Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Το "πάρε-δώσε" των εκλογών της ΕΠΟ


* Παλιοί φίλοι και γνωστοί άφησαν στα κρύα του λουτρού τον Βασίλη Γκαγκάτση και ο Γιώργος Σαρρής εκλέχθηκε... χαλαρά νέος πρόεδρος της ΕΠΟ

* Ο κρυφός πόλεμος των τελευταίων δύο ημερών πριν τις εκλογές, οι δύο διαρροές από το μπλογκ Σαρρή και οι 11 ενώσεις που γύρισαν την πλάτη στον Βασίλη

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου ήταν μια μέρα εκπλήξεων για πολλούς στον χώρο του ποδοσφαίρου. Οι εκλογές της ΕΠΟ αποτελούσαν το μεγάλο γεγονός, αφού η νέα διοίκηση θα είχε στα χέρια της τα ηνία του ποδοσφαίρου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι παρατάξεις ήταν δύο: του Γιώργου Σαρρή και του Βασίλη Γκαγκάτση. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 20 Ενώσεις ψήφισαν την παράταξη του Β. Γκαγκάτση και 37 την παράταξη του Γ. Σαρρή.

Θεωρητικά, ήταν μία νίκη καθαρή για την παράταξη του γιατρού Γ. Σαρρή, νέου προέδρου της ΕΠΟ. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ο κρυφός πόλεμος της τελευταίας εβδομάδος ή μάλλον των 2-3 τελευταίων ημερών έκρινε τη μάχη, που όσο κι αν φαίνεται
περίεργο 48 ώρες πριν ήταν αμφίβολη για τον σημερινό νικητή.

Η «Α» και το σάιτ iapopsi.gr ποτέ δεν προέβησαν σε δημοσίευση κάποιας είδησης ή κάποιου γεγονότος, χωρίς να το ερευνήσει και χωρίς να το ψάξει από κάθε πλευρά. Η έρευνα των συντακτών της εντόπισε όλες εκείνες τις Ενώσεις που για διαφόρους λόγους (παραταξιακούς, αθλητικούς, οικονομικούς, πολιτικούς, συγγενικούς κ.λπ.) άλλαξαν γνώμη πριν από την κάλπη.

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

α) Δύο (2) Ενώσεις της παράταξης Γ. Σαρρή με ελαφρά πηδηματάκια την έκαναν και πήγαν στην παράταξη του Β. Γκαγκάτση.

β) Έντεκα (11) Ενώσεις που ο Β. Γκαγκάτσης υπολόγιζε ότι ήταν δίπλα του όταν άνοιξε η κάλπη βρέθηκαν να έχουν ψηφίσει την παράταξη του Γ. Σαρρή.

Διευθύνσεις, τηλέφωνα και ονόματα

α) Ενώσεις που έφυγαν από Σαρρή προς Γκαγκάτση:

Τη μεγάλη κωλοτούμπα έκαναν οι Ενώσεις Ανατ. Αττικής και Σωματείων Σάλλας.

Η Ανατολική Αττική μέχρι την παραμονή ήταν στο πλευρό του Γιώργου Σαρρή. Είχε προηγηθεί η «διαμεσολάβηση» γνωστού δημοσιογράφου, πλην όμως –παρά τις υποσχέσεις, και όχι μόνο– την ψήφο πήρε ο Βασίλης Γκαγκάτσης. Ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης Βελτενιώτης συνεχώς διαβεβαίωνε ότι θα ψηφίσει τον Γ. Σαρρή, αλλά είναι προφανές ότι από ηθική άποψη αντιμετωπίζοντας προφανώς ηθικού τύπου διλήμματα αποφάσισε να ψηφίσει τον Β. Γκαγκάτση ως επενδυτή στο Μαρκόπουλο Αττικής όπου είναι η τοποθεσία που ο πρώην πρόεδρος έχτισε τη δεύτερη βίλα του…

Ένας Μαρινάκης με Γκαγκάτση

Με ελαφρά πηδηματάκια την έκανε και η Ένωση Σωματείων Σάλλας. Ο πρόεδρός της, ονόματι –τι ειρωνεία!– Μαρινάκης αφού έδωσε όρκους πίστης και φιλίας στον Γ. Σαρρή, στη συνέχεια ψήφισε Γκαγκάτση. Λέγεται ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Μπέριος που επί σειρά ετών, μία ή δύο φορές την εβδομάδα έπαιζε ποδόσφαιρο με τον Β. Γκαγκάτση, που πάντα προσπαθούσε να ρίξει κιλά. Και ως γνωστόν, οι ποδοσφαιρικές φιλίες δύσκολα χαλάνε.

Μικρή δε έκπληξη πρέπει να θεωρηθεί και η ψήφος της Ένωσης Αχαΐας προς τον Β. Γκαγκάτση. Ως γνωστόν, το Δ.Σ. της Ένωσης αποφάσισε να στηρίξει τον Γ. Σαρρή, και ο πρόεδρός της (Σταυρόπουλος), αφού έλαβε την απόφαση, τη μελέτησε, την έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν του και… μπήκε υποψήφιος στο αντίπαλο ψηφοδέλτιο, το οποίο βεβαίως και ψήφισε.

β) Ενώσεις (11, παρακαλώ) του Β. Γκαγκάτση που ψήφισαν Γ. Σαρρή:

Άλλος για Χίο (Γ. Σαρρή) τράβηξε…

Οι μεγάλες εκπλήξεις όμως –πικρές για τον Β. Γκαγκάτση– ήρθαν από μια πλειάδα 11 Ενώσεων, που για κάποιους λόγους (υποσχέσεις, δεσμοί του παρελθόντος, συναλλαγές [βεβαίως αθλητικές], πολιτικές πιέσεις και ό,τι άλλο βάζει ο νους του ανθρώπου) πήγαν στον Γ. Σαρρή. Πιθανόν οι εκτιμήσεις του Β. Γκαγκάτση να ήταν περισσότερο αισιόδοξες απ’ ό,τι έπρεπε, αλλά όπως λέει και η παροιμία, «η κάλπη βγάζει πρόεδρο και η νύχτα αρχιμανδρίτη».

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

1) Άρτα: Η Ένωση-μπετόν του Β. Γκαγκάτση ψήφισε Σαρρή και έδωσε και 2-3 σταυρούς στους υποψηφίους του Βασίλη. Γιατί; Η πλευρά Γκαγκάτση θεωρεί ότι έβαλε το χεράκι του ο Σοφ. Πιλάβιος, αλλά η πλευρά Σαρρή πιστεύει ότι ο απελθών πρόεδρος της ΕΠΟ ήταν αυτός που έσπρωξε τις Ενώσεις Ηλείας και Θεσσαλίας στην αγκαλιά του Βασίλη. Δική μας εκτίμηση: Και οι δύο πλευρές έχον δίκιο, αφού χρόνια τώρα ο Σοφοκλής το είχε δίπορτο…

2) Καρπενήσι: Ο πρόεδρος της Ένωσης δήλωνε «γκαγκατσικός», αλλά ο αναπληρωτής του φίλα προσκείμενος προς τον δήμαρχο της πόλης Κώστα Μπακογιάννη και τη Νέα Δημοκρατία ήταν με τον Σαρρή. Τελικά, ψήφισε ο αναπληρωτής…

3) Καστοριά - Ημαθία - Γρεβενά: Ο Β. Γκαγκάτσης υπολόγιζε ότι ο στενός του φίλος, πρόεδρος της Βέροιας, Γιώργος Αρβανιτίδης, έστω και την τελευταία στιγμή θα τον στήριζε και θα έλεγε δυο καλές κουβέντες στους στενούς του φίλους Γκίτσιο, Καραμελίδη και Κοσματόπουλο. Γι’ αυτό και έδωσε εντολή στους δικούς του να βάλουν επιπλέον σταυρούς στους παραπάνω προέδρους. Έτσι, βρέθηκαν ο Γκίτσιος και ο Καραμελίδης να έχουν 48 σταυρούς, όταν η παράταξη Σαρρή πήρε μόλις 37… Βέβαια οι εκτιμήσεις του Β. Γκαγκάτση ότι οι παλιές φιλίες δεν ξεχνιούνται στην προκειμένη περίπτωση αποδείχθηκαν εσφαλμένες, αφού ο έμπειρος πρόεδρος Γ. Αρβανιτίδης προτίμησε τη σιγουριά της ομάδας του –που δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά φέτος– από το να παριστάνει τον Δον Κιχώτη και να παλεύει με ανεμόμυλους δίπλα τον Β. Γκαγκάτση.

4) Football League και Κέρκυρα: Λόγω καταγωγής του Σπύρου Καλογιάννη (Κερκυραίος) και λόγω κουμπαριάς μαζί του ο Β. Γκαγκάτσης πίστευε ότι ο πρόεδρος Β΄-Γ΄ Εθνικής θα τον στήριζε. Ο Κερκυραίος Σπύρος κατ’ αρχάς έδωσε όρκους πίστης και στήριξης στον κουμπάρο του. Αργότερα όμως, όταν είδε ότι η πλάστιγγα γέρνει προς τον Γ. Σαρρή και ότι δεν μπορούσε να το παίξει… Κινέζος, άλλαξε ρότα. Ξέχασε(;) όμως να ενημερώσει τον κουμπάρο του Β. Γκαγκάτση, ο οποίος πίστευε ότι το λάδι (εννοούμε το λάδι του μυστηρίου της Βάπτισης) κάθε μορφής είναι σημαντικός παράγων για μία σχέση. Λάθος εκτίμηση, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων. Και βεβαίως η κουμπαριά μάλλον πήγε περίπατο. Η ίδια λογική –του Β. Γκαγκάτση– υπήρχε και για την Ένωση Κέρκυρας, αφού πίστευε ότι η επιρροή του Σπύρου στον πρόεδρο της Κέρκυρας Προβατά ήταν διαχρονικά σημαντική. Δεν υπολόγισε όμως την επιρροή κάποιου άλλου. Αυτή του Θόδωρου. Και όταν λέμε Θόδωρος, για τους γνωρίζοντες, ένας είναι ο Θόδωρος, και αφού μίλησε ήταν αδύνατον ο Κερκυραίος πρόεδρος της Ένωσης να πάει κόντρα.

5) Βοιωτία: Η στενή φιλία του Β. Γκαγκάτση με τον Γιάννη Κομπότη ήταν το στοιχείο στο οποίο βασιζόταν ο πρώτος, ότι δηλαδή η Ένωση Βοιωτίας του Βαγγέλη Τοπολιάτη θα ήταν μαζί του. Ανεξάρτητα αν μπήκε ή δεν μπήκε στη μέση ο πρόεδρος του Λεβαδειακού, ο Β. Τοπολιάτης είχε πάρει από καιρό τις αποφάσεις του. Μόνο που ο Β. Γκαγκάτσης δεν τις ήξερε. Τις έμαθε όταν άνοιξε η κάλπη.

6) Κεφαλονιά: Ο πρόεδρος της Ένωσης Βαγγέλης Μαζαράκης μέσα από τις κόντρες του για τους Δούρο και Μπριάκο και λόγω της στενής φιλίας του με τον Βασίλη Χατζηαποστόλου είχε δημιουργήσει –κακώς βέβαια– την εντύπωση στον Β. Γκαγκάτση ότι θα τον στήριζε. Eξ ου και οι 47 σταυροί που πήρε ο πρώην διαιτητής και νυν πρόεδρος της Ένωσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Άλλο όμως οι φιλίες και άλλο η ψυχρή πραγματικότητα. Ο Βαγγέλης (Μαζαράκης) ζήτησε τη γνώμη και των άλλων Βαγγέληδων (Τοπολιάτης και όχι μόνο) και τελικά έπραξε το σωστό για την Ένωσή του. Απλά, ο Γκαγκάτσης αλλά κυρίως ο Χατζηαποστόλου πίστευαν ότι τελικά θα τον κέρδιζαν. Έπαιξαν και έχασαν.

7) Σέρρες: Ο Διονύσης Ψωμιάδης, περιφερειάρχης Μακεδονίας, προς κάθε κατεύθυνση διατυμπάνιζε ότι ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης θα τον ακούσει και θα ψηφίσει τον Β. Γκαγκάτση. Ο Χριστόφορος όμως –άλλη μάρκα άνθρωπος– δεν είναι αυτός που του δίνουν το γράμμα για να το μεταφέρει. Αν και στην αρχή ταλαντεύτηκε, τελικά αποφάσισε ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω στα όσα έλεγε δέκα χρόνια τώρα εις βάρος του Β. Γκαγκάτση. Μπορεί για τον περιφερειάρχη αυτό να ήταν εύκολο, για τον Χριστόφορο όμως ήταν κόκκινη γραμμή. Χωρίς πολλά λόγια, και κυρίως χωρίς κάθε μορφής ανταλλάγματα, ψήφισε Σαρρή απλά και μόνο γιατί δεν μπορούσε να ψηφίσει Γκαγκάτση. Η πληροφορία ότι μετά το άνοιγμα της κάλπης ο Β. Γκαγκάτσης έψαχνε τον Ψωμιάδη, ο οποίος είχε το τηλέφωνο κλειστό, δεν έχει ακόμη διασταυρωθεί.

8) Φλώρινα: Τέλος, η ακριτική Φλώρινα ήταν η χαριστική βολή για τον Β. Γκαγκάτση. Από την αρχή του εκλογικού αγώνα, ο πρόεδρος της Ένωσης και πρώην βουλευτής Χαράλαμπος Παπαθανασίου ήταν κάθετος: «Θα στηρίξω Γκαγκάτση», ήταν η μόνιμη απάντηση σε όποιον τον ρωτούσε. Τι μεσολάβησε; Κατ’ αρχάς, η πίεση βουλευτών, πρώην συναδέλφων του, οι οποίοι σε κάθε επαφή μαζί του του διεμήνυαν ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετοι με την εκλογή Β. Γκαγκάτση λόγω… προτέρου βίου και δικαστικών εκκρεμοτήτων του. Στη συνέχεια, έβαζαν και θέματα επιβίωσης της Ένωσης, αφού όπως είναι γνωστό τα έσοδά της είναι κάποιες χορηγίες με τη βοήθεια φίλων και η κρατική επιχορήγηση. Ένας άλλος λόγος ήταν η απουσία από τον εκλογικό αγώνα του τέως βουλευτή Γιάννη Λιάνη που τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάντοτε στο πλευρό του Β. Γκαγκάτση. Έτσι, παρά τις παραινέσεις του επί χρόνια φίλου του Βασ. Χατζηαποστόλου, ο Χαρ. Παπαθανασίου έγειρε προς την πλευρά του Γιώργου Σαρρή. Το σλόγκαν που κυριάρχησε σε όλο το διάστημα του προεκλογικού αγώνα ήταν «Όχι στον Γκαγκάτση», χωρίς να υπερθεματίζουν υπέρ του Σαρρή, τον οποίο οι περισσότεροι δεν γνώριζαν. Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ίδιο.
πηγη: iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου