Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012
Τι σημαίνει το κούρεμα του ελληνικού χρέους;
Από την αρχή της περασμένης εβδομάδας παίζεται το θρίλερ του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις με στόχο να υπάρχει κάτι έτοιμο ως την Δευτέρα για να παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους και να προηγηθεί της συνάντησης του Νταβός που επίσης ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα.
Το σενάριο προβλέπει κούρεμα 50 λεπτά για κάθε ευρώ χρέους, 15 λεπτά στο χέρι και 35 λεπτά σε 30ετή ομόλογα. Το επιτόκιο για τα
κουπόνια είναι αντικείμενο συζήτησης και ακούγονται ποσοστά του 5%, 4% ή ακόμη και κάτω του 4%. Επίσης συζητούνται κλιμακωτά επιτόκια, χαμηλά τα πρώτα χρόνια και αυξανόμενα στην συνέχεια με προσαύξηση σε περίπτωση βελτίωσης των ρυθμών του ελληνικού ΑΕΠ.
Θα υπάρξει συμφωνία;
Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει καθώς δεν συμφέρει κανένα να μην γίνει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και να μη συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση (πράγμα απίθανο) με το IIF, μπορεί και πάλι να βγει στην αγορά και να επιβάλλει 50% κούρεμα σε περίπτωση που επιτύχει συμμετοχή της πλειοψηφίας των επενδυτών. Εννοείται ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) κάτι το οποίο το IIF και η ΕΕ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση.
Τι κερδίζει η Ελλάδα από το κούρεμα;
Το άμεσο είναι η μείωση του ποσού των 14δις που πρέπει να πληρώσει στις 20 του Μάρτη στο μισό, δηλ. στα 7δις και συμφωνία με την ΕΕ για δάνειο 130δις που θα την βοηθήσουν να σταθεί όρθια τα επόμενα χρόνια.
Όλα καλά δηλαδή;
Δεν νομίζω. Η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της με στόχο το 120% το 2020. Η Ιταλία έχει 120% χρέος και θεωρείται σοβαρό πρόβλημα. Η Ελλάδα προβλέπεται να έχει τόσο (αν όλα πάνε καλά) σε 8 χρόνια. Επομένως είναι αστείο να πιστεύουμε ότι η συμφωνία αυτή θα λύσει τα προβλήματα της χώρας. Ίσα ίσα θα σημάνει μακροχρόνια περίοδο σφοδρής λιτότητας που θα οδηγήσει σε κρασάρισμα.
Τι θα ήταν ιδανικό;
Ελεγχόμενο κούρεμα του χρέους και δυνατότητα εξόδου από το ευρώ ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει και όχι να τιμωρήσει την χώρα προκειμένου να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για τα άλλα PIIGS.
Φοβίζει τόσο πολύ το ενδεχόμενο ενός ελληνικού default που και μόνο στην είδηση ότι θα υπάρξει συμφωνία το ευρώ/δολάριο εκτοξεύτηκε από το 1,26 πάνω από το 1,29. Βοήθησε φυσικά και η φήμη ότι το ΔΝΤ εξετάζει την αύξηση της δανειοδοτικής του ικανότητας κατά 1τρις όπως και η φημολογία για QE3 από την FED. Να σημειώσω και το πρόγραμμα LTRO της ΕΚΤ που συνιστά έμμεσο ευρωπαϊκό QE.
Τα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων έπεσαν την περασμένη εβδομάδα και οι δημοπρασίες γαλλικών, ισπανικών, ελληνικών, πορτογαλικών και βελγικών ομολόγων πήγαν καλά. Τα χρηματιστήρια έκαναν ράλι που τα έφεραν σε νέα υψηλά και όλα δείχνουν ότι το ίδιο θα γίνει και την επόμενη εβδομάδα, εκτός και αν....την Κυριακή το βράδυ ανακοινωθεί ότι ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI.
Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται γεμάτη από γεγονότα.
πηγη:center24.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου