Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Πόσο θα στοιχίσει η επιμήκυνση;


Σύμφωνα με την Credit Suisse, εκτιμάται ότι το έλλειμμα χρηματοδότησης από τη διετή παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας θα ανέλθει στα 40 δισ. ευρώ.

Σε έκθεσή του με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2012 ο οίκος εκτιμά πως τα 16 δισ. ευρώ μπορούν να καλυφθούν από την ανακατανομή των κονδυλίων του υφιστάμενου προγράμματος προσαρμογής
και άλλες εγχώριες πηγές, περιορίζοντας το χρηματοδοτικό «κενό» στα 24 δισ. δολάρια. Σημειώνει ωστόσο πως ίσως χρειαστεί μιας μορφής «ήπιο OSI» (αναδιάρθρωση χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα) για να καλυφθεί το εναπομείναν έλλειμμα.

«Κανένα μέτρο δεν επαρκεί από μόνο του για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα, για αυτό και θα αναζητηθεί ένας συνδυασμός μέτρων», σημειώνει η Credit Suisse.

Σύμφωνα με τον οίκο, το χρηματοδοτικό έλλειμμα δεν θα προκύψει άμεσα με την τεχνική έννοια. Η έκδοση εντόκων γραμματίων και η πρόωρη χρήση συμφωνηθέντων κεφαλαίων –εξηγεί- μπορούν να κάνουν το χάσμα χρηματοδότησης πρόβλημα του 2014 (ή ακόμη και του 2015).

Η Credit Suisse αποδίδει τη δημιουργία ελλείμματος στην παράταση του προγράμματος και τη χαλάρωση των στόχων του ελλείμματος σε συνδυασμό με την χαμηλότερη ανάπτυξη και έσοδα αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου