Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Η φορολογία των τέκνων δοκιμάζει την κυβέρνηση


Πλήθος ενστάσεων σχετικά με το θέμα του αφορολόγητου για τα παιδιά διατύπωσαν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, στη σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων. Τα τρία κόμματα κατέθεσαν αντι-προτάσεις.

Το υπουργείο θα αναζητήσει διορθωτικές κινήσεις σχετικά με την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά που προβλέπει το σχέδιο νόμου για το φορολογικό, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης, ύστερα από τις ενστάσεις που
κατέθεσαν και τα τρία κόμματα για το θέμα αυτό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα διαταράσσεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Κατά τη σύσκεψη, από την πλευρά της ΝΔ εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στην κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά και ζητήθηκε να μην υπάρξει με το νέο φορολογικό καμία επιβάρυνση των οικογενειών με παιδιά, είτε αυτό επιτευχθεί με την προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του κάθε φορολογούμενου, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε η πρόταση να υπάρξει προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στο νέο φορολογικό κατά 5% για κάθε παιδί. Επίσης προτάθηκε να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση του φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για τις οικογένειες με παιδιά.

Ακόμη ζητήθηκε να υπάρξει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 30 ετών είτε με τη μείωση στο μισό του φόρου που τους αναλογεί είτε με τη φορολόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το αφορολόγητο των παιδιών, τους τόκους των στεγαστικών δανείων και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από τη ΔΗΜΑΡ, στο τραπέζι κατατέθηκαν και προτάσεις για αύξηση του συντελεστή του φόρου ακίνητης περιουσίας, για τις μεγάλες περιουσίες, καθώς και για μικρή αύξηση του συντελεστή φορολογίας καταθέσεων, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μη κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.

Το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε στην απάλειψη της πρόβλεψης του φορολογικού νομοσχεδίου για αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 80% για τις Ο.Ε. και τις ΕΠΕ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αργότερο ως τις 11 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Στουρνάρας: Πάντα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο ελιγμών γύρω και από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά, ο Γ. Στουρνάρας, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, απάντησε: Κοιτάξτε, πάντα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών αλλά πρέπει όμως να εξοικονομήσουμε από το φορολογικό νομοσχέδιο γενικότερα, που είναι κομμάτι των 13,5 δισ. Άρα για τα 2,5 περίπου είναι από το φορολογικό νομοσχέδιο, όποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάσταση της.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, είπε: Θα τις δούμε όλες. Άλλωστε, εγώ πιστεύω στον διάλογο. Αλλά κυρίως πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας. Γιατί αυτά τα πράγματα τα έχουμε συμφωνήσει και τα έχουμε ψηφίσει.

Οι ενστάσεις


Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει το φορολογικό νομοσχέδιο, αν ο υπουργός Οικονομικών επιμείνει στο θέμα της φορολογίας των τέκνων, τόνισε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στο Real. «Οι προτάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, χτυπούν την ελληνική μεσαία τάξη και θα πρέπει να διορθωθούν πολλά», ανέφερε.

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ρ/σ "Βήμα", είπε: «Θεωρώ ειδικά το μέτρο για το αφορολόγητο των παιδιών, λάθος μέτρο. Λάθος, γιατί βρίσκεται πολύ έξω του πυρήνα της ιδεολογίας της Δεξιάς, αλλά και έξω της ιδεολογίας της Δεξιάς για την προστασία της οικογένειας. Οικονομικά, η απόδοση είναι μεγάλη: γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Όμως, το οικονομικό επιτελείο λέει πως θα επιστρέψει χρήματα με εισοδηματικά κριτήρια. Συνεπώς, δεν θα είναι καθαρά 100 εκατ. ευρώ, αλλά περίπου 70 εκ.».

Οι ανατροπές


Το νέο φορολογικό φέρνει οκτώ μεγάλες ανατροπές με «ζημιές» και «κέρδη» για πάνω από 5,5 εκ. φορολογουμένους.

Με βάση τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό της κυβέρνησης προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις για μισθωτούς με παιδιά και εισόδημα από 9.000 ευρώ και πάνω, για τα νοικοκυριά με δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, ενοίκια και άλλα έξοδα, για ελεύθερους επαγγελματίες και εκμισθωτές ακινήτων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, για πωλητές ακινήτων και όσους αποκτήσουν ακίνητο με γονική παροχή ή κληρονομιά και για δικαιούχους εφάπαξ από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αντίθετα, ελαφρύνσεις θα έχουν οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά με εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ τον χρόνο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 61.000 ευρώ, όσοι εισπράττουν υψηλά ενοίκια άνω των 80.000 ευρώ, οι μικροϊδιοκτήτες και όσοι θα αγοράσουν κατοικία χαμηλής αξίας και οι κάτοχοι αυτοκινήτων με χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπό προώθηση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μια δυσάρεστη έκπληξη για περίπου 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΟΕ και ΕΕ), καθώς προβλέπεται η αύξηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος στο 80% από 55% που είναι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου