Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Τι προμηνύει η κατάληψη της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη;


Τι προμηνύει η κατάληψη ,οι βανδαλισμοί και η αφαίρεση σημαντικών εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών από τα κτήρια της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη;

Πριν μια εβδομάδα στο άρθρο «Ώρα Μηδέν για Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή;» παραθέσαμε μια ολόκληρη σειρά γεγονότων , τα οποία δεν είχαν λάβει την πρέπουσα δημοσιότητα από τα ΜΜΕ και τα οποία σαφώς προμήνυαν ότι τα «μαύρα σύννεφα» που μαζεύονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (και όχι μόνο), θα φέρουν «καταιγίδα»….

Άλλωστε είπαμε: Η Ιστορία κύκλους κάνει !


Οι Ιρανοί διαδηλωτές κατέλαβαν προχθες για μερικές ώρες δύο κτήρια της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη. Οι εισβολές ξεκίνησαν μετά την έγκριση από το Συμβούλιο των Φρουρών της απόφασης της βουλής του Ιράν, η οποία καλούσε την κυβέρνηση να απελάσει το Βρετανό πρέσβη σε αντίποινα για τις κυρώσεις του Λονδίνου.

Η απόφαση της Βρετανίας να σαμποτάρει την Ιρανική Κεντρική Τράπεζα και η ταυτόχρονη διακοπή αγοράς πετρελαίου από την Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, θεωρήθηκε από τους Ιρανούς ως χτύπημα «πολέμου» .

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για εφαρμογή κυρώσεων που αποφάσισαν τα ΗΕ μετά από έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ότι «διαθέτει αξιόπιστες ενδείξεις» που επιβεβαιώνουν τη στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Πολλοί θα διατυπώσουν την άποψη ότι τις ίδιες «αξιόπιστες ενδείξεις» είχαν επικαλεστεί ακριβώς οι ίδιοι «παίχτες» και στην περίπτωση του Ιράκ και των χημικών του, πριν ξεκινήσει η «καταιγίδα της ερήμου» , αλλά όπως αποδείχτηκε κάτι τέτοιο δεν ήταν αληθές και υπήρχε μόνο ως άλλοθι στους σχεδιασμούς του Μπους και του Μπλέρ .

Η περίπτωση του Ιράν όμως είναι σαφώς διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι «κάτι» υπάρχει στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που προκαλεί την έντονη ανησυχία στη δύση, αλλά και στο Ισραήλ. Μπορεί να μην είναι στο βαθμό που θέλουν να το παρουσιάσουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην ΕΕ (η οποία εκφράζει και αυτή μια «βαθειά ανησυχία»), αλλά … «κάτι» υπάρχει, καθώς παρά τα όποια δείγματα καλής θέλησης της Τεχεράνης προς το εξωτερικό, στο εσωτερικό της χώρας η πυρηνική στρατηγική που υιοθέτησε ο Ahmadinejad εφαρμόζεται με αυστηρή προσήλωση στο στόχο της απόκτησης πυρηνικών.

Που αποσκοπεί λοιπόν η εισβολή στα κτήρια της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη;

Στην ανακοίνωση που διάβασαν στην πρεσβεία οι καταληψίες φοιτητές διακήρυξαν, ότι πρόκειται για «μια καθαρά αυθόρμητη δράση των προσκείμενων στην επανάσταση φοιτητών και δεν εκτελούν άνωθεν εντολές». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκπρόσωπος τους «εξυπηρετούν απλώς τα συμφέροντα του ιρανικού λαού». Όμως σχεδόν την ίδια ώρα τις ίδιες φράσεις χρησιμοποίησε και μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Τεχεράνης που χαιρέτισε την κατάληψη της βρετανικής πρεσβείας στην ιστοσελίδα της προσκείμενης στο καθεστώς εφημερίδας Jame Jam. Τυχαίο;

Ποιος κινεί τελικά τα νήματα; Οι λεγόμενοι «επαναστάτες φοιτητές»;

Ιρανοί που βρίσκονται στο εξωτερικό αναφέρουν ότι είναι αδιανόητη μια τέτοια κινητοποίηση χωρίς το πράσινο φως από τις αρχές.
Μάλιστα ο Πράσινος βουλευτής Ομίντ Μουριπούρ, ιρανικής καταγωγής, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι στην επίθεση και την κατάληψη των κτηρίων της βρετανικής πρεσβείας αναγνωρίστηκαν άτομα που είχαν δραστηριοποιηθεί κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων πριν από χρόνια.

Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μια «κεκαλυμμένη κήρυξη πολέμου» ;

Κάποιοι Ιρανοί δημοσιογράφοι προειδοποιούν, ότι η απάντηση των σκληροπυρηνικών μόλις αρχίζει.
Η Ιρανή δημοσιογράφος Masih Alijejad το πάει ένα βήμα παραπέρα και εκτιμά, ότι «οι πιο φανατικοί του ισλαμιστικού συστήματος επιδιώκουν την πρόκληση ενός πολέμου για να εδραιώσουν την εξουσία τους» ….

Τέλος δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Τουρκία. Μπορεί η επίσημη εκδοχή να αναφέρεται στη συμμετοχή του στην παγκόσμια Διάσκεψη Επιχειρηματικότητας, αλλά …τέτοια ώρα τέτοια λόγια!

Οπως ανέφερε προχθές ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τόνι Μπλίνκεν, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν Τουρκία και Ισραήλ να αναζητήσουν ευκαιρίες να ξεπεράσουν τις πρόσφατες δυσκολίες στις σχέσεις τους.

Ο κ. Μπλίνκεν μάλιστα παρομοίασε την Τουρκία με τις ΗΠΑ, που βλέπουν και προς τον Ατλαντικό και προς τον Ειρηνικό.
«Η Τουρκία έχει να παίξει με πολλούς τρόπους ένα μοναδικό ρόλο ως γέφυρα μεταξύ αυτών των διαφορετικών κόσμων, μία ικανότητα να μιλά σε διαφορετικές χώρες με τρόπους που είναι εξαιρετικά υποβοηθητικοί. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε την Τουρκία να παίζει έναν ισχυρό ηγετικό ρόλο. Το είδαμε στη Συρία, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στο Αφγανιστάν και στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό είναι κάτι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», κατέληξε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου.

Είναι φανερό ότι η Ουάσινγκτον στοχεύει στη διάδοση του μοντέλου του κυβερνώντος Τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(ΑΚΡ) σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Βέβαια το Βερολίνο τους προειδοποιεί ότι δημιουργούν ένα «τέρας», το οποίο σύντομα δεν θα μπορούν να το ελέγξουν… Κάτι αντίστοιχο ισχυρίζονται και η Μόσχα και το Πεκίνο.

Ποιος έχει δίκιο θα το δείξει η Ιστορία….

πηγη:politis-gr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου