Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Τζορτζ Αργυρός: Ο Έλληνας "Ντόναλντ Τραμπ"

Έλληνας δεύτερης γενιάς με ρίζες από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και τη Θεσσαλονίκη, ο Τζορτζ Αργυρός, ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες real estate των ΗΠΑ που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αποδεικνύει ότι μόνο με σκληρή δουλειά και τύχη μπορεί
κανείς να πραγματοποιήσει τους στόχους του.

 Αν και οι «ρίζες» του Τζορτζ Αργυρού είναι αποκλειστικά ελληνικές, τόσο οι γονείς του όσο και ο ίδιος, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις ΗΠΑ. 

Το ταξίδι για το… αμερικανικό όνειρο ξεκίνησε ο παππούς του όταν ταξιδεύοντας με ατμόπλοιο έφτασε παράνομα στη Νέα Υόρκη, όπου εγκαταστάθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας και παντρεύτηκε την πρώτη Ελληνίδα που γνώρισε, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα και οι γονείς της μητέρας τους ακολούθησαν το δρόμο της «ξενιτιάς» και εγκαταστάθηκαν στο Πόντιακ του Μίτσιγκαν δίνοντας καθημερινά αγώνα για την επιβίωση.

 Ο Τζορτζ γεννιέται στο Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν το 1937 και από μικρό παιδί αρχίζει να εργάζεται σκληρά.
 Σε ηλικία 11 ετών μετακομίζει μαζί με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια, όπου γίνεται διανομέας της εφημερίδας «Pasadena Independent».

 Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του ξυπνούσε από τις 5.30 το πρωί και δίπλωνε και διένειμε τις εφημερίδες σε περισσότερους από 100 συνδρομητές.

 Στα 14 χρόνια του πιάνει και δεύτερη δουλειά ως αποθηκάριος σε ένα μπακάλικο, όπου παίρνει 25 σεντς την ώρα.
 Παράλληλα με το σχολείο και μετέπειτα με τις σπουδές, ο Τζορτζ Αργυρός εξακολουθεί να εργάζεται στο χώρο του εμπορίου.

 Ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Chapman, όπου πήρε πτυχίο Οικονομικών και σε ηλικία 23 ετών έγινε διευθυντής ενός σούπερ μάρκετ στο Παλ Σπρινγκς.
 Όμως τότε κατάλαβε ότι δεν ήθελε πια να είναι υπάλληλος, αλλά επιχειρηματίας!

 Έτσι σπουδάζει ξανά για να αποκτήσει άδεια μεσίτη, δανείζεται το ποσό των 900 δολαρίων και μόλις στα 26 του χρόνια ιδρύει τη δική του εταιρία στην ανερχόμενη μεσιτική αγορά του Όραντζ Κάουντι και το 1968 ιδρύει τον όμιλο Arnel & Affiliates με έδρα την Κόστα Μέσα της Καλιφόρνιας.

To 1981 αγοράζει την ομάδα μπέιζμπολ του Seattle Mariners, από την οποία αποχωρεί το 1989.

 Παράλληλα, ο Τζορτζ Αργυρός αγοράζει μαζί με ένα φίλο του την αεροπορική εταιρία Air Cal, μπαίνουν στο χρηματιστήριο και το 1987 την πωλούν στην American Airlines αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

 Στη συνέχεια διευρύνει τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς.
 Σήμερα, είναι συνέταιρος σε μια ιδιωτική αναπτυξιακή εταιρία, την Westar Capital, η οποία ελέγχει μια από τις μεγαλύτερες βιοτεχνίες προϊόντων για κατοικίδια, την Petmate, μια εταιρία ρεσώ χώρων εστίασης, την Candle Light Company και την Lifecare Solutions, επιχείρηση προσφοράς οικιακών υπηρεσιών υγείας.

 Αν και ένθερμος υποστηρικτής των Ρεπουμπλικανών και στενός φίλος του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι  η πολιτική δεν τον «ελκύει» ώστε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.

 Ωστόσο, ως ανταμοιβή για τη βοήθεια και τις δωρεές που έχει προσφέρει στους Ρεπουμπλικάνους, το 2001 ορίστηκε Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ισπανία. 

 Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας όμως δεν ξεχνά ποτέ τη χώρα καταγωγής του, την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται κάθε χρόνο, ενώ δίνει αγώνα για να προωθήσει στην αμερικανική ατζέντα ελληνικά ζητήματα όπως το Πατριαρχείο και η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης.

 Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του, αν και η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός, ο ίδιος δεν μπορεί να επενδύσει εδώ αφενός λόγω απόστασης και αφετέρου επειδή θεωρεί ότι η χώρα μας είναι «πολύ σοσιαλιστική». 

 Όσον αφορά στο φιλανθρωπικό του έργο, ο Τζορτζ Αργυρός κάνει δωρεές στο Πανεπιστήμιο Chapman, από το οποίο και αποφοίτησε, καθώς πιστεύει πολύ στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Μεγάλη του αδυναμία είναι τα εγγόνια του, ενώ στα χόμπι του συμπεριλαμβάνονται το σκι, το κυνήγι, το ψάρεμα, το γκολφ και η ιστιοπλοΐα. 

 Και η αγάπη του για τη θάλασσα έχει πει στο παρελθόν αστειευόμενος είναι καθαρά ελληνικό στοιχείο! 

απο το exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου