Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Επέλαση Ρώσων στην Ελλάδα, αντεπίθεση ΗΠΑ με το δολάριο


Του Δ. Κεμπέ

Σε θέση μάχης για την εκμετάλλευση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας βρίσκονται Ρώσοι και Αμερικάνοι με τους πρώτους να επενδύουν ήδη στον τραπεζικό, τον ενεργειακό και τον τουριστικό κλάδο και τους δεύτερους να μεθοδεύουν τη νομισματική «μετάταξη» της χώρας στο δολάριο, ώστε να μπορούν ευκολότερα και πιο καθολικά να διεισδύσουν στο σύνολο της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. «Στην περίπτωση που η Ελλάδα γίνει σημαντική παραγωγός φυσικού αερίου/πετρελαίου, θα προτιμήσει να ανήκει στο μπλοκ του δολαρίου» αναφέρεται στα απόρρητα αρχεία του δικτύου Stratfor (παρακλάδι της CIA) που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα της εβδομάδας και δείχνουν ότι ο αναβρασμός που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την ανεύρεση κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου, έχει στρέψει το βλέμμα των ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Μέσω Wikileaks φαίνεται ολοκάθαρα ότι τα ντόπια κοιτάσματα αλλάζουν τα δεδομένα, με τους αναλυτές να λένε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες να γίνει παραγωγός αερίου και πετρελαίου και συμπληρώνουν σε αναφορά του περασμένου Νοεμβρίου πως «το να γίνει η Ελλάδα μέλος της ζώνης του δολαρίου ταιριάζει με το γεωπολιτικό σενάριο που έχει διαμορφωθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Σε όλα αυτά προστίθενται και παράλληλες αναφορές για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, με αφορμή τις κυπριακές έρευνες όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «οι Τούρκοι είναι εκτός ελέγχου» και πως η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση δεν έχει άλλες δυνατότητες πλην της λεκτικής συμπαράστασης στην Κύπρο, αλλά και γνώμες πως το Ισραήλ έχει τα δικά του προβλήματα για να εμπλακεί περισσότερο σε μια διένεξη...



Οι Ρώσοι

Και ενώ οι Αμερικανοί βρίσκονται ακόμη στα σχέδια, οι Ρώσοι την περασμένη Τετάρτη προχώρησαν σε κίνηση - ματ εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για τη Marfin και για τη ΔΕΠΑ (αέριο). Συγκεκριμένα, η είδηση της πρότασης του δεύτερου μεγαλύτερου ρωσικού τραπεζικού ομίλου VTB Bank OJSC, για την εξαγορά ποσοστού, το οποίο θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον την καταστατική μειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της Marfin Popular Bank, στην οποία προτίθενται να επενδύσουν 1 δισ. ευρώ, έδειξε τη δυναμική και την αμεσότητα των Ρώσων επενδυτών, για τους οποίους η ανάπτυξη στην Κύπρο αποτελεί προτεραιότητα. Ο ρωσικός όμιλος VTB Bank ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την κυπριακή τράπεζα περί τον Δεκέμβριο του 2011.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτίθεται να τοποθετήσει στην επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ της Marfin Popular Bank περί το 1 δισ. ευρώ, από αδιάθετες μετοχές, με στόχο την απόκτηση περίπου 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και επομένως και την απόκτηση του ελέγχου της τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο ρωσικός όμιλος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της τράπεζας στην κυπριακή αγορά. Αντίθετα, για την αγορά της Ελλάδας, η κυπριακή τράπεζα πρόκειται να αναθεωρήσει τους στόχους της, ενώ στα επιχειρησιακά της πλάνα περιλαμβάνεται το κλείσιμο 25-30 καταστημάτων, από τα συνολικά 175 που διατηρεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Σύμφωνα με πηγές, στα σχέδια εντάσσεται και η αλλαγή του ονόματος της τράπεζας από «Marfin Popular Bank» σε «Laiki».



Η VTB Bank

Η VTB Bank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα βάσει του ενεργητικού της, το οποίο ανέρχεται σε 200 δισ. δολάρια. Ο όμιλος έχει 1.400 υποκαταστήματα, εκ των οποίων τα περίπου 1.000 είναι στη Ρωσία και τα υπόλοιπα σε 15 άλλες χώρες. Από τις συνολικές της χορηγήσεις, το 69% κατευθύνεται προς τις επιχειρήσεις και το 23% προς ιδιώτες και άλλες χορηγήσεις. Είναι η τράπεζα με τις περισσότερες εταιρικές καταθέσεις. Στην Κύπρο διατηρεί μία θυγατρική, τη Russian Commercial Bank. Ο όμιλος ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση και οι μετοχές του είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Μόσχας και του Λονδίνου.



Αέριο

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος επικεφαλής της Gazprom Αλ. Μεντβέντεφ σε συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Ομίλου για την απόκτηση της ΔΕΠΑ. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι την πρόταση θα καταθέσει η Προμηθέας Gas, η μεικτή εταιρεία της Gazprom με τον όμιλο Κοπελούζου.

Για την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετικά με την εξαγορά της ΔΕΠΑ, ο διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, που προκηρύχθηκε χθες από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δίνει προθεσμία μικρότερη του ενός μηνός, έως τις 22 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν προσφορά για την απόκτηση της ΔΕΠΑ είτε με τη σημερινή της δομή (bundled sale), δηλαδή της μητρικής εταιρείας και της 100% θυγατρικής ΔΕΣΦΑ, που διαχειρίζεται τους αγωγούς αερίου και τις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα, είτε για την απόκτηση χωριστά της ΔΕΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών της στις τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) και του ΔΕΣΦΑ, ύστερα από σχετικό εταιρικό μετασχηματισμό (unbundled sale).



Ποσοστά

Στην πρώτη περίπτωση θα διατεθεί το 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι το 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ θα αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ στη δεύτερη θα πωληθεί ξεχωριστά το 100% της ΔΕΠΑ και ξεχωριστά το 66% του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο το 31% διατίθεται από το ελληνικό Δημόσιο και το 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Και σε αυτή την περίπτωση, το Δημόσιο θα διακρατήσει το 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Το Ταμείο αποφάσισε να δώσει τις δύο αυτές επιλογές εκτιμώντας ότι έτσι μεγιστοποιείται η δυνατότητα πώλησης της ΔΕΠΑ, καθώς μπορεί να προσελκύσει επενδυτές που ενδιαφέρονται για την εταιρεία ως ενιαίο όμιλο. Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθούν έως τις 17.00 (ώρα Βρετανίας) στις 22 Μαρτίου του 2012. Όσοι επενδυτές προεπιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλουν ενδεικτικές προσφορές, καθώς και πρόσθετα στοιχεία που θα ζητηθούν. Μετά την αξιολόγηση των φακέλων θα κληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη και τελευταία φάση με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Η όλη διαδικασία, με την επιλογή του νέου ιδιοκτήτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

πηγη:paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου