Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012
DailyFx.gr: Το νομισματικό σύστημα υπεύθυνο για την κρίση χρέους
Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεφάλαιο"
Η αγορά του Forex είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως με τις πιο πρόσφατες μελέτες να ανεβάζουν τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα $4,7 τρισ. Είναι όμως χρήσιμο να δούμε πως λειτουργεί αυτή η αγορά. Πρόκειται για ένα σύστημα εξαιρετικά πολύπλοκο που διαφέρει σημαντικά από αυτό το οποίο ενδεχομένως να πιστεύουν πολλοί.
Μια από τις γνωστότερες οικονομικές αρχές, έλεγε ότι το χρήμα θα πρέπει να έχει αντίκρισμα, προκειμένου να μη γίνεται πληθωριστικό. Αυτό πλέον δεν ισχύει και πολλοί αναρωτιούνται πως γίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Το σημερινό νομισματικό σύστημα ονομάζεται ‘σύστημα του χάρτινου χρήματος’ (fiat currency). Πως όμως αποκτά αξία αυτό το χρήμα; Από το νόμο. Η κεντρική τράπεζα έχει την άδεια του νόμου να παράγει χρήμα. Ουσιαστικά, χρήμα από το ‘μηδέν’ μπορεί να τυπώσει μόνο η κεντρική τράπεζα της Αμερικής (Fed).
Ιστορική αναδρομή
Πριν περάσουμε στην εποχή του χάρτινου χρήματος, ίσχυε η συμφωνία του Bretton Woods όπου το νομισματικό σύστημα ήταν συνδεδεμένο στο χρυσό. Με λίγα λόγια το δολάριο είχε συνδεθεί σε μια τιμή με το χρυσό και οι αυξομειώσεις της τιμής του χρυσού, αυξομείωναν, αντίστοιχα την αξία του δολαρίου.
Αν και το σύστημα αυτό έδειχνε και συνεχίζει να δείχνει ιδανικό, είναι φανερό ότι ο κάτοχος του χρυσού (εν προκειμένω η Αμερική) μπορούσε να επηρεάσει την αξία του παρεμβαίνοντας στην αγορά. Άρα αν ήθελε να υποτιμήσει το δολάριο, πουλούσε χρυσό στην αγορά και η πτώση της τιμής του χρυσού μείωνε την αξία του δολαρίου και ουσιαστικά επέτρεπε την κυκλοφορία περισσότερων δολαρίων. Η συμφωνία του Bretton Woods μπορεί να διαλύθηκε αλλά είχε καταφέρει να κάνει το δολάριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και πολλές χώρες με αδύναμα νομίσματα είχαν συνδέσει τα δικά τους νομίσματα στο δολάριο.
Όταν η συμφωνία του Bretton Woods διαλύθηκε το δολάριο παρέμεινε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αλλά πλέον είχαν αλλάξει πολλά. Η Fed ανέλαβε τον έλεγχο του νέου νομισματικού συστήματος (τον οποίο είχε και από την ίδρυσή της) και άρχισε ο μεγάλος αγώνας της υποτίμησης των νομισμάτων. Για να μην εστιάσουμε μόνο στο δολάριο, αρκεί να πούμε ότι το ‘χάρτινο χρήμα’ που όλοι γνωρίζουμε υποτιμάται διαρκώς στο πέρασμα του χρόνου. Απλά το δολάριο κατέχει τα πρωτεία στην εξαΰλωση της αξίας του νομίσματος, συγκριτικά με άλλα νομίσματα.
Σύγχρονο νομισματικό σύστημα
Αν και πλέον το χρήμα αποκτά αξία με νόμο, υπάρχει κάτι που λειτουργεί ως αντίκρισμα και αυτό δεν είναι άλλο από τα ομόλογα. Αυτό το γεγονός συνεπαγόταν την αύξηση του χρέους, την κορυφή του οποίου βλέπουμε τα τελευταία δυο χρόνια με την κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα. Εδώ φαίνεται και το πόσο απροστάτευτο ήταν το ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα.
Υπήρχε ένα νόμισμα το οποίο δεν είχε ως αντίκρισμα ένα ευρωπαϊκό ομόλογο, αλλά είχε ως αντίκρισμα τα ομόλογα μιας χώρας, της Γερμανίας.
Ο παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος δείχνει το μέλλον του νομισματικού μας συστήματος και τις πιθανές μορφές που μπορεί να λάβει στο μέλλον. Η συνεχής υποτίμηση του δολαρίου έχει πληθωριστικές συνέπειες σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό μοιραία οδηγεί σε υποτίμηση και των άλλων νομισμάτων.
Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια και για αυτό ευθύνεται η συνεχής υποτίμηση και η αμφισβήτηση του υπάρχοντος νομισματικού συστήματος.
Ιστορικά κάθε φόρα που υπήρξε μια κρίση, η οποία αμφισβήτησε το νομισματικό σύστημα, τα πολύτιμα μέταλλα ενισχύθηκαν.
Πάντοτε οι επενδυτές πίστευαν ότι το καλύτερο εναλλακτικό καταφύγιο για τη διασφάλιση του πλούτου τους ήταν ο χρυσός. Αν λοιπόν μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε μια νέα σύνδεση των νομισμάτων με το χρυσό, το μόνο που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν η τιμή του χρυσού να οριστεί σε εξωφρενικά επίπεδα για τα σημερινά δεδομένα.
Εν κατακλείδι, οι επενδυτές που ασχολούνται με την αγορά συναλλάγματος θα πρέπει να γνωρίζουν τα σημαντικότερα μέρη της. Έτσι θα μπορούν να την προσεγγίσουν αλλά και να την αναλύσουν ευκολότερα.
Εξετάζοντας την αγορά νομισμάτων δεν θα πρέπει να είμαστε αποκομμένοι από άλλες αγορές όπως των ομολόγων και των εμπορευμάτων.
Η κάθε μια έχει άμεση σχέση με τα νομίσματα και
το σημαντικότερο παράδειγμα είναι η ευρωπαϊκή κρίση, η οποία έδειξε την άμεση συσχέτιση του ευρώ με τα γερμανικά ομόλογα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου