Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΗΠΑ: Σε απόσταση αναπνοής από τις κάλπες


Λιγότερα από δυο 24ωρα απομένουν για τη μεγάλη αναμέτρηση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μίτ Ρόμνι, με τον Αμερικανό πρόεδρο, όμως, να αποτελεί πλέον το ξεκάθαρο φαβορί, βάσει του τελευταίου κύματος δημοσκοπήσεων.

Οι δυο αντίπαλοι μπορεί να δίνουν μάχη στήθος με στήθος στην κούρσα για το ποιος θα καταφέρει να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην αμερικάνικη επικράτεια, αλλά λόγω του ιδιόμορφου εκλογικού συστήματος, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει συντριπτικά μαζί του τις πιθανότητες για να παραμείνει στον Λευκό Οίκο για άλλη μια τετραετία.

Και αυτό γιατί ο πρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες -που είναι και ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της εκτελεστικής εξουσίας- δεν εκλέγεται άμεσα από τους ψηφοφόρους, αλλά έμμεσα από τους 538
συνολικά εκλέκτορες, τους οποίους εκλέγουν τυπικά οι ψηφοφόροι.

Σε κάθε πολιτεία αντιστοιχεί αριθμός εκλεκτόρων ίσος με το άθροισμα των βουλευτών της (ανάλογος του πληθυσμού της κάθε πολιτείας) και των γερουσιαστών της (δυο για κάθε πολιτεία, ανεξαρτήτως πληθυσμιακού μεγέθους) στο Κογκρέσο (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία). Επομένως, οι μεγαλύτερες πληθυσμιακά πολιτείες (κατά σειρά Καλιφόρνια, Τέξας, Νέα Υόρκη και Φλόριντα) έχουν αντιστοίχως και το μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων (55, 38, 29 και 29 αντίστοιχα).

Ο υποψήφιος που κερδίζει τους περισσότερους ψήφους σε κάθε πολιτεία, κερδίζει αυτομάτως και το σύνολο των εκλεκτόρων αυτής. Μόνο δυο πολιτείες, το Μέιν και η Νεμπράσκα, εφαρμόζουν ένα ελαφρώς πιο αναλογικό σύστημα στον καταμερισμό των εκλεκτόρων τους.
Κατά συνέπεια, υπάρχει το ενδεχόμενο να εκλεγεί πρόεδρος ο υποψήφιος που κέρδισε λιγότερους ψήφους στην επικράτεια, αλλά συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 2000, όταν ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ επικράτησε με μικρότερο αριθμό ψήφων του αντίπαλου του Αλ Γκορ.

Το γεγονός, λοιπόν, πως ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται, με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά, σε πολιτείες που αν αθροιστούν οι εκλέκτορές τους, φτάνουν και ξεπερνούν τους 270 -όσους χρειάζεται ο υποψήφιος ο οποίος θα αναδειχθεί νικητής- είναι αυτό που κάνει δημοσιογράφους και αναλυτές να πιστεύουν ότι έχει το πάνω χέρι.
«Σε αυτό το σημείο της κούρσας ο κ. Ομπάμα έχει ένα ισχυρό "τείχος-προστασίας", καθότι μπορεί και συγκεντρώνει τους 270 εκλέκτορες που θα του δώσουν τη νίκη», σχολίαζε ο Νέιτ Σίλβερ, αρθρογράφος/blogger των New York Times, ο οποίος θεωρείται ο ειδήμονας της εφημερίδας στην ανάγνωση στατιστικών και δημοσκοπήσεων.

Ο Νέιτ Σίλβερ, που το 2008 έπεσε μέσα σχεδόν σε όλες τις προβλέψεις του για τα εκλογικά αποτελέσματα ανά πολιτεία, έδινε την Κυριακή, βάσει του μοντέλου ανάγνωσης των δημοσκοπήσεων που έχει αναπτύξει, 85.1% πιθανότητες στην επικράτηση του Μπαράκ Ομπάμα έναντι μόλις 14.9% σε εκείνη του Μιτ Ρόμνι.

Η δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, αποτυπώνεται πλέον και στον λόγο του.
 Σε ομιλία του την Κυριακή στο Ντε Μόιν, πρωτεύουσα της Αϊόβα, μια από τις πολιτείες-«κλειδιά» της φετινής αναμέτρησης λόγω του ότι κανένα από τα δυο κόμματα δεν έχει εκεί ξεκάθαρο προβάδισμα, ο κ. Ρόμνι ζήτησε από τους υποστηρικτές του να εντείνουν τις προσπάθειές τους να πείσουν όσους πιο πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους μπορούν.
«Είναι πιθανόν να έχετε ακόμα φίλους ή ακόμα και μέλη της οικογένειάς σας, που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν», είπε στο πλήθος των περίπου πέντε χιλιάδων ατόμων που συγκεντρώθηκε για να τον ακούσει.

Την ίδια ώρα ο Μπαράκ Ομπάμα από το Νιού Χάμσιρ επανέλαβε το κεντρικό προεκλογικό του σύνθημα, ότι χρειάζεται άλλη μια τετραετία για να ολοκληρώσει το έργο του, ενώπιον 14 χιλιάδων υποστηρικτών του.
Τα επιτελεία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στρέφουν τη Δευτέρα, τελευταία μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, την προσοχή τους σε Φλόριντα και Οχάιο, τις δυο μεγαλύτερες πολιτείες, όπου ακόμα τα πράγματα είναι ρευστά για τους δυο αντιπάλους.

Δημοσκόπηση της Wall Street Journal και του NBC το Σάββατο έδινε προβάδισμα έξι μονάδων στον Μπαράκ Ομπάμα στο Οχάιο (51 έναντι 45 του Ρόμνι με το ποσοστό λάθους να βρίσκεται στις 3.1 ποσοστιαίες μονάδες) και δυο στη Φλόριντα (49 έναντι 47, με το ποσοστό λάθους όμως στις 2.5 μονάδες).

Τα αποτελέσματα στις δυο αυτές πολιτείες αναμένεται να κρίνουν εν πολλοίς και το νικητή των εκλογών, αφού με τους 27 εκλέκτορές της η Φλόριντα και τους 20 δικούς του το Οχάιο μπορούν να αλλάξουν δραματικά τους συνδυασμούς πολιτειών που χρειάζονται οι δυο υποψήφιοι για τη νίκη.
Καθότι υπάρχουν πολιτείες, όπως του Τέξας, που είναι γνωστές για το συντηρητικό προσανατολισμό τους -και άρα την ψήφο τους σε Ρεπουμπλικάνους- και άλλες τον φιλελεύθερο, όπως η Καλιφόρνια -ίσον ψήφος σε Δημοκρατικούς-, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 512 πιθανοί συνδυασμοί για νίκη ενός εκ των Ομπάμα και Ρόμνι.

Σε περίπτωση που ο Μπαράκ Ομπάμα επικρατήσει στη Φλόριντα, ο Μιτ Ρόμνι θα έχει τότε μόλις έναν πιθανό συνδυασμό νίκης, βάσει του οποίου θα πρέπει να επικρατήσει και στις οκτώ εναπομείνασες «αναποφάσιστες» πολιτείες, δηλαδή το Οχάιο, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Βιρτζίνια, το Γουισκόνσιν, το Κολοράντο, την Αϊόβα, τη Νεβάδα και το Νιού Χάμσιρ.
Με νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στο Οχάιο, αλλά ήττα του στην Φλόριντα, ο Μιτ Ρόμνι έχει 11 πιθανούς συνδυασμούς νίκης.
Στον αντίποδα, ακόμα και αν ο Μιτ Ρόμνι επικρατήσει στη Φλόριντα, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει 176 πιθανούς συνδυασμούς νίκης, ενώ με νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στο Οχάιο, τα πιθανά σενάρια νίκης του Αμερικανού προέδρου ανέρχονται στα 187.

Πάντως, και οι δυο αντίπαλοι βρίσκουν υποστηρικτές εκεί που δύσκολα θα το περίμεναν. Ο βρετανικός Economist, παρά τον νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό του, ο οποίος οικονομικά βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις του Μιτ Ρόμνι, με κύριο άρθρο του εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτό οι συντάκτες του περιοδικού σχολιάζουν, ότι το πλάνο του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης για την ανάκαμψη της αμερικάνικης οικονομίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Από την άλλη, έκπληξη προκάλεσε η στήριξη του Μιτ Ρόμνι από την New York Daily News, η οποία θεωρείται φιλολαϊκή εφημερίδα, που παραδοσιακά στήριζε προοδευτικούς υποψηφίους, αφού άλλωστε έδρα της είναι η Νέα Υόρκη, προπύργιο του Δημοκρατικού κόμματος. Στο σχετικό της άρθρο η Daily News κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα, ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όπως υπόσχεται.

απο τη  naftemporiki.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου