Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012
Ντίτερ Σπέτμαν: Το 70% του ΑΕΠ της Ελλάδας προέρχεται από την εσωτερική κατανάλωση
Σε πολυσέλιδο υπόμνημα του, ο Ντίτερ Σπέτμαν, πρώην πρόεδρος του βιομηχανικού κολοσσού Tyssen AG (τζίρος 43,4 δις ευρώ το 2011), κάνει εκτενή αναφορά στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι το ευρώ θα οδηγήσει την Γερμανία στην καταστροφή, γιατί χαρίζει την ευημερία στους άλλους.
Από την εισαγωγή του ευρώ και μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, το εργατικό κόστος ανέβηκε στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Ιρλανδία 9-11 φορές περισσότερο από ότι στην Γερμανία. Στο παρελθόν, οι χώρες αυτές είχαν την δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος, για να τιθασεύσουν τις απότομες αυξήσεις των μισθών και να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα τους. Η χρηματοοικονομική πολιτική που ασκείται από την ΕΕ οξύνει τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών και οι πλέον ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Γερμανία, εμφανίζουν μεγάλα πλεονάσματα, ενώ οι χώρες του νότου υπέρμετρα χρέη.
Η διαφορά ανταγωνιστικότητας απειλεί το οικοδόμημα του ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας των φτωχών χωρών και αυτό φαίνεται από την σύγκριση των ρυθμών ανάπτυξης, πριν και μετά την εισαγωγή του, καθώς και από τα πακέτα διάσωσης, που δεν είχαν θετικά αποτελέσματα στον τομέα της ανάπτυξης. Πριν από την είσοδο στο ευρώ, η Ελλάδα και η Πορτογαλία μπορούσαν να ελέγξουν τα χρέη τους, όμως από την 1 Ιανουαρίου 2002 και μετά απογειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες. Το 2011 οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν μεταξύ 1.5%- 2,6 % και στον δημόσιο τομέα κατά 4,7%, όμως από την εισαγωγή του ευρώ το εργατικό κόστος ανέβηκε μεταξύ 11,7%-13 % στον ιδιωτικό τομέα και 15,1 % στον δημόσιο τομέα. Η πολιτική αυτή συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, με αυξήσεις μισθών που ξεπερνούσαν τους μέσους όρους της ΕΕ. Το χρέος της Ελλάδας ήταν 152 δις ευρώ το 2001 και το 2006 εκτοξεύτηκε στα 225 δις ευρώ και σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, από το 95% το 2008 εκτοξεύτηκε στο 120% το 2009.
Τα πακέτα προστασίας δεν θα φέρουν αποτελέσματα, αν προηγουμένως δεν λυθεί το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Το 2009 μειώθηκε δραματικά ο κύκλος εργασιών στην ναυτιλία και στον κατασκευαστικό κλάδο και ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε 2,3% , ενώ το 2009 μειώθηκε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο κατά 15%.Οι περιορισμοί των εξόδων που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια απαγορεύουν την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι χαμηλοί μισθοί παραλύουν την οικονομία της Ελλάδας, που κατά 70% στηρίζεται στην εσωτερική κατανάλωση. Έτσι τα οικονομικά της χώρας θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο, γιατί όποιος δεν έχει χρήματα δεν αγοράζει. Στο τέλος όλη την ζημιά θα κληθεί να την πληρώσει τη πραγματική οικονομία ,που όμως αδυνατεί να το πράξει.
Το 2012 αναμένεται νέα υποχώρηση της ανάπτυξης, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στα δημοσιοοικονομικά της Ελλάδας. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο υπήρξε υστέρηση των εσόδων κατά 9%. Παρά τα σκληρά οικονομικά μέτρα το χρέος δεν μειώθηκε, αλλά αντίθετα έφτασε τα 340 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 148% του ΑΕΠ και το 2013 αναμένεται να αναρριχηθεί στο 160%. Οι νέοι φόροι που αναμένεται να επιβληθούν, θα αποτελέσουν νέα τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Από τις 10 αιτήσεις δανείων που υποβάλλονται στις τράπεζες οι 8 απορρίπτονται. Συμπέρασμα, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τα χοντρά πακέτα υποστήριξης που έλαβε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.
Το νέο πακέτο βοήθειας των 110 δις ευρώ δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να βοηθά, γιατί τα δημοσιονομικά της χώρας παρουσιάζουν νέα επιδείνωση και η ανεργία αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Το 2012 θα απαιτηθούν 50 δις ευρώ για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλα 44 δις ευρώ το 2013. Με τους συμβατικούς τρόπους αντιμετώπισης, η Ελλάδα δεν μπορέσει να βγει από το τέλμα, είτε μείνει είτε αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, είτε γίνει νέο κούρεμα, είτε δοθεί νέα παράταση αποπληρωμής των χρεών και όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει πολύ μακρύ δρόμο μπροστά της.
agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου