Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Eldorado: Επενδύει μισό δισ. ευρώ στον ελληνικό χρυσό



Στα 478 εκατ. ευρώ (622,5 εκατ. δολ.) θα ανέλθει, έως το 2016, το κόστος της επένδυσης εξόρυξης χρυσού και άλλων μετάλλων που υλοποιεί η Eldorado Gold Corporation σε δύο από τα μεταλλεία της, στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Την περασμένη εβδομάδα ο καναδικός πολυεθνικός όμιλος έδωσε στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες προβλέψεις για το ύψος των κεφαλαιουχικών δαπανών και για την παραγόμενη ποσότητα μεταλλευμάτων σταέργα που αναπτύσσει στα ορυχεία Χαλκιδικής- γνωστά και ως Μεταλλεία Κασσάνδρας- και στο Πέραμα Έβρου.

Συνολικά το ποσό που θα επενδύσει στην εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή αργύρου, χρυσού, χαλκού και συμπυκνωμάτων μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου η Eldorado -πρόσφατα εξαγόρασε την European Goldfields- υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το ένα δισ. ευρώ.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες -έχουν υπολογιστεί βάσει του consensus αναλυτών για τις τιμές των μετάλλων- αφορούν στη δημιουργία νέων ορυχείων και στην υλοποίηση των απαιτούμενων έργων υποδομής.

Σε ότι αφορά στο μέτωπο της εξορυκτικής δραστηριότητας, στην Ολυμπιάδα, το μεταλλείο που έχει διάρκεια ζωής 22 ετών θα αναπτυχθεί σε τρεις φάσεις.

Στην πρώτη, που θα υλοποιηθεί την περίοδο 2012-2015, εκτιμάται ότι η ετήσια παραγωγή χρυσού θα διαμορφωθεί στις 50.000 ουγγιές χρυσού, με λειτουργικό κόστος 538 ευρώ / ουγγιά.

Στη δεύτερη, που θα υλοποιηθεί το διάστημα 2016-2017, η παραγωγή αναμένεται να αγγίξει τις 105 χιλιάδες ουγγιές χρυσού ανά έτος (λειτουργικό κόστος 77 ευρώ / ουγγιά). Στην τρίτη φάση, που θα αναπτυχθεί από το 2018 και ύστερα, η εκτιμώμενη παραγωγή χρυσού θα ανέλθει στις 170 χιλιάδες ουγγιές ανά έτος (λειτουργικό κόστος 307 ευρώ /ουγγιά).

Για τη συγκεκριμένη φάση, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας νέας μονάδας χρυσού, την υλοποίηση έργων εξόρυξης και την απόκτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν επιπροσθέτως έως και 173 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στο ορυχείο των Σκουριών, διάρκειας ζωής 27 χρόνων, η εξόρυξη και παραγωγή μετάλλων θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη (2015-2020) υπολογίζεται ότι θα παραχθούν ετησίως 130 χιλιάδες ουγγιές χρυσού και 28.500 τόνοι χαλκού (λειτουργικό κόστος 538 ευρώ / ουγγιά).

Στη δεύτερη φάση (2020 και μετά), η παραγωγή χρυσού και χαλκού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις 100 χιλιάδες ουγγιές και 22.000 τόνους, αντίστοιχα (λειτουργικό κόστος 104 ευρώ / ουγγιά).

Η διοίκηση του καναδικού ομίλου εκτιμά ότι τα προσεχή χρόνια -μετά το 2015- θα απαιτηθούν για το μεταλλείο των Σκουριών επιπρόσθετα κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο μεταλλείο Στρατωνίου, που βρίσκεται σε λειτουργία, σήμερα η μηνιαία παραγωγή μεταλλεύματος -από το οποίο παράγονται συμπυκνώματα μολύβδου-ασημιού και ψευδάργυρου- ανέρχεται στους 18.000-20.000 τόνους. Η Eldorado μεταφέρει τα συμπυκνώματα εκτός Ελλάδας, μέσω του λιμανιού του Στρατωνίου ή της Θεσσαλονίκης, τα οποία και διαθέτει προς πώληση.

Αναφορικά, τέλος, με το ορυχείο στο Πέραμα, για την ανάπτυξή του θα απαιτηθούν συνολικά περίπου 145 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι θα παράγονται ετησίως 110 χιλιάδες ουγγιές χρυσού και 85 χιλιάδες ουγγιές ασημιού (λειτουργικό κόστος 211 ευρώ ανά ουγγιά). Η έναρξη παραγωγής τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2015.


Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου