Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Δραματική μείωση των πολύτεκνων οικογενειών



Δραματική εμφανίζεται η μείωση των πολύτεκνων οικογενειών την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. 
Αιτίες φαίνεται να είναι η οικονομική κρίση και η απουσία κοινωνικής πολιτικής για τους πολύτεκνους, δεδομένα που ανεβάζουν στα ύψη την υπογεννητικότητα.
«Η οικονομική κρίση πλήττει ανελέητα τους πολύτεκνους, καθώς όλα τα μέτρα που λαμβάνονται τους θέτουν στην ίδια μοίρα με τους άγαμους. Φοβάμαι ότι η χώρα βαδίζει
στο τέλος της Ιστορίας της» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), Βασίλης Θεοτοκάτος.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΑΣΠΕ, οι γεννήσεις παιδιών των υπερπολύτεκνων οικογενειών (δηλαδή με πέντε παιδιά και άνω) ανέρχονταν το 2001 σε 996, ενώ το 2011 μόλις σε 451. Εμφανίζονται, δηλαδή, μειωμένες κατά 54,7%.
Αντίστοιχα, την τελευταία τριετία παρουσιάζεται σημαντική τάση μείωσης των οικογενειών που γίνονται πολύτεκνες. Το 2009 η ΑΣΠΕ ενέγραψε 3.551 νέα μέλη, ενώ το 2011 2.494 μέλη. Υπήρξε δηλαδή μείωση κατά 30% σε μία τριετία.
 Αντίθετα, από το 2005 ως και το 2009 είχε εμφανιστεί αυξητική τάση των νέων πολύτεκνων οικογενειών, η οποία συσχετίζεται από την ΑΣΠΕ με ενθαρρυντικά μέτρα, όπως η εφαρμογή του διορισμού των πολύτεκνων οικογενειών στην εκπαίδευση.
 Στο τελευταίο συνηγορούν και τα σχετικά στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων, που αναφέρουν ότι από το 2003, οπότε εφαρμόστηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον διορισμό πολύτεκνων στην εκπαίδευση, και μετά, εμφανίζεται σαφής αύξηση του αριθμού των γεννήσεων. 
Μάλιστα, το 2009 σημειώθηκαν 117.866 γεννήσεις, αριθμός που έχει να παρατηρηθεί από το 1986.
Σήμερα η κατάσταση αλλάζει, καθώς, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, οι πολύτεκνοι πλήττονται από σειρά μέτρων που εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν, όπως η κατάργηση των μετεγγραφών των φοιτητών και του διορισμού των πολύτεκνων εκπαιδευτικών, η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και η κατάργηση των αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σήμερα το επίδομα των πολυτέκνων ανέρχεται σε 44 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί έως 23 ετών.
 Όπως καταγγέλλει η Συνομοσπονδία, επιχειρείται ουσιαστική κατάργηση του επιδόματος, καθώς θα χορηγείται σε όσες πολύτεκνες μητέρες έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ σε όσες έχουν εισόδημα 10.000 έως 20.000 ευρώ θα χορηγούνται τα 2/3 του επιδόματος μηνιαίως, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί σε 26,66 ευρώ, και για τις πολύτεκνες μητέρες με εισόδημα 20.000 έως 30.000 ευρώ μόλις το 1/3 του επιδόματος.
Ο κ. Θεοτοκάτος τονίζει μάλιστα ότι σε όλα τα μέτρα, που λαμβάνονται, οι πολύτεκνοι έχουν την ίδια μεταχείριση με τους άγαμους ή όσοι έχουν τρία παιδιά εξομοιώνονται με τους υπερπολύτεκνους.
«Ακόμη και στο επίδομα θέρμανσης τιμωρούνται οι πολύτεκνοι, δεδομένου ότι όσοι έχουν από τέσσερα παιδιά και άνω εξομοιώνονται με όσους έχουν τρία. Δηλαδή ένας πολύτεκνος με επτά παιδιά έχει το ίδιο εισοδηματικό όριο για τη χορήγηση του επιδόματος, με αυτόν που έχει τρία» λέει.
Η Συνομοσπονδία ζητά να επανέλθει το αφορολόγητο όριο για τους πολύτεκνους με τέσσερα προστατευόμενα μέλη στο ποσό των 25.500 ευρώ που είχε θεσπιστεί το 2010 και προτείνει σε οποιοδήποτε μέτρο επιβολής φόρων την ελάφρυνση κατά 10% για κάθε παιδί έως και το τρίτο, κατά 15% για κάθε παιδί από το τέταρτο ως και το πέμπτο και την πλήρη απαλλαγή για τις οικογένειες με έξι παιδιά και άνω.
Σημειώνεται ότι η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί να γιορτάζεται ως Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου