Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
Σφίγγει ο κλοιός για τον Β. Παπαγεωργόπουλο
Τη σύλληψη και προφυλάκιση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, καθώς και του Μιχάλη Ζορπίδη, προτείνει προς το συμβούλιο εφετών ο αντιεισαγγελέας εφετών Αχιλλέας Ζήσης. Παράλληλα ζητά να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και των συγγενικών προσώπων του τέως δημάρχου και του πρώην αντιδημάρχου, καθώς και των συγγενών άλλων εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Οι πρώτες αντιδράσεις του κ. Παπαγεωργόπουλου στην πρόταση του αντιεισαγγελέα υπήρξαν σπασμωδικές με ισχυρισμούς περί «μαγειρέματος» στοιχείων της δικογραφίας από πρόσωπο μάλιστα το οποίο ενέχεται στο κύκλωμα των τοκογλύφων εκβιαστών, οι οποίοι ισχυρισμοί όμως αποδεικνύονται παντελώς αβάσιμοι .
Πέραν των κυρίων Παπαγεωργόπουλου και Ζορπίδη αλλά και των Παναγιώτη Σαξώνη και Μιχάλη Λεμούσια, οι οποίοι είναι ήδη προφυλακισμένοι, ο αντιεισαγγελέας προτείνει την επιβολή περιοριστικών μέτρων και για τους υπόλοιπους δεκατέσσερις κατηγορουμένους. Ειδικότερα προτείνεται επιβολή χρηματικής εγγύησης 60.000 ευρώ για τον πρώην αντιδήμαρχο Αναστάσιο Γερογιάννη, 30.000 ευρώ για τον επίσης πρώην αντιδήμαρχο Θόδωρο Αθανάσαρο και από 20.000 ευρώ για τους υπόλοιπους δώδεκα κατηγορουμένους, στελέχη και υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου. Επιπλέον για όλους προτείνεται να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και να προσέρχονται κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς τους. Οριστικές αποφάσεις επί όλων αυτών θα ληφθούν εντός των προσεχών εβδομάδων από το συμβούλιο εφετών.
Οι λόγοι της προφυλάκισης
Αιτιολογώντας την πρότασή του για προφυλάκιση των κυρίων Παπαγεωργόπουλου και Ζορπίδη, στους οποίους σημειωτέον κατά το αρχικό στάδιο της κύριας ανάκρισης δεν είχε επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος, ο αντιεισαγγελέας στη 1.180 σελίδων πρότασή του επικαλείται «τα νέα δεδομένα που προέκυψαν πρόσφατα με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και τα ποσά των καταθέσεων που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους, ατομικούς ή κοινούς, γεγονότα τα οποία δεν υπήρχαν, όταν αφέθηκαν ελεύθεροι». Επιπλέον αναφέρει ότι «αφενός μεν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής τους για τις αποδιδόμενες σε αυτούς κακουργηματικές πράξεις, αφετέρου δε από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται κρίνεται πολύ πιθανό ότι, σε περίπτωση που είναι ελεύθεροι, παρίσταται βάσιμο το ενδεχόμενο υποτροπής των. Ακόμη κρίνεται ότι είναι σοβαρή η πιθανότητα τελέσεως από αυτούς αξιόποινων πράξεων και στο μέλλον… ακόμη και με τη μορφή της συγκάλυψης της μακρόχρονης εγκληματικής δραστηριότητας…».
Ειδικότερα ο αντιεισαγγελέας αναφέρει στην πρότασή του πως «κρίνουμε ότι παρίσταται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της τέλεσης από τους ως άνω κατηγορούμενους συναφών αξιοποίνων πράξεων, σε περίπτωση που είναι ελεύθεροι, ακόμη και με περιοριστικούς όρους, μη έχοντος σημασία του λευκού ποινικού μητρώου των». Αναφορικά με τους ήδη προφυλακισμένους Παναγιώτη Σαξώνη και Μιχάλη Λεμούσια ο αντιεισαγγελέας σημειώνει πως «κρίνουμε ότι δεν εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους διατάχθηκε η προσωρινή κράτησή τους». Ο αντιεισαγγελέας φαίνεται να ανησυχεί και για το ενδεχόμενο εξόδου των κατηγορουμένων από τη χώρα, καθώς στο σκεπτικό της πρότασής του για την προφυλάκιση των τεσσάρων αναφέρεται ως πλέον λόγος, «ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα παραστούν οποτεδήποτε στο δικαστήριο και θα υποβληθούν στην εκτέλεση της τυχόν εκδοθείσης σε βάρος τους καταδικαστικής απόφασης».
Έσβηναν τα ίχνη τους
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην πολυσέλιδη πρότασή του ο αντιεισαγγελέας οι κύριοι Παπαγεωργόπουλος, Λεμούσιας και Ζορπίδης μετέρχονταν παρόμοιων τρόπων μέσα από δαιδαλώδεις τραπεζικές συναλλαγές, προκειμένου να σβήσουν τα ίχνη των χρημάτων, η προέλευση των οποίων δεν δύναται να δικαιολογηθεί από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Άνοιγαν πολλούς λογαριασμούς στο όνομά τους ή από κοινού με άλλους, συγγενείς ή ακόμη και υπαλλήλους του δήμου, προχωρούσαν σε αγοραπωλησίες ακινήτων ή και μετοχών, εξέδιδαν επιταγές κάποιων, από τις οποίες τα ίχνη έχουν χαθεί, κ.ο.κ.
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος
Ειδικότερα για τον τέως δήμαρχο η απόκλιση των δηλωθέντων εισοδημάτων του σε σχέση με αυτά τα οποία εντοπίστηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ανέρχεται σύμφωνα με το πόρισμα της Αναστασίας Τσεμπερά σε 1.087.581,95 ευρώ. Χωρίς μάλιστα να αφαιρεθούν τα τεκμήρια (για τα αυτοκίνητα κ.λπ.) και το κόστος διαβίωσης. Στην πρόταση του αντιεισαγγελέα αναφέρεται ότι «ο Παπαγεωργόπουλος μερίμνησε να αποκρύψει το ποσό αυτό μέσω του τραπεζικού συστήματος, καταθέτοντάς το σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, οι περισσότεροι των οποίων ήταν κοινοί, ώστε το ποσό αυτό να χαθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος και αφού πια αυτό είχε μετατραπεί σε λογιστικό μέγεθος να μπορεί ο ίδιος ανά πάσα στιγμή ασκώντας το ενοχικό δικαίωμα των αναλήψεων να το διακινεί κατά βούλησή του και έτσι να χαθεί η παράνομη προέλευσή του». Επίσης αναφέρει ότι ο τέως δήμαρχος «δημιουργούσε κοινούς λογαριασμούς μεταξύ του ιδίου, του Λεμούσια και απλών υπαλλήλων του δήμου (Ζ. και Σ.). Συνέδραμε τον Λεμούσια με την προσυπογραφή επιταγών, τις οποίες ο Λεμούσιας προσκόμισε και τις οποίες είχε εκδώσει, προκειμένου να δικαιολογήσει ποσά που είχαν κατατεθεί στο λογαριασμό του ως ποσά που θα διατίθεντο για προεκλογικές δαπάνες του συνδυασμού έτους 2006. Οι εν λόγω επιταγές τελικά ακυρώθηκαν, δεν εντοπίστηκαν από τον έλεγχο να έχουν καταχωρηθεί στις κινήσεις των λογαριασμών».
Ο Μ. Ζορπίδης
Για τον πρώην αντιδήμαρχο Μιχάλη Ζορπίδη στην πρόταση αναφέρεται ότι «από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του προέκυψε ότι αυτός από το έτος 1998 εμφανίζει εξαιρετικά μεγάλη απόκλιση οικογενειακού εισοδήματος, δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μείον τις καταθέσεις. Συμμετείχε σε συναλλαγές χρηματιστηρίου προθεσμιακούς, κ.λπ. με ποσά δυσανάλογα των φορολογικών του δηλώσεων». «Τελικά σε κάθε περίπτωση, χωρίς να αφαιρεθούν από τον Ζορπίδη τα τεκμήρια διαβίωσης (παρά μόνο όσα αυτός δήλωσε), χωρίς να του αφαιρεθεί το ελάχιστο ποσό από το διαθέσιμο υπόλοιπο κάθε χρήσης, ώστε ακόμη και αυτό να του υπολογιστεί στο ακέραιο, ως προσθετικό του εισοδήματός του», το ποσό που βρέθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ανέρχεται στα 6.805.916,78 ευρώ. «Το ποσό μερίμνησε να το αποκρύψει μέσω του τραπεζικού συστήματος, καταθέτοντάς το σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, οι περισσότεροι των οποίων ήταν κοινοί, όψεως, προθεσμιακοί, ενεχυρούχοι».
Όσον αφορά την επίκληση για αύξηση των εισοδημάτων του από χρήματα που ανήκαν στις εταιρείες στις οποίες αυτός μετείχε, στην πρόταση του αντιεισαγγελέα αναφέρεται ότι ο Ζορπίδης αναμείγνυε λογαριασμούς (προσωπικούς του και εταιρείας) και επιπλέον, όπως προκύπτει από τους κατατεθειμένους ισολογισμούς, «σε πολλές χρήσεις το ποσοστό κέρδους των εταιρειών είναι μικρό».
Ο Μ. Λεμούσιας
Για τον ήδη προφυλακισμένο τέως γενικό γραμματέα του δήμου και στενό συνεργάτη του κ. Παπαγεωργόπουλου Μιχάλη Λεμούσια ο αντιεισαγγελέας αναφέρει στην πρότασή του προς το συμβούλιο εφετών ότι «το συνολικό ποσό που νομιμοποίησε με τον τρόπο αυτό από την υπεξαίρεση μέσω του τραπεζικού συστήματος ανήλθε σε 794.890,21 ευρώ, το οποίο όμως αποτελεί ένα μέρος από το συνολικό υπεξαιρεθέν απ’ αυτόν ποσό από το δήμο Θεσσαλονίκης». Ο αντιεισαγγελέας αντικρούει το επιχείρημα του κ. Λεμούσια ότι τα χρήματα προέκυψαν από επικερδείς τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο, καθώς, όπως σημειώνει, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές «στο σύνολό τους εμφανίζουν διαφορά αγορών-πωλήσεων σε αξία αρνητική, δηλαδή -66.530,05 ευρώ ζημία. Επίσης αρνητικό πρόσημο εμφανίζουν οι αγορές μετοχών στο χρηματιστήριο με τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις του, χωρίς να αφαιρεθούν οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης π.χ. για τα έτη 1999, 2000 και 2001».
Όσον αφορά τις τραπεζικές επιταγές, τις οποίες ο κ. Λεμούσιας ισχυρίζεται ότι παρέδωσε στον κ. Παπαγεωργόπουλο, συνολικής αξίας 145.000 ευρώ (60.000 + 60.000 + 20.000 + 5000), αναφέρεται ότι «επιταγές δεν αποδεικνύεται πως εισπράχθηκαν, και αν τούτο συνέβη, δεν προσδιορίζεται πού διατέθηκαν τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά και δεν επεξηγείται γιατί δεν αποδόθηκαν στην ‘παράταξη’ κατά την προηγηθείσα εκλογική αναμέτρηση αλλά έπειτα από αυτήν».
Επιπλέον αναφέρεται ότι ο κ. Λεμούσιας μερίμνησε να αποκρύψει το ποσό αυτό μέσω του τραπεζικού συστήματος, καταθέτοντάς το σε λογαριασμούς σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα. «Η πιο πάνω συμπεριφορά του καταδηλώνει συνολικό σχεδιασμό και ειδικότερα αφενός μεν την αποφασιστικότητά του να υπεξαιρεθούν εισφορές και φόροι που είχαν παρακρατηθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης μέσω του διαχειριστή-υπολόγου Π. Σαξώνη, για να αποδοθούν στους δικαιούχους φορείς, αφετέρου δε τα χρήματα αυτά αναμειγνυόμενος στη διαχείριση του Π. Σαξώνη να τα αποκρύψει μέσω του τραπεζικού συστήματος εν γνώσει της παράνομης προέλευσής τους».
Αναζήτησε σωσίβιο στους τοκογλύφους
Σωσίβιο στην υπόθεση των τοκογλύφων εκβιαστών αναζήτησε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, για να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσε η πρόταση του αντιεισαγγελέα εφετών Αχιλλέα Ζήση προς το συμβούλιο εφετών, με την οποία προτείνεται η προφυλάκισή του για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης. Μόνον που αυτό αποδείχθηκε τρύπιο, αφού ο ισχυρισμός του τέως δημάρχου ότι ο προφυλακισμένος για την υπόθεση της τοκογλυφίας, στέλεχος του ΣΔΟΕ και του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαχατζής, «μαγείρεψε» τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών απεδείχθη παντελώς αναληθής.
Σε προ ημερών συνέντευξή του ο κ. Παπαγεωργόπουλος μίλησε για «πασιφανή σκευωρία» σε βάρος του λέγοντας πως «δόθηκαν στις εισαγγελικές αρχές χαλκευμένα στοιχεία» όσον αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, τα οποία, όπως κατήγγειλε ο τέως δήμαρχος, επεξεργάστηκε και διαβίβασε στη δικαιοσύνη ο Χρήστος Παπαχατζής. Άφησε μάλιστα εντέχνως να εννοηθεί πως το όνομά του αναφέρεται στο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους ο κ. Παπαγεωργόπουλος, είπε πως στο πόρισμα γίνεται λόγος για συνδρομή στις έρευνες του «διευθυντή Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης», θέση την οποία κατείχε ως και τη σύλληψή του ο κ. Παπαχατζής αλλά από το φθινόπωρο του 2011 και μετά.
Δικαστικές πηγές διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Παπαγεωργόπουλου, λέγοντας ότι «το ΣΔΟΕ δεν ενεπλάκη με κανέναν τρόπο στην έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση της υπεξαίρεσης».
Οι δώδεκα λογαριασμοί
Αναφερόμενος στο πόρισμα της κυρίας Τσεμπερά, σύμφωνα με το οποίο ποσά περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος μίλησε για προσπάθεια «ηθικής μου μείωσης και προσβολής της κρυστάλλινης διαδρομής μου». Άφησε εκ νέου αιχμές εναντίον της οικονομικής επιθεωρήτριας, ενώ αναφερόμενος στον αντιεισαγγελέα, ο οποίος προτείνει την προφυλάκισή του, είπε πως «η πρότασή του είναι προϊόν πλάνης». Ο τέως δήμαρχος επισήμανε ότι από το περίπου 1 εκατ. «αγνώστου προελεύσεως» στο 90% των περιπτώσεων πρόκειται για απλή μεταφορά, από τον ίδιο, ενός χρηματικού ποσού από τη μία τράπεζα στην άλλη και το υπόλοιπο 10% είναι καταθέσεις διαφόρων επώνυμων φορέων.
Μάλιστα παρέθεσε δώδεκα συγκεκριμένα παραδείγματα, στα οποία περιλαμβάνονται καταθέσεις ποσών που προήλθαν από πώληση μετοχών, πώληση Ι.Χ. αυτοκινήτου της συζύγου του, είσπραξη ασφαλίστρων ζωής κ.ά. Όταν του ζητήθηκε να δώσει τα ακριβή ποσά, αρκέστηκε να πει ότι υπερβαίνουν το 1 εκατ. Ο τέως δήμαρχος δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το πού βρέθηκαν όλα αυτά τα χρήματα τα οποία μετέφερε από τράπεζα σε τράπεζα (πλην των περιπτώσεων που αναφέρονται ανωτέρω), όπως δεν απάντησε και στο ερώτημα τι απέγιναν τα χρήματα της παράταξης, τα οποία, όπως σημείωσε σε γραπτή δήλωσή του, ο προφυλακισμένος Μιχάλης Λεμούσιας του είχε παραδώσει μέσω τριών επιταγών.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε «διάτρητο» το πόρισμα Τσεμπερά, λέγοντας ότι «συντάχθηκε με παιδικό τρόπο». Τόνισε πως «καταρρέει πλήρως η σκευωρία», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η δικαιοσύνη θα βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του», υπογραμμίζοντας πως «η λάσπη θα επιστρέψει στους λασπολόγους».
Αντίδραση Ζορπίδη
Τη βεβαιότητά του ότι η αλήθεια θα λάμψει και τελικά θα δικαιωθεί εξέφρασε ο Μιχάλης Ζορπίδης. Ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών, για τον οποίο προτείνεται επίσης να προφυλακιστεί, σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει ότι «η περιπέτεια στην οποία με έχουν εμπλέξει και στην οποία κατηγορηματικά δηλώνω ότι δεν έχω καμία συμμετοχή θίγει βάναυσα την προσωπική μου αξιοπρέπεια, την επαγγελματική μου πορεία και την κοινωνική μου υπόσταση και δραστηριότητα. Η επιχείρηση των 200 εργαζομένων, που κάθε χρόνο εξυπηρετεί με αξιοπιστία δεκάδες χιλιάδες πελάτες, πλήττεται βάναυσα από τα δόλια, ατεκμηρίωτα και χαλκευμένα συμπεράσματα, ενώ εγώ υφίσταμαι το διασυρμό και τον προσωπικό και οικογενειακό αφανισμό.
»Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι η δικαιοσύνη, στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, θα σκύψει και θα εξετάσει τα πραγματικά στοιχεία και δεδομένα. Είμαι σίγουρος ότι η περιπέτειά μου θα τελειώσει. Η αλήθεια θα λάμψει και τελικά θα δικαιωθώ».
Ανοίγουν λογαριασμοί των στενών συγγενών
Ανοίγουν με εισαγγελική παραγγελία οι τραπεζικοί λογαριασμοί των στενών συγγενών των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης των 51,4 εκατομμυρίων ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο αντεισαγγελέας εφετών Αχιλλέας Ζήσης παράλληλα με την παραπεμπτική πρόταση για δεκαοκτώ κατηγορούμενους ζήτησε από την επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά να επεκτείνει την έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και στους συγγενείς των εμπλεκομένων.
Η αναγκαιότητα της νέας έρευνας προέκυψε μετά τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του πρώην γενικού γραμματέα και ήδη προφυλακισμένου Μιχάλη Λεμούσια, του πρώην αντιδημάρχου Μιχάλη Ζορπίδη και ενός προϊσταμένου οικονομικής υπηρεσίας. Σε βάρος τους ήδη έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και η δικογραφία από τις 9 του μήνα έχει διαβιβαστεί στην πρόεδρο πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ανθία Τσαφίτσα, η οποία αναλαμβάνει ανακρίτρια μόνον για τις συγκεκριμένες υποθέσεις που αφορούν παράγοντες ΟΤΑ, όπως προβλέπει ο νέος νόμος. Για το ίδιο αδίκημα κατηγορείται και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος έχει απολογηθεί και κρίθηκε εκ νέου προφυλακιστέος.
Με βάση την παραγγελία Ζήση η κυρία Τσεμπερά καλείται να ζητήσει την άρση απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών των συγγενών του τέως δημάρχου, του Μιχάλη Λεμούσια, του Μ. Ζορπίδη αλλά και του υπαλλήλου του δήμου. Παράλληλα ζήτησε να γίνει εκ νέου έρευνα στον τραπεζικό λογαριασμό της παράταξης Παπαγεωργόπουλου «Αναγέννηση» και τις κινήσεις που έγιναν, καθώς η πρώτη έρευνα δεν είχε καταλήξει σε αποτέλεσμα, επειδή σύμφωνα με την εισαγγελία δεν είχαν εξεταστεί οι κινήσεις όλων των ετών.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
πηγη:makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου