Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012
Η κρίση είναι συστημική...
Γράφει ο Δευκαλίωνας
Τελικά οι κερδοσκόποι καταστράφηκαν κι έχασαν τα λεφτά τους και τα πουκάμισα τους…
Διαβάζουμε από την χθεσινή ειδησεογραφία ότι έγινε η δημοπρασία για τα CDS επί του Ελληνικού Χρέους. Οι συνολικές πληρωμές CDS ήταν τελικά περίπου 2,5 δις δολάρια. Προσοχή. Οι πληρωμές αυτές αφορούν ομολογιούχους που είχαν στην κατοχή τους CDS και αρνήθηκαν να ενταχθούν στο PSI+. Τιμή και Δόξα στους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου που κατάφεραν και...
νίκησαν κατά κράτος τους κερδοσκόπους!
Δεν χρειάζεται αυτήν την στιγμή να αναφερθούμε εκτενέστερα για τα CDS. Σε λίγες ημέρες και όταν θα έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες (ποιοι είχαν εκδώσει τα CDS ποιοι τελικά τα εισέπραξαν κλπ) θα επανέλθουμε αναλυτικότατα.
Σήμερα θα ασχοληθούμε και πάλι με το περιβόητο PSI+. O πρώτος στόχος, να είναι εθελοντική η συμμετοχή και να μην προκύψει «πιστωτικό γεγονός», δεν επιτεύχθηκε. Άρα έχουμε μία κρατική χρεοκοπία χώρας μέλους της Ευρωζώνης.
Συμπέρασμα: Η ΕΕ δεν αντιμετώπισε με επιτυχία τους κερδοσκόπους. Αντίθετα όπως αποδεικνύει η προαναφερόμενη αρχικώς είδηση και πραγματικό πλέον γεγονός, νίκησαν και σίγουρα άνοιξε η όρεξη τους. Ποια χωρά έχει τώρα σειρά να πέσει στα νύχια τους; Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία ή μήπως η Γαλλία;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μία χρεοκοπία της Πορτογαλίας με την μεθοδολογία της Ελλάδας (δηλ. Νέο Δάνειο και PSI) δεν θα έχει ιδιαίτερα αυξημένο κόστος. Ήτοι η περιβόητη Βιομηχανική Βόρειο Ευρωπαϊκή Συμμαχία (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία κ.λπ.) έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει κι αυτή την ζημιά.
Όμως αν προκύψει πρόβλημα ανυπέρβλητο σε Ισπανία ή Ιταλία τι θα γίνει; Εκεί τα κόστη των ζημιών ανεβαίνουν δραματικά. Που θα βρει τότε τα χρήματα η περιβόητη Βιομηχανική Βόρειο Ευρωπαϊκή Συμμαχία για να καλύψει τις ζημιές που θα προκύψουν; Και αν παρ’ ελπίδα προστεθεί στον κατάλογο των προβληματικών χωρών και η Γαλλία, τότε το πρόβλημα μεγαλώνει δραματικά και γίνεται άλυτο.
Τα παραπάνω σήμερα δεν αποτελούν παρά μία δυσοίωνη πρόβλεψη. Πρόβλεψη όμως που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα. Ήδη την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ταλανίζεται εξ αιτίας των προβλέψεων, που στηρίζονται όμως και σε πραγματικά στοιχεία (μείωση παραγωγής χάλυβα) και γεγονότα (αύξηση της τιμής των καυσίμων), για μείωση της ανάπτυξης στην Κίνα. Και έχουμε εξηγήσει εδώ και πολύ καιρό τι δραματικές επιπτώσεις θα έχει για την παγκόσμια οικονομία μία επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.
Τα πράγματα είναι απλά. Ζούμε μία παγκόσμια οικονομική κρίση. Λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπισθεί ένα πρόβλημα και δημιουργείται σε ένα άλλο πεδίο, ένα άλλο ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό ακριβώς έχει συμβεί και με την υιοθέτηση σκληρών περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών προκειμένου να αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των μεγάλων ελλειμμάτων και δημόσιου χρέους.
Προκάλεσαν ύφεση κυρίως στις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετώπισαν κύρια τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους. Όμως αυτό ακριβώς το γεγονός (ύφεση στην ευρωζώνη) προκάλεσε πρόβλημα στην Κίνα που έχασε ένα πολύ καλό πελάτη (ευρωπαϊκή μεσαία τάξη) για τα προϊόντα της. Και στην Κίνα δεν είναι για να παίζεις… γιατί τα μεγέθη είναι μεγάλα, πολύ μεγάλα.
Που θα ξεσπάσει λοιπόν η επόμενη φάση της κρίσης;
• Στην Κίνα με τα τεράστια πλεονάσματα που είναι επενδυμένα σε αμερικάνικά και ευρωπαϊκά κρατικά και εταιρικά ομόλογα και την ασθενική και υπό εκκόλαψη μεσαία τάξη;
• Στην Ευρωζώνη με έξαρση του δημοσιονομικού προβλήματος σε ένα ακόμα ασθενή κρίκο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που λέγεται Πορτογαλία. Και προσέξτε στην Πορτογαλία δεν υπάρχει διαφθορά όπως ισχύει για τους Έλληνες Δημόσιους Υπάλληλους, δεν προκύπτει φοροδιαφυγή όπως κάνουν οι Έλληνες και δεν εμφανίζεται γραφειοκρατία όπως κατηγορείται η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Και όπως και εκεί υπάρχει επιτήρηση, τρόικα και συνταγές ΔΝΤ.
• Και αν ξεσπάσει ένα νέου τύπου κρίση στην ευρωζώνη, τι επιπτώσεις θα έχει στην Κίνα που θα δει τις ευρωπαϊκές της εξαγωγές να μειώνονται ακόμα περισσότερο;
Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Η κρίση είναι συστημική και οφείλεται στην κρατούσα άποψη και ιδεολογία που κινεί και καθοδηγεί την παγκόσμια οικονομία. Ποια είναι η κρατούσα άποψη; Μα την γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά. Ο ακραίος και αδυσώπητος νεοφιλελευθερισμός που μεταφέρει συνεχώς πλούτο από τους φτωχούς και τα μεσαία στρώματα στις ανώτερες οικονομικά τάξεις. Όμως έτσι μειώνεται συνεχώς η παγκόσμια κατανάλωση, δηλαδή η βιομηχανική παραγωγή, άρα αυξάνεται η ανεργία, μειώνονται τα κρατικά έσοδα, ενώ αντίθετα αυξάνονται τα έξοδα, άρα αυξάνονται τα ελλείμματα κ.ο.κ.
Είναι πάρα πολύ απλό. Ένα πακέτο τσιγάρα θα αγοράσει κάθε ημέρα και ο πλούσιος και ο φτωχός. Απλά ο φτωχός το αγοράζει πλέον σπάνια γιατί δεν έχει λεφτά.
πηγη:stoxasmos-politikh.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου