Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012
Οι τράπεζες, οι συμπληγάδες και οι ασκήσεις επί χάρτου...
Ριζικές αλλαγές στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη αναμένεται να προκαλέσει το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών τραπεζών. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν καταιγιστικές εξελίξεις στο πιστωτικό σύστημα που μέχρι πρότινος κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι διοικήσεις των τραπεζών στην τρέχουσα συγκυρία κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, με απώτερο σκοπό την αποφυγή του ΤΧΣ, που όμως δεν φαίνεται εφικτή.
Οι όποιες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία για το PSI, που θα προσδιορίσει και αν το ποσοστό αυτό είναι στην πραγματικότητα εκείνο που θα βαρύνει τις απώλειες των τραπεζών ή...
εάν οι απώλειες τελικά θα εκτιναχθούν μέχρι και το 70%. Η εξέλιξη αυτή θα καθοριστεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ανάλογα με το επιτόκιο που θα έχει το νέο 20ετές δάνειο, που θα αντικαταστήσει υφιστάμενα.
Οι λεπτομέρειες θα είναι το στοιχείο που θα σταθμίσουν οι τράπεζες, όχι μόνο οι ελληνικές αλλά οι περίπου 400 που συμμετέχουν στο IIF (Διεθνής Eνωση Τραπεζών) προκειμένου στη συνέχεια να δεσμευτούν για το εάν θα υπαχθούν στο εθελοντικό haircut οπότε και θα κριθεί εάν η ρύθμιση θα χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός ή όχι.
Βεβαίως στην παρούσα ρύθμιση οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ότι θα γίνει δεκτό ένα haircut της τάξης του 50% (που στην πράξη για τις τράπεζες μπορεί να σημαίνει ακόμη και 70%) διότι υπάρχει η απειλή να επιβληθεί το «κούρεμα» παρά το κόστος της ενέργειας αυτής, που λόγω του μη εθελοντικού χαρακτήρα θα θεωρούνταν χρεοκοπία και θα συνεπαγόταν αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές.
Φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ;
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εγχώριες τράπεζες από το “κούρεμα” του 50% θα υποστούν απομειώσεις από 17 έως 19 δισ. ευρώ. To ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτός από το κούρεμα έχει να αντιμετωπίσει τις συμπληγάδες της BlackRock, οι έλεγχοι της οποίας θα επιφέρουν νέες απώλειες. Ο "λογαριασμός" από τον έλεγχο των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των τραπεζών που πραγματοποιεί ο ξένος οίκος εκτιμάται γύρω στα 15 δισ. ευρώ, ποσά που αντιστοιχούν στις επιπρόσθετες προβλέψεις που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες από τα επισφαλή δάνεια. Επομένως τα 40 δισ. του ΤΧΣ μόλις που φθάνουν για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Και βέβαια μέχρι αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές (παρά τις προσπάθειες των τραπεζιτών να εξαντλήσουν τα περιθώρια για προνομιούχες) με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και παρά τις προσπάθειες που θα καταβάλουν οι ελληνικές τράπεζες είτε με την απομόχλευση στοιχείων ενεργητικού (περιορισμός δανείων) είτε με την πώληση τραπεζικών και εξωτραπεζικών δραστηριοτήτων, δεν θα συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να φτάσουν σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 10% και θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, για τις οποίες προς το παρόν εμφανίζεται ανύπαρκτο ενδιαφέρον για κάλυψη από τους αναδόχους.
Αλλά και εάν ακόμη επιχειρηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυτή θα είναι για σχετικά μικρό ποσό, οπότε για το υπόλοιπο των κεφαλαίων που θα χρειαστούν, οι τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ και της αύξησης κεφαλαίου, θα γίνει κύριος μέτοχος αφού θα αγοράσει κοινές μετοχές σε τιμή πολύ χαμηλή. Σύμφωνα μάλιστα με τραπεζικούς αναλυτές αλλά και με τα σημερινά δεδομένα της χρηματιστηριακής αγοράς, η τιμή στις αυξήσεις κεφαλαίου για πολλές τράπεζες θα είναι της τάξης των 50 λεπτών ανά μετοχή, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στις τράπεζες, με ελάχιστα ουσιαστικά κεφάλαια.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Δημόσιο υποχρεούται να αξιοποιήσει τα ποσοστά που θα ελέγχει στις τράπεζες, μετά την υπαγωγή των τελευταίων στο ΤΧΣ, εντός 2 ετών, γεγονός που ανοίγει διάπλατα την πόρτα τόσο για μεγάλες μετοχικές ανακατατάξεις στις τράπεζες σε επίπεδο βασικών μετόχων όσο βεβαίως και για σημαντικές διοικητικές αλλαγές.
Προς αποστρατεία η παλαιοί τραπεζίτες;
Η ενδεχόμενη αδυναμία των τραπεζών να επανεισφέρουν στο ΤΧΣ τα κεφάλαια εντός διετίας θα σηματοδοτήσει τη «μεταβολή του σημερινού μετοχικού status quo» των τραπεζών. Με άλλα λόγια τα παλιά τραπεζικά «τζάκια» αναπόφευκτα θα μπουν στο περιθώριο, καθώς πολλές τράπεζες θα περάσουν αναγκαστικά υπό κρατικό έλεγχο για μερικά χρόνια, ενώ άλλες θα οδηγηθούν στην “αγκαλιά” ξένων χρηματοπιστωτικών ομίλων και επενδυτικών σχημάτων, προκειμένου να διασωθούν αποφεύγοντας την κρατικοποίηση ή την περιθωριοποίηση. Οι μεγάλες αποφάσεις για τις κρατικοποιημένες τράπεζες θα παίρνονται σε πολιτικό επίπεδο, αφού μεγαλομέτοχος θα είναι το κράτος. Για όσες παραμείνουν ιδιωτικές το πιθανότερο είναι να ελέγχονται από ξένους ομίλους. Μπαίνει λοιπόν σε «εφεδρεία» ή οδεύει προς «αποστρατεία» η παλιά γενιά τραπεζιτών, που διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην προηγούμενη φάση ταχείας ανάπτυξης-επέκτασης και εκσυγχρονισμού του κλάδου.
Tι θα κάνουν οι επικεφαλής
Το ερώτημα που γεννάται είναι τι έχουν στο μυαλό τους οι έλληνες τραπεζίτες και ποια είναι τα σχέδιά τους για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Το σχέδιο του Ταμβακάκη
Δύο εναλλακτικά σχέδια που περιλαμβάνουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μέχρι και την πώληση πρωτοκλασάτων θυγατρικών, έχει καταστρώσει αυτή την περίοδο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να διαχειριστεί τις κεφαλαιακές συνέπειες που θα προκύψουν για τον Όμιλο τόσο από το ύψος του νέου "κουρέματος" στο ελληνικό χρέος όσο βεβαίως και από τις νέες προβλέψεις που θα προκύψουν από τον έλεγχο των δανείων της από την Blackrock. H Εθνική είναι η μοναδική τράπεζα που πιθανότατα θα γλιτώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Απαντες οι αναλυτές τονίζουν ότι η Εθνική Τράπεζα δεν αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα και ότι τα 2,25 δισ. ευρώ κεφάλαια που συγκέντρωσε πριν από έναν χρόνο περίπου αποδεικνύονται αυτή την περίοδο καθοριστικής σημασίας για την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου (η καθαρή θέση του ομίλου ανέρχεται αυτή την περίοδο στα 8,5 δισ. ευρώ), αποδίδοντας, αν μη τι άλλο, τα εύσημα στη διοίκηση Ταμβακάκη. Η τράπεζα άντλησε 1 δισ. ευρώ επιπλέον στο τέλος του 2011 μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές υπέρ του Δημοσίου (1,350 δισ. ευρώ στο σύνολο), ενώ πριν 15 ημέρες συγκέντρωσε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ από την προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση μέρους ή συνόλου υφιστάμενων καλυμμένων ομολογιών και υβριδικών τίτλων. Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός για την πώληση του 20% - 30% της Finansbank, της θυγατρικής στην Τουρκία, παραμένει, με στόχο την άντληση 1 - 1,2 δισ. ευρώ.
Ο αγώνας δρόμου του Κωστόπουλου
Ο πρόεδρος του ομίλου της Αlpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος επιθυμεί την ολοκλήρωση της συγχώνευση με τη Eurobank, ώστε να προχωρήσουν τα σχέδια για τη σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση της νέας τράπεζας. Για την επίτευξη της συμφωνίας καταλυτικός είναι ο ρόλος του Κατάρ, το οποίο θα είναι ο μεγαλομέτοχος στο καινούριο σχήμα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κωστόπουλος έχει συχνή επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, και τον ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις. Στους τραπεζικούς κύκλους ακούγεται πως το αφεντικό του ομίλου της Alpha, Γιάννης Κωστόπουλος, θα κάνει τα πάντα ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία. Ο έμπειρος τραπεζίτης θέλει πάση θυσία να ολοκληρωθεί το deal, από το οποίο θα δημιουργηθεί μία «υπερτράπεζα» με 2.276 καταστήματα, 150 δισ. ευρώ σύνολο ενεργητικού, μεγέθη που τη φέρνουν 23η στην κατάταξη της ευρωζώνης. Η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας, με επιδιωκόμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) στο 14 μετατέθηκε χρονικά για την άνοιξη του 2012, καθώς υπάρχει δυσκολία στο να βρεθούν εγγυητές. Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μία αύξηση κεφαλαίου της νέας τράπεζας λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα. Η διοίκηση της Alpha Bank βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με ξένους επενδυτές προκειμένου να πειστούν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.
Σάλλας: Θα παίξει μπάλα;
Ουδείς αμφιβάλλει ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, είναι ένας ικανότατος, τραπεζίτης και δεινός παίκτης. Γι’ αυτό το λόγο κάποιοι θεωρούν πως ο κ. Μιχάλης Σάλλας δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας κάποιον να εξαγοράσει την τράπεζά του. Από την άλλη πλευρά, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, δύσκολα θα εύρισκε ανταπόκριση μια κίνηση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα εξασφάλιζε στην τράπεζα την αναγκαία ρευστότητα. Οπότε η μόνη εναλλακτική είναι να προχωρήσει σε μια στρατηγική κίνηση, να «βγει στο γήπεδο να παίξει μπάλα». Στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς έχουν σημαντική παρουσία ένας Ρώσος και ένας Τσέχος μεγιστάνας και κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής από τους δύο άντρες.
sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου