Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012
"Με αυτούς λήστευα το Δημόσιο"
Ο ωμός τρόπος με τον οποίο ορισμένα «επίορκα» στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών καταλήστευαν και καταληστεύουν τα δημόσια ταμεία, προκύπτει από τον απολογισμό «καριέρας» της εφοριακού, κυρίας Γεωργίας Γεωργιάδου.
Είναι από τις λίγες φορές που πρώην κρατικός υπάλληλος ο οποίος έζησε από μέσα την κομπίνα του ΦΠΑ, σπάει τη σιωπή του και αποκαλύπτει τα ένοχα, επτασφράγιστα, μυστικά της φορολογικής διοίκησης. Όλα όσα συμβαίνουν, αλλά δεν ανιχνεύονται από τις ΕΔΕ και τις πορισματικές εκθέσεις των Οικονομικών Επιθεωρητών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Σήμερα όμως η κυρία Γεωργιάδου δεν έχει κάτι να χάσει.
Διαβιεί κρατούμενη στις φυλακές Διαβατών όπου εκτίει πολυετείς ποινές κάθειρξης. Πληρώνει για όλα όσα έκανε ή δεν έκανε κατά τη διάρκεια της 32χρονης θητείας της ως υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών.
Όχι μόνη της, μαζί με άλλους, όπως παραδέχεται κυνικά μέσω υπομνήματος που κατέθεσε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr.
Το χρονικό
Η πρώην εφοριακός διορίσθηκε ως υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών το 1972. Υπηρέτησε στις Α’, Β’, Γ’ και Δ’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης ενώ κάποιο διάστημα «πέρασε» και από τη Δ.Ο.Υ. Κιλκίς. Σε όλες τις παραπάνω Δ.Ο.Υ. υπηρέτησε ως απλή υπάλληλος, σε τμήματα φορολογίας εισοδήματος, στο τμήμα Δικαστικού και στο τμήμα Ελέγχου μικρών επιχειρήσεων που τηρούσαν βιβλία Α’ και Β’ κατηγορίας.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας της δεν υπήρξε, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται, ούτε μία έκθεση αξιολόγησης από τους, κατά καιρούς, Προϊσταμένους της που να αναφέρει τίποτα μεμπτό ή επιβαρυντικό εις βάρος της. Αντιθέτως, ήταν όλες άριστες όπως λέει.
Η «αμαρτωλή» Δ.Ο.Υ.
Στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης μετατέθηκε το 1995 και υπηρέτησε στην αρχή ως υπάλληλος γενικών καθηκόντων. Δηλαδή, εξυπηρετούσε διαφορετικά τμήματα, ανάλογα με τον φόρτο εργασίας που υπήρχε.
Με το αντικείμενο του Φ.Π.Α. δεν είχε ασχοληθεί ποτέ μέχρι τότε, έτσι ο τότε Προϊστάμενός της, Πρίαμος Τσάκουρης, μαζί με κάποιους υπαλλήλους που εργαζόντουσαν στο τμήμα Φ.Π.Α., της έδειξαν τη διαδικασία επιστροφής την οποία τηρούσαν, όπως αναφέρει στο υπόμνημα, από το 1987.
«Τα βιβλία του τμήματος τα τηρούσε ο Προϊστάμενος, ο οποίος παρελάμβανε και τις αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. τις οποίες χρέωνε εκ περιτροπής στους υπαλλήλους του τμήματος. Όταν απουσίαζε αυτός, παραλαμβάναμε και εμείς αιτήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το 1997 έγινε διαχωρισμός της Α’ Δ.Ο.Υ. με αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι να μεταφερθούν στη Δ.Ο.Υ. Ιωνίας. Το Μάρτιο το1998, ο Προϊστάμενος του τμήματος Φ.Π.Α. μεταφέρθηκε στη Δ.Ο.Υ. Νεάπολης Θεσσαλονίκης με την κυρία Γεωργίαδου να αναλαμβάνει πλέον ως επικεφαλής του τμήματος.
Τα δωράκια και το 70%
Το τμήμα, το 2000, ήταν στελεχωμένο από τρείς υπαλλήλους, οι οποίοι όμως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα, δεν γνώριζαν το αντικείμενο. Η κυρία Γεωργιάδου, κατ’ εντολή του Εφόρου κ. Ευστράτιου Βουργαζάκη, ανέλαβε να διεκπεραιώνει τις επιστροφές Φ.Π.Α.
«Οι επιστροφές Φ.Π.Α. γίνονταν από εμένα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που τις έκαναν κα οι προηγούμενοι από μένα υπάλληλοι και Προϊστάμενοι. Δηλαδή, συνέχισα να τηρώ όσα βιβλία τηρούσαν οι προηγούμενοι στο τμήμα και να παίρνω όλα τα δικαιολογητικά που έπαιρναν και αυτοί» σημειώνει.
Όλα κυλούσαν κανονικά έως ότου που κάποια στιγμή ο Έφορος κ. Βουργαζάκης την κάλεσε στο γραφείο του και της είπε ότι στο τμήμα Φ.Π.Α., θα φέρνουν κάποιοι επιχειρηματίες χρήματα εν είδη ευγνωμοσύνης. Επειδή δεν καθυστερούν οι επιστροφές…
«Αυτά τα χρήματα εγώ έπρεπε να τα παίρνω, να του δίνω το 70% και αυτός θα το μοιραζόταν με τον Επόπτη Ελέγχου, τον Διευθυντή του Ταμείου, με τον Επιθεωρητή, συνδικαλιστές και άλλους ανώτερους. Τα υπόλοιπα 30%, θα τα έδιναν στους υπαλλήλους του τμήματος Φ.Π.Α.» αναφέρει η κυρία Γεωργιάδου.
Απόντες οι Οικονομικοί Επιθεωρητές
Το δίλλημα, μεγάλο. Η εφοριακός θα έπρεπε να διαλέξει είτε να παραιτηθεί από την Υπηρεσία είτε να πράξει όπως της είπε ο Προϊστάμενός της. Παράλληλα, την εμφάνισή τους έκαναν και κάποιες απειλές, οι οποίες στρέφονταν τόσο κατά της ίδιας όσο και της οικογένειά της, με αφορμή την καθυστέρηση κάποιων αιτούμενων επιστροφών.
Αυτό όπως λέει ήταν το μεγαλύτερο λάθος της, καθώς δέχτηκε να «γίνει κρίκος της παράνομης αλυσίδας». Την ίδια ακριβώς στάση, με τον κ. Βουργαζάκη, κράτησαν, όπως λέει, και οι επόμενοι έφοροι.
Τόσο ο κ. Ιωάννης Πεχλιβανίδης, ο κ. Λάζαρος Σουμελίδης όσο και η κυρία Αντωνία Καρακουλάκη, ζητούσαν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Το περίφημο 70%...
Και σε αυτή την περίπτωση οι Οικονομικοί Επιθεωρητές έλαμψαν δια της απουσίας τους. Η εφοριακός επισημαίνει πως οι αρμόδιοι επιθεωρητές δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να ελέγξουν τον τρόπο που γίνονταν οι επιστροφές.
«Δεν ήρθε ποτέ ο αρμόδιος Επιθεωρητής να κάνει έστω και μια παρατήρηση σχετικά με το πώς γίνονταν ή έπρεπε να γίνεται η επιστροφή Φ.Π.Α. Ποτέ δεν έγινε κανένας σχετικός έλεγχος», καταλήγει.
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
πηγη:zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου