Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012
Τα σημαντικότερα επιστημονικά ευρήματα του 2011 για την ανατροφή των παιδιών
“Οι μπαμπάδες έχουν λιγότερη τεστοστερόνη” , “Αντιμέτωπες με την κατάθλιψη οι σούπερ μαμάδες” , “Όσο μεγαλύτερη ενασχόληση με το facebook, τόσο χειρότεροι βαθμοί” , “Τα παιδιά κάνουν κακό στην υγεία” , “Η πολλή βοήθεια από τους μπαμπάδες επιφέρει ένταση”.
Οι μπαμπάδες έχουν λιγότερη τεστοστερόνη
Πέφτουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άνδρες μόλις γίνουν πατέρες, μια βιολογική αλλαγή που τους διευκολύνει να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών τους, όπως διαπιστώθηκε απόέρευνα του πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις
Η μείωση (κατά μέσο όρο 26-34%) εκτιμάται ότι αποτρέπει τα «ξεστρατίσματα» του νέου μπαμπά, ώστε να εστιάζει καλύτερα στα πατρικά του και στα οικογενειακά καθήκοντα.
Η μεγαλύτερη μείωση της τεστοστερόνης καταγράφηκε σε όσους πατέρες είχαν την μεγαλύτερη εμπλοκή στην φροντίδα του μωρού τους.
Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι εξ ανάγκης μια συνεργατική προσπάθεια και η έρευνά έδειξε ότι οι πατέρες είναι βιολογικά “καλωδιωμένοι” να βοηθούν σε αυτή τη δουλειά.
Ακόμα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πτώση της ανδρικής ορμόνης μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά έναντι ορισμένων χρόνιων ασθενειών, πράγμα που εν μέρει ίσως εξηγεί γιατί οι παντρεμένοι και οι πατέρες έχουν συχνά καλύτερη υγεία από τους συνομηλίκους τους που ζουν μόνοι τους και χωρίς παιδιά.
Αντιμέτωπες με την κατάθλιψη οι σούπερ μαμάδες
Οι εργαζόμενες μητέρες που προσπαθούν να συνδυάσουν απαιτητική καριέρα και ενεργή οικογενειακή ζωή είναι λιγότερο χαρούμενες από εκείνες που απλά αποδέχονται πως δεν μπορούν να τα έχουν όλα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.600 παντρεμένες γυναίκες, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνες που δούλευαν ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που έμεναν στο σπίτι για να φροντίζουν την οικογένεια. Ανάμεσα, όμως, στις γυναίκες που δούλευαν, πιο χαρούμενες ήταν εκείνες που αποδέχονταν πως δεν μπορούν να τα κάνουν όλα, και έκαναν συμβιβασμούς στην επαγγελματική ή την οικογενειακή ζωή τους.
Θυσιάζοντας κάποιους επαγγελματικούς στόχους, ή αναθέτοντας κάποιες γονεϊκές ευθύνες στους συζύγους τους, κατάφερναν να επιτυγχάνουν υγιή ισορροπία δουλειάς-ζωής, με αποτέλεσμα να είναι χαρούμενες. Αντιθέτως, εκείνες που προσπαθούσαν να ακολουθήσουν λαμπρή καριέρα ενώ ταυτόχρονα εκπλήρωναν τον ρόλο τους ως θεές της οικογενειακής εστίας, απογοητεύονταν όταν δεν κατάφερναν να ανταποκριθούν στο μοντέλο της «σούπερ μαμάς».
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νεαρές γυναίκες που πίστευαν ακράδαντα ότι θα μπορούσαν να συνδυάσουν μητρότητα και καριέρα ήταν πιθανότερο να υποφέρουν από κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους, σε σχέση με εκείνες που ήταν λιγότερο φιλόδοξες.
Οι ενοχές που αισθάνονται όταν πρέπει να κάνουν θυσίες στο εργασιακό ή το οικογενειακό περιβάλλον, για να τα προλάβουν όλα, και η αυστηρή κριτική που ασκούν στον εαυτό τους όταν δεν τα καταφέρνουν είναι οι συνηθέστερες αιτίες της κατάθλιψης των «σούπερ μαμάδων», σύμφωνα με την έρευνα.
Όσο μεγαλύτερη ενασχόληση με το facebook, τόσο χειρότεροι βαθμοί
Η υπερβολική ενασχόληση με το Facebook από τους εφήβους μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα αντικοινωνική συμπεριφορά και άλλες ψυχολογικές δυσλειτουργίες. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πρόσφατη έρευνα που έγινε στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι νέοι που ενασχολούνται υπερβολικά με το Facebook έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ναρκισιστικά χαρακτηριστικά, αντικοινωνικές συμπεριφορές, καθώς επίσης και να κάνουν κοπάνα από το σχολείο και να εκδηλώνουν συμπτώματα άγχους και δυσκολίες στον ύπνο. Επίσης είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλές βαθμολογίες στο σχολείο.
Τα παιδιά κάνουν κακό στην υγεία
Η χαρά που προσφέρει ένα παιδί, έχει το τίμημά της, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Πρόσφατη έρευνα του το Πανεπιστημίου της Μινεσότα δείχνει ότι η ιδιότητα του γονιού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία: οι μαμάδες και οι μπαμπάδες βλέπουν τον χρόνο τους να συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες και να ασκούνται λιγότερο.
Οι ειδικοί κατέγραψαν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος στις μητέρες ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης περισσότερων θερμίδων, σακχαρωδών αναψυκτικών και κορεσμένων λιπών. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη γυμναστική, αλλά για κάποιον λόγο, οι μπαμπάδες, σε αντίθεση με τις μητέρες, δεν βλέπουν τον ΔΜΣ να αυξάνεται.
Η πολλή βοήθεια από τους μπαμπάδες επιφέρει ένταση
Οι μπαμπάδες καλό είναι να παίζουν με τα παιδιά, αλλά δεν βοηθάει το να τα μπανιαρίζουν ή να τα ταΐζουν, σύμφωνα με έρευνα που διαπιστώνει ότι η συμμετοχή του πατέρα στην φροντίδα των παιδιών προκαλεί οικογενειακή διαμάχη.
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ‘Developmental Psychology’, μπορεί να πηγαίνουν κόντρα στην άποψη για ισομερή συμμετοχή των γονέων, όμως φαίνεται να έχουν λογική. Εφόσον η μαμά έχει τη γενική ευθύνη για τα παιδιά, η εμπλοκή του μπαμπά μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες για θέματα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι μπαμπάδες που απλώς έπαιζαν με τα παιδιά τους στο σπίτι τους είχαν πιο καλή και ευχάριστη σχέση με τη σύζυγό τους. Αντίθετα, οι μπαμπάδες που είχαν εμπλακεί πιο βαθιά - με το μπάνιο των παιδιών, το βούρτσισμα των δοντιών κλπ - είχαν περισσότερες πιθανότητες να κοντραριστούν με την μητέρα.
by Αντικλείδι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου