Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Πέρασαν οι μέρες δόξας για την Gazprom


undefined
Να σημειωθεί ότι το άρθρο είναι από το γερμανικό "SPIEGEL" και έχει τις ιδιαίτερες σκοπιμότητές του μιας και η Γερμανία εξαρτάται άμεσα ενεργειακά από το ρωσικό φυσικό αέριο.
                -

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δεν είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος γίγαντας που κάποτε γνωρίσαμε, υποστηρίζει σε άρθρο του το γερμανικό  ηλεκτρονικό περιοδικό Spiegel Online.
 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο παγκοσμίως μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου
«μπορεί ακόμα και να χάσει το εξαγωγικό του μονοπώλιο».


Στις αρχές της εβδομάδας παραδόθηκε στην ουκρανική κυβέρνηση και στη Naftogaz (ουκρανικό μονοπώλιο) από την Gazprom ειδοποίηση που θύμιζε πολεμικό τελεσίγραφο. Οι Ρώσοι απαιτούσαν 7 εκατ. δολάρια για 16 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, το οποίο όμως η Ουκρανία υποστηρίζει πως δεν το είχε καν χρησιμοποιήσει.

Το έγγραφο της Gazprom θύμιζε πως στη συμφωνία που έχει υπογραφεί περιέχεται ο όρος «λάβε ή πλήρωσε». Σύμφωνα με τον όρο αυτό, οι καταναλωτές υποχρεώνονται να λαμβάνουν μια ελάχιστη ποσότητα φυσικού, την οποία θα πρέπει να την πληρώσουν ακόμα κι αν δεν την καταναλώσουν.

Αυτήν τη στιγμή, όμως, η Ουκρανία έχει πεισμώσει και φημολογείται πως δεν σκοπεύει να πληρώσει τη ρωσική εταιρεία.

Η διαμάχη της ρωσικής εταιρείας με την Ουκρανία ξέσπασε τη στιγμή που έχουν προκύψει ποικίλες δυσκολίες για τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, ο οποίος δεν έχει εκσυγχρονιστεί.

«Φάε για να μη σε φάνε» λέγεται στους επιχειρηματικούς κύκλους και αυτό συμβαίνει με το θέμα των τιμολογήσεων.

Εδώ και δεκαετίες πολλές χώρες, όπως η Ουκρανία, βασίζονταν στο αέριο του ρωσικού μονοπωλίου. Τώρα όμως η αγορά του φυσικού αερίου παγκοσμιοποιείται. Με την άφθονη προσφορά, οι τιμές πέφτουν και η Gazprom αρχίζει να χάνει πελάτες.

Η ρωσική εταιρεία αντιμετωπίζει τριπλό κίνδυνο:
  • Οι αντίπαλες εταιρείες στη Μέση Ανατολή έχουν επενδύσει στην κατασκευή εγκαταστάσεων για την υγροποίηση φυσικού αερίου (LNG) και την ανάπτυξη ενός στόλου ειδικών δεξαμενόπλοιων για τη μεταφορά του σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων - πολύ μακρύτερα από τους υπάρχοντες αγωγούς.
Στα 2011 τα Εμιράτα είχαν εξάγει 44 δισ. κυβικά μέτρα σε σύγκριση με τα πέντε εκατ. του 2006.

  • Η Νορβηγία έχει απλώσει τις έρευνές της για ανακάλυψη φυσικού αερίου, συναγωνιζόμενη τη ρωσική αγορά. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι πωλήσεις νορβηγικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 16% το 2012, ενώ η Gazprom σημείωσε πτώση 8%.
  • Χάρη στις νέες μεθόδους εξόρυξης, είναι πλέον πιο εύκολο να γίνει εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που έως τώρα ήταν παγιδευμένο από σκληρό πηλό. Τα πρωτεία στις μεθόδους αυτές τα έχουν αμερικανικές εταιρείες που μπήκαν πρόσφατα σ’ αυτήν την αγορά.
Το Κρεμλίνο έχει αρχίσει και αντιλαμβάνεται αυτούς τους κινδύνους. Ιδιαίτερα αφότου ακόμα και η Πολωνία προγραμματίζει εξορύξεις σε περιοχές που μέχρι πρότινος θεωρούνταν «ασύμφορες», προκειμένου να πάψει να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο.

Η Gazprom κινδυνεύει να καταστεί από σπουδαίο πολιτικό περιουσιακό στοιχείο σε προβληματικό παιδί.

Πηγή: Spiegel Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου