Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα θα γραφτεί με τα μελανότερα χρώματα στην οικονομική ιστορία


Το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 30% καταγράφοντας αρνητικό ιστορικό ρεκόρ
Με τα μελανότερα χρώματα οδεύει να γράψει η Ελλάδα το όνομα της στην οικονομική ιστορία καθώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ που έχει υποστεί την τελευταία 5ετία αναμένεται να είναι και η μεγαλύτερη της σύγχρονης ιστορίας. Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές που θεωρούν ότι ο δρόμος εξόδου από την κρίση πιθανόν να έχει χαθεί, και ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αρχίσει η ανάκαμψη.

Το 2011 η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% το 2011, με το επίπεδο της παραγωγής της να έχει μειωθεί κατά 16% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ την ίδια ώρα η ανεργία αυξήθηκε σε πάνω από το 20%, από 7,7% το 2008. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2001 όταν η Αργεντινή κήρυξε χρεοκοπία, υπέστη κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ της κατά 20%, ενώ και η οικονομία της Λετονίας συρρικνώθηκε κατά 24% λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Carnegie Endowment και πρώην ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας , Uri Dadush, υπό τις σημερινές συνθήκες η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη. Πιθανόν να δούμε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 25-30%, μέγεθος που θα είναι αρνητικό ιστορικό ρεκορ. Η κρίση θα είναι καταστροφική για τη χώρα και σε λίγα χρόνια θα μελετάται από τους επιστήμονες, πρόσθεσε ο Dadush.
Για τους Έλληνες αυτό θα σημάνει ένα ζοφερό μέλλον. Οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να κόβονται στο μισό, ενώ η συνταξιοδότηση πριν τα 65 θα είναι όνειρο. Επιχειρήσεις θα κλείνουν κάθε μέρα, και η αρχή της καριέρας για τους νέους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρουν ότι η ρωσική παραγωγή τη δεκαετία 1989-1998 μειώθηκε κατά 44%, ξεπερνώντας τη μείωση του 29% του αμερικανικού ΑΕΠ κατά την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν συμπεριλαμβάνουν τα στοιχεία αυτά στις μελέτες τους καθώς υπήρξε αλλαγή οικονομικού συστήματος. Συγκρίνοντας τις κρίσεις αυτές είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Κάθε χώρα είναι διαφορετική, οικονομικά και πολιτικά.

Ωστόσο, η Ελλάδα ξεχωρίζει σε ένα σημαντικό θέμα: η ύφεση έχει διαρκέσει ήδη διπλάσιο διάστημα από το μέσο όρο των κρίσεων και ακόμη δεν υπάρχει κανένα τέλος στον ορίζοντα, σύμφωνα με τον Mark Weisbrot, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας στην Ουάσιγκτον. Μοιάζει σαν έναν εφιάλτη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας. Η κρίση κρατάει και δεν σταματά, ανέφερε ο Weisbrot.
Η Αθήνα έχει επανειλημμένα απογοητεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραλείποντας να εφαρμόζει όσα υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα της πρώτης διάσωσης των 110 δισ. ευρώ το 2010. Επιπλέον, δεν έχει μειώσει τον αριθμό των Δημοσίων υπαλλήλων, δεν έχει προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, και ούτε έχει προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ώστε να κάνει ανταγωνιστικότερη την οικονομία της.

Η Ελλάδα στοχεύει να παρουσιάσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,2%, από το έλλειμμα 10,4% το 2011. Ποτέ στην ιστορία δεν έχει επιτευχθεί τέτοια μείωση ελλείμματος, όσο στόχος που έχει θέσει η Ελλάδα, αναφέρει ο Andrew Kenningham της Capital Economics, ο οποίος επισημαίνει ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει το ΑΕΠ να αναπτυχθεί 4,9% φέτος και 6,3% το 2013.

Η ανεργία θα είναι ακόμη στο 18% το 2015 Οι κίνδυνοι που περιέγραψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του Δεκεμβρίου για την Ελλάδα, περιλαμβάνει ζοφερές προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας στη χώρα. Η χώρα έχει μπει σε ενα φαύλο κύκλο, στον οποίο η λιτότητα προκαλεί κατάρρευση των κρατικών εσόδων, με την κυβέρνηση να παίρνει και νέα μέτρα. Οι χώρες συνήθως σπάνε τον φαύλο αυτόν κύκλο μέσω της υποτίμησης, με αποτέλεσμα αν και η παραγωγή και η ανεργία να είναι αυτές που χτυπιούνται πρώτες, η αναάκαμψη έρχεται γρήγορα, όπως άλλωστε συνέβη και με την Αργεντινή και με τη Ρωσία.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει απωλέσει αυτήν την δυνατότητα, αναφέρει ο Weisbrot, ο οποίος υποστηρίζει ότι αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, μπορεί να περνούσε μία δύσκολη περίοδο αρχικά αλλά μετά η οικονομία της θα ανέκαμπτε γρήγορα.

Αντίθετος όμως στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι ο αναλυτής Zsolt Darvas, ερευνητής στο ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών, ο οποίος αναφέρει ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα προκύψει το χάος, εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη. Έτσι, από καθαρά οικονομικής πλευρας η Ελλάδα είναι προτιμότερο να είναι μέσα στο ευρώ ακόμη και αν η ταλαιπωρία για άλλα πέντε συνεχή έτη ή και περισσότερο συνεχιστεί.



πηγη: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου