Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Οι 10 που "ζαχαρώνουν" τη Ζάχαρη


Δέκα είναι συνολικά οι υποψήφιοι που εκδήλωσαν εμπρόθεσμα μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την πώληση πακέτου μετοχών της ΕΒΖ, στο πλαίσιο της πρόκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι τρείς απο τις εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ΕΒΖ συμμετείχαν και στον πρώτο διαγωνισμό.

Είναι η πολωνική Polski, η ελληνική Επίλεκτος του κ. Δοντά και η Βουλγαρική Litex.

Ενδιαφέρον εξεδήλωσε τώρα και η σερβική Sunoko του πολυεκατομμυριούχου Kostitc η οποία διαθέτει 3 εργοαστάσια ζάχαρης στη Σερβία απο τα 6 συνολικά που υπάρχουν εκεί (τα 2 είναι της ΕΒΖ και το 1 της Sfir.

Η Sfir, σχετικά μικρή εταιρία εκδήλωσε επίσης ενδιαφέρον. Για την Sfir αξίζει να
σημειώσουμε οτι έχει κάνει στο Πρίντεζι της Ιταλίας ένα joint venture με την βρετανική EDF MAN η οποία είναι εμπορική εταιρία και διακινεί το 25% της ζάχαρης παγκοσμίως. Όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο οτι η EDF MAN θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό μέσω της Sfir διότι οι πληροφορίες απο τον κλάδο λένε πως θέλει ήδη να αποχωρήσει απο το υπάρχον joint venture. Η Sfir διαθέτει μια μικρή ραφινερία ζάχαρης, αλλά δεν θεωρείται τόσο ισχυρή για να αγοράσει την ΕΒΖ.

Ενδιαφέρουσα είναι η συμμετοχή στο διαγωνισμό της μεγάλης γαλλικής συνεταιριστικής εταιρίας Crystal Union η οποία διαθέτει 11 εργοστάσια ζάχαρης και ήδη συνεργάζεται με την ΕΒΖ.

Τέλος το ενδιαφέρον του εξεδήλωσε και ο Ιβάν Σαββίδης (ΠΑΟΚ) μέσω της ρωσικής του εταιρίας η οποία είχε συμμετάσχει και στον πρώτο διαγωνισμό αλλά είχε απορριφθεί λόγω μη πληρότητας του φακέλλου.

Υπάρχουν ακόμη τρείς μικρότερες εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πάρουν τον φάκελο του διαγωνισμού.

Το ζητούμενο απο την πώληση της ΕΒΖ είναι συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρίας η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Βορείου Ελλάδας, αλλά και προμηθεύει με ζάχαρη τα ράφια των super markets όλης της χώρας.
Η τελευταία φάση του διαγωνισμού, δηλαδή οι δεσμευτικές προσφορές θα πραγματοποιηθεί σε δυο με τρείς μήνες. 

απο το  reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου