Μέχρι και πέρυσι, όταν κάποιος έβρισκε δωμάτιο στη Χαλκιδική λίγες ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο θεωρούσε εαυτόν τυχερό...
Φέτος, όλα είναι αλλιώς: το 15% των κλινών είναι διαθέσιμο στα ξενοδοχεία, ενώ
ένα στα τρία ενοικιαζόμενα δωμάτια παραμένει ξενοίκιαστο.
Την «παρτίδα» της φετινής τουριστικής σεζόν σώζουν οι τουρίστες από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, αφού οι Έλληνες επισκέπτες διανυκτερεύουν από τρεις μέχρι πέντε ημέρες -στην καλύτερη περίπτωση…
Πολλοί αντικατέστησαν τις κανονικές διακοπές με ένα διήμερο στη θάλασσα ή, απλώς, με αυθημερόν εκδρομές για μπάνιο.
Η κρίση έχει αλλάξει εντελώς και τις καταναλωτικές συνήθειες των ελλήνων τουριστών -και αυτό είναι εμφανές στις ταβέρνες, στα εστιατόρια και στα μπιτς μπαρ.
Έχουμε μεγάλη εισροή ξένων τουριστών, κυρίως Σέρβων, Σκοπιανών, Βούλγαρων και Ρουμάνων» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής, κ. Δημήτρης Χαδαλής.
Μεγάλο πλήγμα για τα τουριστικά καταλύματα αποδείχθηκε η διακοπή του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού:
«Κάθε χρόνο δίνονταν 800.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας. Τώρα, κάτι κινείται με τα 80.000 δελτία του ΕΟΤ, αλλά και πάλι η απώλεια είναι μεγάλη...» προσθέτει ο κ. Χαδαλής.
Νέα Ρόδα
Στα Νέα Ρόδα (όπου ο ίδιος διατηρεί τουριστικό κατάλυμα), αλλά και σε όλη τη Χαλκιδική «δουλεύαμε με διήμερα, παρόλο που τον Ιούλιο μπορούσε να βρει κάποιος δωμάτιο και με 25 ευρώ.
Περιμένουμε αυτό το δεκαήμερο για να δουλέψουμε».
Όπως αναφέρει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής, αυτή την περίοδο ένα καλό δίκλινο κοστίζει περίπου 40 ευρώ (από 45-50 ευρώ πέρυσι), «μπορείς όμως να βρεις και με λιγότερα».
Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι δεν διαθέτουν ούτε αυτά και έτσι καταφεύγουν στη λύση του ελεύθερου κάμπινγκ: «Γίνεται χαμός στις παραλίες της Ολυμπιάδας, της Κομνίτσας και των γύρω περιοχών, επειδή δεν είναι πολυσύχναστες και οι κατασκηνωτές δεν διατρέχουν τον φόβο να τους κυνηγήσουν» εξηγεί ο κ. Χαδαλής.
Ακτή Κουτλουμούσι
Σχεδόν το 20%-30% των θέσεων στα 40 κάμπινγκ της Χαλκιδικής είναι κενές, εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ νομού Χαλκιδικής, κ. Αντώνης Δεληδημητρίου.
Ο ίδιος διατηρεί κάμπινγκ στην Ακτή Κουτλουμούσι: «Τέτοια εποχή δεν έπεφτε καρφίτσα. Ακόμη και οι παλιοί κατασκηνωτές, που κάθονταν πάνω από έναν μήνα, τώρα περιορίζουν τις διακοπές τους στις δύο εβδομάδες και είναι πολύ ‘μουδιασμένοι’ ως προς τα έξοδα, ακόμη κι αν έχουν χρήματα...».
Πολύχρονο
«Παλιά δούλευα κυρίως με εσωτερικό τουρισμό. Φέτος είχα, μέχρι στιγμής, μόνο τέσσερις οικογένειες Ελλήνων και περιμένω άλλη μία τον Δεκαπενταύγουστο», λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Κωνσταντίνος Βαμβακάς, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στο Πολύχρονο.
«Τα πενθήμερα τα έχουμε ξεχάσει. Έρχονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, για μία ή δύο διανυκτερεύσεις, και είναι πολύ συγκρατημένοι στα έξοδά τους.
Ευτυχώς που δουλεύουμε με τους Βαλκάνιους: αν ήταν μόνον οι Έλληνες, οι διανυκτερεύσεις θα ήταν 40%-50% κάτω».
Σάρτη
«Οι εκλογές ήταν ό,τι χειρότερο:
τον Ιούνιο ήμασταν στο -60%.
Τον Ιούλιο φτάσαμε στο 30%-40% κάτω και μόλις τώρα, στις αρχές Αυγούστου, φάνηκε κάποιος κόσμος», υποστηρίζει ο κ. Γρηγόρης Δαλαβίτσιος, που διατηρεί επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σάρτη.
Όπως λέει, οι Έλληνες «έκοψαν» τις ημέρες των διανυκτερεύσεων και κάνουν παζάρια: «Στο χωριό βλέπεις κόσμο να κάνει βόλτα, αλλά οι ταβέρνες είναι άδειες.
Δουλεύουν μόνον οι φούρνοι, τα σαντουιτσάδικα και τα σούπερ μάρκετ.
Ευτυχώς που έχουμε τους Βαλκάνιους και δουλεύουμε...».
Χανιώτη
«Οι έλληνες τουρίστες είναι ακόμη και στα ψώνια τους συγκρατημένοι» λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλλήνης, κ. Νικόλαος Μπαμπίνης.
Στο σούπερ μάρκετ που διατηρεί στη Χανιώτη «ψάχνουν τα φθηνότερα, τα ιδιωτικής ετικέτας. Θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να αγοράσουν ακόμη και περιοδικά με κόμικς για τα παιδιά τους.
Στις ταβέρνες άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν τους ξένους, με μία χωριάτικη και δύο μερίδες φαγητό για όλη την παρέα».
Φλογητά
«Είμαστε 40%-50% κάτω σε σχέση με τον περυσινό τζίρο» εξηγεί στη «ΜτΚ» ο κ. Μπάμπης Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης μπιτς μπαρ στα Φλογητά. «Οι Έλληνες, που κάποτε άρχιζαν με καφέ και συνέχιζαν με μπύρες και κοκτέιλ, έπαιρναν παγωτά και σάντουιτς για τα παιδιά τους, τώρα παίρνουν ένα φραπέ όλη τη μέρα και μας ζητάνε και πάγο, για να βάλουν στα αναψυκτικά που κουβαλάνε στο φορητό ψυγείο…
Οι περισσότεροι έρχονται για ένα μπάνιο αυθημερόν, το Σάββατο ή την Κυριακή, και δεν διανυκτερεύουν καν.
Ακόμη και τώρα, που είμαστε στην ‘καρδιά’ του καλοκαιριού, τις καθημερινές η κίνηση είναι πολύ πεσμένη».
Θάσος
Πολλοί Βορειοελλαδίτες επιλέγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους τη Θάσο, που αποτελεί μια οικονομική λύση, επειδή δεν προϋποθέτει μετάβαση στον Πειραιά και ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όπως συμβαίνει με τα νησιά των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.
«Μας ευνοεί το ότι η Θάσος είναι σε κοντινή απόσταση και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι οικονομικά σε σχέση με άλλους προορισμούς», εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Όμως, και ο ίδιος διαπιστώνει ότι «κάποτε οι Έλληνες έρχονταν για 10-15 ημέρες, φέτος ούτε καν για ένα πενθήμερο…
Ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων είναι στις 3-5 ημέρες».
Αυτές τις ημέρες, οι πληρότητες είναι στο 85%, αλλά μετά τον Δεκαπενταύγουστο πέφτουν απότομα στο 70%.
Συνολικά, η τουριστική κίνηση στο νησί είναι στο -10% σε σχέση με πέρυσι, καθώς καταγράφεται μείωση του ρεύματος από τις παραδοσιακές αγορές με τις οποίες δούλευε το νησί -τη Βρετανία και τη Γερμανία.
«Φέτος είχαμε λιγότερες πτήσεις τσάρτερ και με λιγότερους επιβάτες από αυτές τις χώρες.
Το θετικό είναι ότι φέτος ‘άνοιξε’ η αγορά της Ρωσίας, με τη συνεργασία μας με τρία μεγάλα πρακτορεία», τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου.
ΨΑΚΟΥΔΙΑ
Γεμάτα τα δωμάτια, άδειες οι ταβέρνες και τα μπαράκια... Η κυρία Αθηνά Καραμανάβη διατηρεί ξενοδοχείο τριών αστέρων στα Ψακούδια: «Τα δωμάτια είναι γεμάτα, αλλά η ταβέρνα και το μπαράκι του ξενοδοχείου κινούνται τραγικά για μήνα Αύγουστο.
Ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.
Τις καθημερινές δεν υπάρχει ψυχή μετά από κάποια ώρα, επειδή οι Έλληνες έρχονται για ένα μπάνιο Σάββατο ή Κυριακή και φεύγουν αυθημερόν».
Όσο για το ξενοδοχείο, φιλοξενεί πολλούς Βαλκάνιους, που έφτασαν στη Χαλκιδική οδικώς, από τα Σκόπια, τη Σερβία και την Αλβανία:
«Επί 18 χρόνια δούλευα με Γερμανούς. Φέτος είναι πολύ λιγότεροι και μέσα στη γκρίνια. Τους φταίνε όλα! Ίσως επειδή περίμεναν ότι θα έρθουν στην Ελλάδα της κρίσης και θα τους κάνουμε υποκλίσεις…», μάς λέει χαρακτηριστικά η κυρία Καραμανάβη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΤΕ
Όπως πιστεύει, εξακολουθεί να παραμένει εφικτός ο στόχος για 16 εκατομμύρια τουρίστες φέτος (δηλαδή, κοντά στα επίπεδα του 2011, όταν είχαμε 16,5 εκατομμύρια επισκέπτες), με έσοδα περί τα 10 δισ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία των αφίξεων από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας μας για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2012, η μείωση των αφίξεων περιορίζεται στο 3,77%.
Αναφορικά με τις απώλειες που προκαλούν η διακοπή της συνεργασίας της Apollo με τη Χαλκιδική και ο περιορισμός στα πακέτα της TUI και της Thomas Cook για τη συγκεκριμένη περιοχή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι μπορούν να αντισταθμιστούν από την αύξηση του ρεύματος από τη Ρωσία.
Ως προς την κίνηση, δε, τεσσάρων αεροπορικών εταιρειών να διακόψουν τις πτήσεις τους προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από τον προσεχή χειμώνα, ο κ. Ανδρεάδης κάνει γνωστό ότι γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί το κενό με αύξηση των πτήσεων άλλων αεροπορικών εταιρειών.
Μάλιστα, αναφέρεται σε σχετικές επαφές του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, και φορέων της περιοχής με τις εταιρείες Aegean, Air Berlin, Easy Jet, Ryanair κ.ά.
«Χρειαζόμαστε μια συνολική στρατηγική αερομεταφορών, που να επανακαθορίζει την πολιτική των τελών αεροδρομίου -και αυτό πρέπει να το εξετάσουμε ενόψει και του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων των αερολιμένων», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
TUI, THOMAS COOK, APOLLO
Εκτός σχεδιασμού θέτουν τη Χαλκιδική από το 2012 τρεις tour operators!
Σχεδόν 20% λιγότεροι είναι φέτος οι γερμανοί τουρίστες, που αποτελούν την πιο πολυπληθή εθνική ομάδα τουριστών στη Χαλκιδική, ενώ η πτωτική τάση από τη γερμανική αγορά αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013, καθώς οι μεγάλοι tour operators TUI και Thomas Cook βγάζουν από το πρόγραμμα των υψηλών κατηγοριών τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων της περιοχής.
Στις απώλειες καταγράφεται και η διακοπή των δρομολογίων της σκανδιναβικής Apollo, που μετέφερε τουρίστες στη Χαλκιδική με πτήσεις τσάρτερ.
«Οι TUI και Thomas Cook περιορίζουν τον κατάλογο των πακέτων τους με προορισμό τη Χαλκιδική σε ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων, για τουρίστες με μικρότερο βαλάντιο», αναφέρει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Οι δύο εταιρείες έκριναν ότι οι τιμές των ξενοδοχείων πέντε αστέρων δεν ήταν ανταγωνιστικές σε σχέση με μονάδες της ίδιας κατηγορίας σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας με μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, εκτιμά ο κ. Τάσιος.
Όσο για την Apollo, «δεν θα συνεχίσει να φέρνει κόσμο στη Χαλκιδική, επειδή θεωρεί ότι δεν μπορεί να αντέξει τον ανταγωνισμό από τη Ryanair».
Στον αντίποδα, ο κ. Τάσιος «βλέπει» ότι ο οδικός τουρισμός έχει δυναμική και εκτιμά ότι του χρόνου θα ενισχυθεί το ρεύμα τουριστών από Πολωνία, Ουγγαρία και Νότια Ουκρανία.
Όσο για φέτος, η μείωση των γερμανών τουριστών (που είναι μακράν η πολυπληθέστερη ομάδα αλλοδαπών τουριστών) είναι στο 15%-20%.
Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αύξηση
στους Σέρβους κατά 10%,
στους Ρώσους κατά 15% και
στους Ουκρανούς κατά 25%.
Όσο για τους Έλληνες, η κίνηση είναι από 50%-70% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι:
«Ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων μειώθηκε από τις 7-10 μέρες στις 3-5.
Πολλοί έρχονται αυθημερόν ή κάνουν μόνο μία-δύο διανυκτερεύσεις».
Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι πληρότητες διαμορφώθηκαν στο 85%-90% για τα ξενοδοχεία άνω τω 80 δωματίων και στο 75%-80% για τα μικρότερα.
«Ακόμη και τώρα, στην καρδιά του καλοκαιριού, υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια» αναφέρει ο κ. Τάσιος.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η σεζόν μπορεί να κλείσει με απώλειες κοντά στο 15%, αν συνεχιστεί η τάση για κρατήσεις και τον Σεπτέμβριο.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@makthes.gr
απο makthess.gr
Φέτος, όλα είναι αλλιώς: το 15% των κλινών είναι διαθέσιμο στα ξενοδοχεία, ενώ
ένα στα τρία ενοικιαζόμενα δωμάτια παραμένει ξενοίκιαστο.
Την «παρτίδα» της φετινής τουριστικής σεζόν σώζουν οι τουρίστες από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, αφού οι Έλληνες επισκέπτες διανυκτερεύουν από τρεις μέχρι πέντε ημέρες -στην καλύτερη περίπτωση…
Πολλοί αντικατέστησαν τις κανονικές διακοπές με ένα διήμερο στη θάλασσα ή, απλώς, με αυθημερόν εκδρομές για μπάνιο.
Η κρίση έχει αλλάξει εντελώς και τις καταναλωτικές συνήθειες των ελλήνων τουριστών -και αυτό είναι εμφανές στις ταβέρνες, στα εστιατόρια και στα μπιτς μπαρ.
«Στους Έλληνες έχουμε μείωση 50%.
Ευτυχώς που έχουμε τους ξένους και η ψαλίδα κλείνει στο -35%.
Έχουμε μεγάλη εισροή ξένων τουριστών, κυρίως Σέρβων, Σκοπιανών, Βούλγαρων και Ρουμάνων» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής, κ. Δημήτρης Χαδαλής.
Μεγάλο πλήγμα για τα τουριστικά καταλύματα αποδείχθηκε η διακοπή του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού:
«Κάθε χρόνο δίνονταν 800.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας. Τώρα, κάτι κινείται με τα 80.000 δελτία του ΕΟΤ, αλλά και πάλι η απώλεια είναι μεγάλη...» προσθέτει ο κ. Χαδαλής.
Νέα Ρόδα
Στα Νέα Ρόδα (όπου ο ίδιος διατηρεί τουριστικό κατάλυμα), αλλά και σε όλη τη Χαλκιδική «δουλεύαμε με διήμερα, παρόλο που τον Ιούλιο μπορούσε να βρει κάποιος δωμάτιο και με 25 ευρώ.
Περιμένουμε αυτό το δεκαήμερο για να δουλέψουμε».
Όπως αναφέρει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής, αυτή την περίοδο ένα καλό δίκλινο κοστίζει περίπου 40 ευρώ (από 45-50 ευρώ πέρυσι), «μπορείς όμως να βρεις και με λιγότερα».
Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι δεν διαθέτουν ούτε αυτά και έτσι καταφεύγουν στη λύση του ελεύθερου κάμπινγκ: «Γίνεται χαμός στις παραλίες της Ολυμπιάδας, της Κομνίτσας και των γύρω περιοχών, επειδή δεν είναι πολυσύχναστες και οι κατασκηνωτές δεν διατρέχουν τον φόβο να τους κυνηγήσουν» εξηγεί ο κ. Χαδαλής.
Ακτή Κουτλουμούσι
Σχεδόν το 20%-30% των θέσεων στα 40 κάμπινγκ της Χαλκιδικής είναι κενές, εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ νομού Χαλκιδικής, κ. Αντώνης Δεληδημητρίου.
Ο ίδιος διατηρεί κάμπινγκ στην Ακτή Κουτλουμούσι: «Τέτοια εποχή δεν έπεφτε καρφίτσα. Ακόμη και οι παλιοί κατασκηνωτές, που κάθονταν πάνω από έναν μήνα, τώρα περιορίζουν τις διακοπές τους στις δύο εβδομάδες και είναι πολύ ‘μουδιασμένοι’ ως προς τα έξοδα, ακόμη κι αν έχουν χρήματα...».
Πολύχρονο
«Παλιά δούλευα κυρίως με εσωτερικό τουρισμό. Φέτος είχα, μέχρι στιγμής, μόνο τέσσερις οικογένειες Ελλήνων και περιμένω άλλη μία τον Δεκαπενταύγουστο», λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Κωνσταντίνος Βαμβακάς, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στο Πολύχρονο.
«Τα πενθήμερα τα έχουμε ξεχάσει. Έρχονται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, για μία ή δύο διανυκτερεύσεις, και είναι πολύ συγκρατημένοι στα έξοδά τους.
Ευτυχώς που δουλεύουμε με τους Βαλκάνιους: αν ήταν μόνον οι Έλληνες, οι διανυκτερεύσεις θα ήταν 40%-50% κάτω».
Σάρτη
«Οι εκλογές ήταν ό,τι χειρότερο:
τον Ιούνιο ήμασταν στο -60%.
Τον Ιούλιο φτάσαμε στο 30%-40% κάτω και μόλις τώρα, στις αρχές Αυγούστου, φάνηκε κάποιος κόσμος», υποστηρίζει ο κ. Γρηγόρης Δαλαβίτσιος, που διατηρεί επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σάρτη.
Όπως λέει, οι Έλληνες «έκοψαν» τις ημέρες των διανυκτερεύσεων και κάνουν παζάρια: «Στο χωριό βλέπεις κόσμο να κάνει βόλτα, αλλά οι ταβέρνες είναι άδειες.
Δουλεύουν μόνον οι φούρνοι, τα σαντουιτσάδικα και τα σούπερ μάρκετ.
Ευτυχώς που έχουμε τους Βαλκάνιους και δουλεύουμε...».
Χανιώτη
«Οι έλληνες τουρίστες είναι ακόμη και στα ψώνια τους συγκρατημένοι» λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλλήνης, κ. Νικόλαος Μπαμπίνης.
Στο σούπερ μάρκετ που διατηρεί στη Χανιώτη «ψάχνουν τα φθηνότερα, τα ιδιωτικής ετικέτας. Θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να αγοράσουν ακόμη και περιοδικά με κόμικς για τα παιδιά τους.
Στις ταβέρνες άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν τους ξένους, με μία χωριάτικη και δύο μερίδες φαγητό για όλη την παρέα».
Φλογητά
«Είμαστε 40%-50% κάτω σε σχέση με τον περυσινό τζίρο» εξηγεί στη «ΜτΚ» ο κ. Μπάμπης Ιωαννίδης, ιδιοκτήτης μπιτς μπαρ στα Φλογητά. «Οι Έλληνες, που κάποτε άρχιζαν με καφέ και συνέχιζαν με μπύρες και κοκτέιλ, έπαιρναν παγωτά και σάντουιτς για τα παιδιά τους, τώρα παίρνουν ένα φραπέ όλη τη μέρα και μας ζητάνε και πάγο, για να βάλουν στα αναψυκτικά που κουβαλάνε στο φορητό ψυγείο…
Οι περισσότεροι έρχονται για ένα μπάνιο αυθημερόν, το Σάββατο ή την Κυριακή, και δεν διανυκτερεύουν καν.
Ακόμη και τώρα, που είμαστε στην ‘καρδιά’ του καλοκαιριού, τις καθημερινές η κίνηση είναι πολύ πεσμένη».
Θάσος
Πολλοί Βορειοελλαδίτες επιλέγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους τη Θάσο, που αποτελεί μια οικονομική λύση, επειδή δεν προϋποθέτει μετάβαση στον Πειραιά και ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όπως συμβαίνει με τα νησιά των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.
«Μας ευνοεί το ότι η Θάσος είναι σε κοντινή απόσταση και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι οικονομικά σε σχέση με άλλους προορισμούς», εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Όμως, και ο ίδιος διαπιστώνει ότι «κάποτε οι Έλληνες έρχονταν για 10-15 ημέρες, φέτος ούτε καν για ένα πενθήμερο…
Ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων είναι στις 3-5 ημέρες».
Αυτές τις ημέρες, οι πληρότητες είναι στο 85%, αλλά μετά τον Δεκαπενταύγουστο πέφτουν απότομα στο 70%.
Συνολικά, η τουριστική κίνηση στο νησί είναι στο -10% σε σχέση με πέρυσι, καθώς καταγράφεται μείωση του ρεύματος από τις παραδοσιακές αγορές με τις οποίες δούλευε το νησί -τη Βρετανία και τη Γερμανία.
«Φέτος είχαμε λιγότερες πτήσεις τσάρτερ και με λιγότερους επιβάτες από αυτές τις χώρες.
Το θετικό είναι ότι φέτος ‘άνοιξε’ η αγορά της Ρωσίας, με τη συνεργασία μας με τρία μεγάλα πρακτορεία», τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου.
ΨΑΚΟΥΔΙΑ
Γεμάτα τα δωμάτια, άδειες οι ταβέρνες και τα μπαράκια... Η κυρία Αθηνά Καραμανάβη διατηρεί ξενοδοχείο τριών αστέρων στα Ψακούδια: «Τα δωμάτια είναι γεμάτα, αλλά η ταβέρνα και το μπαράκι του ξενοδοχείου κινούνται τραγικά για μήνα Αύγουστο.
Ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.
Τις καθημερινές δεν υπάρχει ψυχή μετά από κάποια ώρα, επειδή οι Έλληνες έρχονται για ένα μπάνιο Σάββατο ή Κυριακή και φεύγουν αυθημερόν».
Όσο για το ξενοδοχείο, φιλοξενεί πολλούς Βαλκάνιους, που έφτασαν στη Χαλκιδική οδικώς, από τα Σκόπια, τη Σερβία και την Αλβανία:
«Επί 18 χρόνια δούλευα με Γερμανούς. Φέτος είναι πολύ λιγότεροι και μέσα στη γκρίνια. Τους φταίνε όλα! Ίσως επειδή περίμεναν ότι θα έρθουν στην Ελλάδα της κρίσης και θα τους κάνουμε υποκλίσεις…», μάς λέει χαρακτηριστικά η κυρία Καραμανάβη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΤΕ
Εφικτός ο στόχος των 16 εκατομμυρίων τουριστών για φέτος
«Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά στην αρχή της χρονιάς και παρά το ότι οι δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μετέθεσαν τις κρατήσεις των ξένων τουριστών για αργότερα, τα στοιχεία δείχνουν μερική ανάκαμψη», εκτιμά, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.Όπως πιστεύει, εξακολουθεί να παραμένει εφικτός ο στόχος για 16 εκατομμύρια τουρίστες φέτος (δηλαδή, κοντά στα επίπεδα του 2011, όταν είχαμε 16,5 εκατομμύρια επισκέπτες), με έσοδα περί τα 10 δισ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία των αφίξεων από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας μας για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2012, η μείωση των αφίξεων περιορίζεται στο 3,77%.
Αναφορικά με τις απώλειες που προκαλούν η διακοπή της συνεργασίας της Apollo με τη Χαλκιδική και ο περιορισμός στα πακέτα της TUI και της Thomas Cook για τη συγκεκριμένη περιοχή, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά ότι μπορούν να αντισταθμιστούν από την αύξηση του ρεύματος από τη Ρωσία.
Ως προς την κίνηση, δε, τεσσάρων αεροπορικών εταιρειών να διακόψουν τις πτήσεις τους προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης από τον προσεχή χειμώνα, ο κ. Ανδρεάδης κάνει γνωστό ότι γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί το κενό με αύξηση των πτήσεων άλλων αεροπορικών εταιρειών.
Μάλιστα, αναφέρεται σε σχετικές επαφές του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, και φορέων της περιοχής με τις εταιρείες Aegean, Air Berlin, Easy Jet, Ryanair κ.ά.
«Χρειαζόμαστε μια συνολική στρατηγική αερομεταφορών, που να επανακαθορίζει την πολιτική των τελών αεροδρομίου -και αυτό πρέπει να το εξετάσουμε ενόψει και του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων των αερολιμένων», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
TUI, THOMAS COOK, APOLLO
Εκτός σχεδιασμού θέτουν τη Χαλκιδική από το 2012 τρεις tour operators!
Σχεδόν 20% λιγότεροι είναι φέτος οι γερμανοί τουρίστες, που αποτελούν την πιο πολυπληθή εθνική ομάδα τουριστών στη Χαλκιδική, ενώ η πτωτική τάση από τη γερμανική αγορά αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013, καθώς οι μεγάλοι tour operators TUI και Thomas Cook βγάζουν από το πρόγραμμα των υψηλών κατηγοριών τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων της περιοχής.
Στις απώλειες καταγράφεται και η διακοπή των δρομολογίων της σκανδιναβικής Apollo, που μετέφερε τουρίστες στη Χαλκιδική με πτήσεις τσάρτερ.
«Οι TUI και Thomas Cook περιορίζουν τον κατάλογο των πακέτων τους με προορισμό τη Χαλκιδική σε ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων, για τουρίστες με μικρότερο βαλάντιο», αναφέρει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Οι δύο εταιρείες έκριναν ότι οι τιμές των ξενοδοχείων πέντε αστέρων δεν ήταν ανταγωνιστικές σε σχέση με μονάδες της ίδιας κατηγορίας σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας με μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, εκτιμά ο κ. Τάσιος.
Όσο για την Apollo, «δεν θα συνεχίσει να φέρνει κόσμο στη Χαλκιδική, επειδή θεωρεί ότι δεν μπορεί να αντέξει τον ανταγωνισμό από τη Ryanair».
Στον αντίποδα, ο κ. Τάσιος «βλέπει» ότι ο οδικός τουρισμός έχει δυναμική και εκτιμά ότι του χρόνου θα ενισχυθεί το ρεύμα τουριστών από Πολωνία, Ουγγαρία και Νότια Ουκρανία.
Όσο για φέτος, η μείωση των γερμανών τουριστών (που είναι μακράν η πολυπληθέστερη ομάδα αλλοδαπών τουριστών) είναι στο 15%-20%.
Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αύξηση
στους Σέρβους κατά 10%,
στους Ρώσους κατά 15% και
στους Ουκρανούς κατά 25%.
Όσο για τους Έλληνες, η κίνηση είναι από 50%-70% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι:
«Ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων μειώθηκε από τις 7-10 μέρες στις 3-5.
Πολλοί έρχονται αυθημερόν ή κάνουν μόνο μία-δύο διανυκτερεύσεις».
Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι πληρότητες διαμορφώθηκαν στο 85%-90% για τα ξενοδοχεία άνω τω 80 δωματίων και στο 75%-80% για τα μικρότερα.
«Ακόμη και τώρα, στην καρδιά του καλοκαιριού, υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια» αναφέρει ο κ. Τάσιος.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η σεζόν μπορεί να κλείσει με απώλειες κοντά στο 15%, αν συνεχιστεί η τάση για κρατήσεις και τον Σεπτέμβριο.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
sofiachristoforidou@makthes.gr
απο makthess.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου