Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Και η μπίλια κάθισε στην Ιntralot


*META AΠΟ ΜΙΑ 12ΕΤΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ INTRALOT ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΑΠ Α.Ε. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Φαίνεται ότι το 13άρι στο ΠΡΟ-ΠΟ ή το τζακ-ποτ στο ΛΟΤΤΟ κερδίζει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία η μέχρι σήμερα δι’ απευθείας αναθέσεων πάροχος της ΟΠΑΠ Α.Ε., Intralot. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει ο Οργανισμός πρόκειται να βγουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες και αναδεικνύουν νικήτρια της «μονομαχίας» Lottomatica και Intralot την εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη.

Ισοδύναμες οι τεχνικές προσφορές

Η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών μεταξύ Lottomatica και Intralot δείχνει μια μικρή υπεροχή της Intralot. Εκεί όμως που αναμένεται να υπάρχει μεγάλη διαφορά είναι στις οικονομικές προσφορές, αφού η Intralot ως ήδη εγκατεστημένη –τι εγκατεστημένη, ριζωμένη θα έπρεπε να πούμε– στον Οργανισμό είναι φυσικό να έχει μηδενικό κόστος εγκατάστασης και βεβαίως μηδενικό χρόνο προσαρμογής και εκπαίδευσης. Αντίθετα, η Lottomatica, ως νέος πάροχος, αν –υποθετικά– κέρδισε τον διαγωνισμό, θα χρειαζόταν 8-10 μήνες για να αντικαταστήσει τον ήδη επί μια 12ετία εγκατεστημένο πάροχο.

Στην άκρη αποκρατικοποίηση και… εκλογές

Όπως είναι γνωστό, τους τελευταίους δύο μήνες έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει η νυν διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. να προχωρήσει σε ανάδειξη παρόχου, ενώ προ των πυλών βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση του 29% από το ήδη 34% που κατέχει το Δημόσιο. Η αποκρατικοποίηση αυτή προβλέπεται και από το Μνημόνιο με την τρόικα, και πλέον βρίσκεται στη διαδικασία εύρεσης αγοραστή. Παράλληλα, οι εκλογές της 6ης Μαΐου και η ανάδειξη της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι πιθανόν να φέρουν αλλαγές στο Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε., ακόμη και αλλαγές στην πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση σχετικά με τον διαγωνισμό. Οι δύο προαναφερόμενες εν εξελίξει διαδικασίες αποτελούν ένα αγκάθι για τη σημερινή διοίκηση του Οργανισμού. Οι όποιοι όμως δισταγμοί και αν υπήρχαν, παραμερίστηκαν όταν μία προσεκτική μελέτη τής ήδη υπαρχούσης σύμβασης έφερε στην επιφάνεια το κόστος που θα πλήρωνε η ΟΠΑΠ Α.Ε. για κάθε τρίμηνο καθυστέρησης, μετά την 31η Ιουλίου 2012, που λήγει η υπάρχουσα σύμβαση με την Intralot, και σύμφωνα με αυτήν θα υπάρχει αυτόματη ανανέωσή της ανά τρίμηνο μέχρι την εγκατάσταση νέου παρόχου. Το κόστος αυτό υπολογίστηκε σε 4 εκατ. ευρώ περίπου, για κάθε τρίμηνο καθυστέρησης. Με δεδομένο ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι ανώνυμη εταιρεία, και η διοίκησή της ναι μεν προτείνεται από τον μεγαλομέτοχο του 34%, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, αλλά εγκρίνεται με ψηφοφορία από το σύνολο των μετόχων στις Γενικές Συνελεύσεις. Αν, λοιπόν, η νυν διοίκηση αποφασίσει να καθυστερήσει την υπογραφή της σύμβασης με τον νέο πάροχο, λόγω επιθυμίας ή ακόμη και εντολής του μεγαλομετόχου, το υπόλοιπο 66% των μετόχων νομιμοποιείται να εγείρει αξιώσεις όχι μόνο αστικές –για τις ζημιές που θα προκύπτουν κάθε τρίμηνο από την καθυστέρηση της υπογραφής της σχετικής σύμβασης– αλλά και ποινικές, στρεφόμενοι κατά της νυν διοίκησης για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, κάτι βέβαια που κανένα μέλος του Δ.Σ. θα επιθυμούσε. Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν και το γεγονός ότι δεν αναμένονται καθυστερήσεις στη διαγωνιστική διαδικασία, αφού ήδη οι σημερινοί αντίπαλοι Lottomatica και Intralot είναι συνεταίροι σε άλλον διαγωνισμό για το Ξυστό και τα Λαχεία –άρα, αποκλείονται ενστάσεις και λοιπές δικαστικές ενέργειες– είναι πολύ πιθανόν να έχουμε ανάδειξη παρόχου και πριν από την ημερομηνία των εκλογών.

πηγη:iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου