Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011
Θεσσαλονίκη: Σφίγγει ο κλοιός για τα δάνεια ΤΕΜΠΜΕ
του Γιώργου Χατζηλίδη
Ολοένα και αυξάνονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας- και όχι μόνο- που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν δάνεια που έλαβαν με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.
Η προκήρυξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος, όπου πλέον επικεντρώνεται το πρόβλημα, προβλέπει την αποπληρωμή του δανείου σε έξι εξαμηνιαίες δόσεις, αλλά η βαθιά ύφεση που ταλανίζει την ελληνική οικονομία έχει καταστήσει πλέον, για τους περισσότερους δανειολήπτες, από εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη την ομαλή αποπληρωμή τους.
Και τούτο διότι οι συνθήκες από την περίοδο κατά την οποία χορηγήθηκαν τα δάνεια(Άνοιξη 2009) έχουν, πλέον, διαφοροποιηθεί (δραματικά) επί τα χείρω, με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεση παρέμβαση για την προώθηση ρύθμισης. Άλλωστε, οι τζίροι έχουν συρρικνωθεί, για κέρδη ούτε λόγος να γίνεται, ενώ δυστυχώς, ακόμα, δεν υπάρχει κανένα φως στο βάθος του τούνελ για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια της β' βάσης του προγράμματος αφορούν χρηματοδοτήσεις έως και 125.000 ευρώ, τις οποίες έλαβαν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ως κεφάλαιο κίνησης με επιτόκιο euribor εξαμήνου +2,1%(στο σύνολο, περίπου 4,3%) και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για το 80% κεφαλαίου.
Τα αυξανόμενα κρούσματα με δανειολήπτες ΤΕΜΠΜΕ στη Θεσσαλονίκη, που εκπέμπουν κραυγή αγωνίας, επιβεβαιώνει στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία συνεννόησης με τις τράπεζες για τη διευθέτηση ενός προβλήματος που, ανάμεσα στα πολλά άλλα, επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Ένα σχέδιο εξόδου από το τέλμα θα μπορούσε να είναι η συμφωνία για δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων, με ευελιξία στο νέο επιτόκιο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Ο κ.Φιλιππίδης πάντως επισημαίνει την ανάγκη για μία δραστική παρέμβαση, που θα δίνει μία βιώσιμη λύση, διότι, όπως λέει χαρακτηριστικά, «δεν θα έχει κανένα νόημα, επί παραδείγματι, μία δόση 20.000 ευρώ να μειωθεί στις 18.000 ευρώ».
Προκαλεί πάντως πολλά ερωτηματικά το γιατί δεν έχει αναληφθεί ακόμα η σχετική πρωτοβουλία, δεδομένου ότι μία ρύθμιση θα διευκολύνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: Οι τράπεζες θα πάρουν πίσω τα λεφτά που έδωσαν, το δημόσιο δεν θα υποχρεώνεται να πληρώνει ζεστό χρήμα για το 80% των εγγυήσεων που καταπέφτουν, ενώ και οι επιχειρηματίες θα πάρουν βαθιά ανάσα αποφεύγοντας δυσμενέστατες συνέπειες, όπως η αναγγελία στον Τειρεσία.
Βέβαια, θα απαντούσε κανείς, αν οι αρμόδιες πολιτικές και υπηρεσιακές αρχές έδειχναν στοιχειώδη αντανακλαστικά στα προβλήματα της αγοράς και της οικονομίας εν γένει, δεν θα φθάναμε στις σημερινές αδιέξοδες καταστάσεις. Και μάλλον θα είχε δίκιο...
Πηγή:Voria
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου