να διώχνει τον θόρυβο.
Ήταν απαραίτητη για το έργο η οικοδομική άδεια, έπρεπε να γίνει η περιβαλλοντική μελέτη;
Δεν χρειάζεται οικοδομική άδεια, και έχουμε και βεβαίωση της Πολεοδομίας όταν υπαγόταν στη νομαρχία Θεσσαλονίκης και όχι στο δήμο. Βέβαια, πέρασε από την ΕΠΑΕ, που είναι μια Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου της Πολεοδομίας. Οικοδομική άδεια δεν χρειάζεται σε αυτην την περίπτωση, γιατί είναι διαμόρφωση χώρων πρασίνου (υπάρχει ένα άρθρο στο γενικό οικοδομικό κανονισμό) που έχει δόμηση ελάχιστη και άρα δεν απαιτείται. Δεν υπάρχει θέμα οικοδομικής άδειας.
Περιβαλλοντική μελέτη είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει έγγραφο της νομαρχίας, που αναφέρει επίσης ότι δεν απαιτείται. Ο δήμος αποτάθηκε στη νομαρχία και η απάντηση ήταν η παραπάνω. Και πάλι, δεν μπορώ να φανταστώ, όμως, ότι θα γινόταν περιβαλλοντική μελέτη και θα ήταν αρνητική για χώρους πρασίνου.
Υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης; Οι κάτοικοι, ισχυρίζονται, ότι έχουν ήδη γίνει στο έργο έξι τροποποιήσεις.
Όχι, στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχουν περιθώρια τροποποίησης για πολλούς και διάφορους λόγους. Σε άλλες καταστάσεις υπάρχουν, όπως πχ στα σχέδια των αποτυπώσεων που είχαμε πάρει από έναν οργανισμό κοινής ωφέλειας, δεν φαινόταν τίποτα και ξαφνικά προέκυψε ένας αγωγός, ο οποίος δεν ήταν αποτυπωμένος. Αυτό η Διαχειριστική Αρχή το δέχεται ως επιχείρημα.
Ας ρωτήσουν (οι κάτοικοι) τη Διαχειριστική Αρχή αν επιτρέπονται τροποποιήσεις. Από τη στιγμή που έχει γίνει έτσι (το έργο) και έχει δημοπρατηθεί έτσι, δεν αλλάζει. Πρέπει να είναι αδιέξοδο το σύστημα, να μην μπορεί να υλοποιηθεί, για να αλλάξει. Όταν μπορεί να υλοποιηθεί, άσχετα αν κάποιοι διαφωνούν ή συμφωνούν, δεν μπορεί να δεχθεί τέτοιες τροποποιήσεις η Διαχειριστική Αρχή.
Κανένας ουσιαστικά λόγος από αυτούς που επικαλούνται οι κάτοικοι δεν ισχύει απόλυτα. Όταν έγινε μια συνάντηση ένας κάτοικος μου είπε ότι του κόβεται τη θέα, και τον ρωτάω "σε ποιόν όροφο είστε " και μου απάντησε στον όγδοο. Ο εργολάβος το είχε κάνει αρχικά, αναγκαστικά, πάρα πολύ ψηλά, 7,5 – 8 μ., γιατί για στατικούς λόγους έπρεπε να «καθίσει» το έδαφος, οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν, όταν το είδαν, το καταλαβαίνω αυτό και τώρα έχουν ξεσηκωθεί.
Τελικά, όμως, ασχολούνται με κάτι το οποίο δεν έχει νόημα, δεν πρόκειται να βρουν το δίκιο τους. Αν έπρεπε να βγει οικοδομική άδεια και δεν είχε βγει, θα μπορούσαν να βρουν το δίκαιό τους, αν έπρεπε να γίνει περιβαλλοντική μελέτη και δεν έγινε, θα μπορούσαν επίσης να βρουν το δίκαιό τους. Αλλά το ότι τους κόβεται η θέα από το ισόγειο όταν βγαίνουν από την πολυκατοικία τους και όταν περπατούν στον δρόμο, δεν είναι αυτός λόγος ακυρότητας του έργου.
Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος για το έργο με την προσφυγή των κατοίκων;
Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, δεν ανησυχώ. Πιστεύω ότι η χώρα ζει δύσκολες συνθήκες, είναι το μοναδικό έργο που γίνεται στην Ελλάδα. Εάν σταματήσει και αυτό, δεν θέλω να το σκέφτομαι... Δεν είναι δυνατόν το συμφέρον πέντε ανθρώπων, γιατί δεν είναι παραπάνω, να αντισταθμίσει το συμφέρον όλης της πόλης. Όταν μου λένε τι βλέπει κανείς όταν περνάει από τη Μ. Αλεξάνδρου, τους λέω, σταματήστε να κάνετε αρνητικές κριτικές κινούμενοι πάνω από τα τροχοφόρα σας. Εμείς δεν σχεδιάσαμε την παραλία για τους οδηγούς των αυτοκινήτων, αλλά για τους πεζούς και σε πολλά σημεία προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε όρια μεταξύ της παραλίας και της λεωφόρου, γιατί ο δρόμος είναι μια μεγάλη όχληση.
Μπουτάρης: Κανίβαλοι οι «200» που προσφεύγουν στο ΣτΕ για Νέα Παραλία
του Αλέξη Μητάκη
mitakis@voria.gr
Μύδρους κατά των 200 κατοίκων που προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του έργου ανάπλασης της Νέας Παραλίας, διαμαρτυρόμενοι για τον τεχνητό λόφο που δημιουργείται στον «Κήπο του Απογευματινού Ήλιου», εξαπέλυσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπο της ΠΕΔΚΜ.
«Θέλω να καταγγείλω τους κατοίκους που προσφεύγουν στο ΣτΕ. Λένε ότι τους κόβει τη θέα ένας λοφίσκος 3,5 μέτρων, λες και το Μακεδονία Παλλάς είναι αόρατο. Τόσο κανίβαλοι είναι πια...», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος με τις σκληρές δηλώσεις του, υπό το ενδεχόμενο το έργο να μείνει στα χώματα, δίνει συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τους κατοίκους της Μεγάλου Αλέξάνδρου.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, ο Γ.Μπουτάρης είχε χαρακτηρίσει «κατάπτυστες τις προθέσεις των κατοίκων» και, σήμερα, μετά τις νέες εξελίξεις, που έχει παρουσιάσει από την Παρασκευή με εκτενή ρεπορτάζ και video ρεπορτάζ η Voria.gr, επανήλθε με πιο βαρείς χαρακτηρισμούς.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Voria.gr από τη νομική εκπρόσωπο των κατοίκων, η προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ δεν θα κατατεθεί τελικά ούτε σήμερα, αλλά εντός του επόμενου δεκαημέρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου