Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Εχασαν την πτήση...


Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου θα συνεδριάσει σήμερα μετά την επιστροφή του κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη στη Λευκωσία για τη συμφωνία του Eurogroup επί του πακέτου διάσωσης -το οποίο περιλαμβάνει και επιβολή έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις.

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους κύπριους
καταθέτες από το πρωί του Σαββάτου.

Ο Ν.Αναστασιάδης θα έφτανε στην Κύπρο το μεσημέρι αλλά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΡΙΚ ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, το κυβερνητικό επιτελείο έχασε την πρωινή πτήση και ίσως φτάσει αργότερα.

Από το πρωί, οι υπουργοί βρίσκονται σε συνομιλίες για το ζήτημα. Σύμφωνα με πηγές κυπριακών μέσων, ο Ν.Αναστασιάδης ξεκίνησε ήδη από το πρωί τηλεφωνικά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία αναμένεται να έχει κυρώσει τις αποφάσεις με διαδικασίες εξπρές πριν την Τρίτη, οπότε και ανοίγουν οι τράπεζες. Τα σχετικά νομοσχέδια καταρτίζονται και αναμένεται να κατατεθούν με τη μορφή του κατεπείγοντος στην κυπριακή Βουλή, η οποία ενδεχομένως να συγκληθεί ίσως και την Κυριακή σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρός της Γ.Ομήρου στο ΡΙΚ.

Ο κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών Τ.Μητσόπουλος ανέφερε πως η Λευκωσία βρέθηκε στο δίλημμα μεταξύ της εισφοράς στις καταθέσεις ή της διακοπής της ρευστότητας στις τράπεζες.

«Μας ειπώθηκε ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν» είπε ο υπουργός.

«Πρέπει να πούμε ότι εκ πρώτης όψεως είναι μια δύσκολη απόφαση, αν και δεν θίγει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» συμπλήρωσε ο κ. Μητσόπουλος και υποστήριξε ότι «αυτή η απώλεια είναι δυνατόν να αναπληρωθεί από τα υψηλά σχετικά επιτόκια που διαθέτουμε, από 3,5-5% που είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη».

«Επομένως, είναι δυνατόν να αναπληρωθεί αυτό το ποσοστό και η απώλεια που καλούμαστε να καταβάλουμε είναι το όφελος, που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια από τους τόκους» ανέφερε ο Τ.Μητσόπουλος.

***

Εξαιρούνται από το «κούρεμα» έως 9,9% που επιβλήθηκε στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως διαβεβαιώνουν ανώτατες τραπεζικές πηγές στο in.gr.

Το ίδιο, μάλιστα, επισήμανε, στις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο κ. Άσμουσεν, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι οι κυπριακές τράπεζες Λαϊκή (CPB πλέον) και Κύπρου λειτουργούν στην Ελλάδα ως υποκαταστήματα και όχι ως θυγατρικές, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται (εγγυώνται) οι καταθέσεις από το ελληνικό αλλά από το κυπριακό δίκαιο.

Έτσι, επιλέχθηκε να αυτονομηθούν και να εξαγοραστούν οι δραστηριότητές τους στην Ελλάδα από εγχώρια τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Κύπρο, θα εφαρμοστεί τόσο το «κούρεμα» όσο και οι νέοι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές επί των καταθέσεων (εκτιμάται ότι θα είναι στο 20% με 25%).

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα).

Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου