Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Σκληραίνει η κόντρα Ευρώπης και Κίνας

Κλιμακώνεται η εμπορική αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κίνα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσει κατά πόσον οι κινεζικές κατασκευάστριες ηλιακών συλλεκτών διαθέτουν παρανόμως τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους στις ευρωπαϊκές αγορές.

 Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα αντιντάμπινγκ στην Ε.Ε., βάσει της
αξίας των εισαγόμενων προϊόντων, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη επιβολή δασμών στις εξαγωγές του θα πλήξουν την παγκόσμια αγορά καθαρής ενέργειας.

 Η απόφαση της Κομισιόν ελήφθη ύστερα από διαμαρτυρία μιας ομάδας περισσότερων από 20 ευρωπαϊκών εταιρειών κατασκευής φωτοβολταϊκών προϊόντων, υπό τη γερμανική SolarWorld. 

Η ομάδα, που φέρει την ονομασία «ProSun», είχε προσφύγει στην Επιτροπή στα τέλη Ιουλίου, κατηγορώντας κινεζικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων τις Yingli Green Energy, Suntech Power Holdings και Trina Solar, για πρακτικές ντάμπινγκ.

 Οι κινεζικές επιχειρήσεις από την πλευρά τους προειδοποιούν για «εμπορικό πόλεμο», ζητώντας από την κινεζική κυβέρνηση να περάσει στην αντεπίθεση.
 Η πρώτη αντίδραση του Πεκίνου ήταν πάντως μετρημένη, αποφεύγοντας την όποια αναφορά σε «αντίποινα».
 «Η Κίνα εκφράζει τη βαθιά λύπη της για την απόφαση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, Σεν Ντανιάνγκ, και συμπλήρωσε:
 «Ενδεχόμενοι περιορισμοί στην εμπορία των κινεζικών ηλιακών συλλεκτών δεν θα πλήξουν μόνο τα συμφέροντα της κινεζικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας, αλλά θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην υγιή ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ηλιακής και καθαρής ενέργειας».
 Κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Ενωση να εξετάσει σοβαρά τις κινεζικές προτάσεις για «εύρεση λύσης μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασίας».

 Η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει 15 μήνες, αν και η Κομισιόν ενδέχεται να επιβάλει προληπτικά εξισωτικούς δασμούς, βάσει των προκαταρκτικών πορισμάτων της, εντός των επόμενων εννέα μηνών.
 Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα κατασκευής ηλιακών συλλεκτών στον κόσμο, καλύπτοντας περίπου το 65% της παγκόσμιας παραγωγής. 
 Η Ευρωπαϊκή Ενωση από την άλλη είναι η σημαντικότερη αγορά για την Κίνα, απορροφώντας το 60% των εξαγωγών της στον τομέα.
 Οι εξαγωγές ηλιακών συλλεκτών και σχετικών προϊόντων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ανήλθαν το 2011 στα 21 δισ. ευρώ. 
Από την πλευρά της, η βιομηχανία της Κίνας εισήγαγε εξοπλισμό και πρώτες ύλες αξίας περίπου 5,9 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.

                                                                  Το Βερολίνο 

 Το Πεκίνο ευελπιστούσε ότι θα αποφευχθεί η έρευνα, καλώντας τις ευρωπαϊκές και κινεζικές εταιρείες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων. Τη θέση αυτή είχε μάλιστα στηρίξει και το Βερολίνο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, στην Κίνα.
 Η γερμανική στήριξη, όμως, δεν στάθηκε ικανή να επηρεάσει την Κομισιόν, η οποία και στο παρελθόν έχει επιβάλει εξισωτικούς δασμούς σε διάφορα κινεζικά προϊόντα, από χαρτί έως πλακίδια 

απο τη naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου