Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Παζαρεύουν από το μηδέν το μίσθωμα οι ενοικιαστές επαγγελματικών χώρων


-Έντονη δραστηριότητα υπομίσθωσης και επαναδιαπραγμάτευσης μισθωμάτων αναμένεται να κυριαρχήσει στην αγορά γραφείων στη χώρα μας το 2012.

Παράλληλα, το επενδυτικό περιβάλλον, όσον αφορά τα ακίνητα απόδοσης, προβλέπεται ότι θα αναζωογονηθεί τα επόμενα χρόνια, με κινητοποίηση της αγοράς, ως αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών του Δημοσίου και, κατ’ επέκταση, των κρατικών ακινήτων.
Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έρευνα τής «Colliers International» (της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ακίνητων υπηρεσιών παγκοσμίως), η οποία ιχνηλατεί τις τάσεις της αγοράς σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, την αγορά γραφείων και το λιανικό εμπόριο για δεκατρείς χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ανάπτυξη παντού, πλην Ελλάδας
Σύμφωνα με την έκθεση, οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται για την προσεχή χρονιά σε όλη την ευρω-περιφέρεια, ενώ μόνον η Ελλάδα πρόκειται να βιώσει ύφεση, καθώς η χώρα προσαρμόζεται στα αυστηρά προγράμματα λιτότητας και προσπαθεί να απομακρυνθεί από την κρίση χρέους. Στις υπόλοιπες αγορές, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σταθερές, παρότι οι προβλέψεις έχουν γίνει σε σύγκριση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011, όταν το οικονομικό περιβάλλον επιδεινώθηκε.
Αναλυτικότερα, το 2011 ο κύκλος εργασιών των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ -η δεύτερη καλύτερη χρονιά από τότε που τα ρεκόρ άρχισαν να καταγράφονται, με το έτος 2007 να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με 18 δισ. ευρώ. Η πλειονότητα των συναλλαγών επικεντρώθηκε σε τρεις αγορές: στη Ρωσία (με περίπου 5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 41% της συνολικής δραστηριότητας της αγοράς), στην Πολωνία και στην Τσεχία (που ακολουθούν με συναλλαγές αξίας μόλις πάνω από 2 δισ. ευρώ).
Η «Colliers» εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών των επενδύσεων θα μειωθεί το 2012, ως αποτέλεσμα των αντιθέσεων στην οικονομική ανάπτυξη, της γενικής αβεβαιότητας της αγοράς και του περιορισμού στον δανεισμό των ακινήτων. Όπως επισημαίνεται, το 2012 θα ζήσουμε κυρίως μια αγορά υποκινούμενη από επενδυτικά κεφάλαια, με τον κύκλο εργασιών των επενδύσεων να επικεντρώνεται στην Πολωνία, τη Ρωσία και την Τσεχία.

Τα επιμέρους στοιχεία
Επιπλέον στοιχεία από την έκθεση τής «Colliers International» δείχνουν ότι:
- Η Μόσχα είναι η μόνη πόλη που εξετάστηκε, η οποία το 2012 θα δει άνοδο και στους τρεις βασικούς τομείς των ακινήτων -γραφεία, καταστήματα και βιομηχανία.
- Τα ενοίκια των γραφείων στις περισσότερες αγορές θα παραμείνουν σταθερά, εκτός από το Ζάγκρεμπ και το Κίεβο, όπου η «Colliers» προβλέπει πτώση στα ενοίκια.
- Άνοδος στα μισθώματα των προνομιακών εμπορικών κέντρων προβλέπεται στην Αγία Πετρούπολη, ενώ οι κυριότερες πόλεις των αγορών της νοτιανατολικής Ευρώπης (Αθήνα, Σόφια, Τίρανα, Μπρατισλάβα και Ζάγκρεμπ) θα δουν μείωση των μισθωμάτων.
- Η Πράγα, η Αγία Πετρούπολη, η Μόσχα και η Βαρσοβία είναι οι μόνες πόλεις που θα δουν ανάπτυξη στον βιομηχανικό τομέα και στον τομέα των logistics.
- Ειδικότερα για την Ελλάδα και αναφορικά με τον κλάδο της λιανικής πώλησης (retail), εκτιμάται ότι όλο και περισσότεροι έμποροι θα απαιτούν παράδοση καταστημάτων σε κατάσταση «έτοιμο προς χρήση» («turn key») και θα ζητούν να πληρώνουν αποκλειστικώς βάσει εσόδων («turnover rent»).

πηγη:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου