Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011
Δ. Σπινέλλης : Έτσι παίρνουν τις «μίζες» οι εφοριακοί, συνταρακτικές αποκαλύψεις του πρώην γ.γ. του ΚΕΠΥΟ!
Έσοδα 13 δισ. ευρώ, ποσοστό 5%-6% επί του ΑΕΠ, χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τη φοροδιαφυγή, που οργιάζει στη χώρα μας, κατατάσσοντάς την Ελλάδα στη θέση του πρωταθλητή ανάμεσα στις χώρες- μέλη του ΟΟΣΑ.
Συγκλονιστικά στοιχεία για το ύψος της φοροδιαφυγής που πνίγει τα έσοδα του προϋπολογισμού ήρθαν χθες το φως της δημοσιότητας, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπου ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του «4-4-2» (ή 40%-40%-20%), που όπως είπε αποτελεί κοινό μυστικό για όσους γνωρίζουν το χώρο. Το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής, και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία !
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι τόσο νυν όσο και μέχρι πρότινος στελέχη του υπ. Οικονομικών, παραδέχονται δημόσια το πόσο βαθιά διαβρωμένος είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επόμενη αναφορά Σπινέλλη. «Είναι επίσης γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στη τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου», συμπλήρωσε ο πρώην γ.γ. του ΚΕΠΥΟ, για να τον διορθώσει από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 10% !
Τα έργα και οι πολιτικές παρεμβάσεις…
Και οι καταγγελίες που ακούστηκαν στην εκδήλωση με τίτλο «Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Δικαιοσύνη» την οποία διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ από κοινού με το ΙΟΒΕ, την Kantor και την Κίνηση Πολιτών, έχουν συνέχεια. Ο κ. Σπινέλλης μίλησε για τις κατά καιρούς πολιτικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της μη πάταξης της φοροδιαφυγής, φέρνοντας ως παράδειγμα δύο κρίσιμα έργα : Το ηλεκτρονικό σύστημα «Ήφαιστος» που αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, και που ενώ κοστολογήθηκε 1 εκ. ευρώ, ανατέθηκε προς 15 εκ. ευρώ ! (Σημειωτέον ότι το έργο είχε ανατεθεί επί ΝΔ, με υφυπουργό Οικονομικών τον Αντώνη Μπέζα). Το δεύτερο έργο, αφορά το υπολογιστικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο διαγωνισμός για το οποίο ματαιώθηκε δύο φορές μέσα σε οκτώ χρόνια.
Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τελειωμό. Εκτός από τη διαφθορά, τα άλλα δύο προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως είπε ο κ. Σπινέλλης, είναι η αναποτελεσματικότητα και η κακοδιοίκηση. Και έκανε λόγο για φαινόμενα «περιχαράκωσης αρμοδιοτήτων» μέσα στο υπ. Οικονομικών, φέρνοντας ως παράδειγμα απόφαση που εκδόθηκε για συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο αλλά που ήταν κατά τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε οι ελεγκτές της ομάδας δράσης να μη μπορούν να ελέγξουν τον φορολογούμενο για άλλες παραβάσεις, παρά μόνο για όσα περιέγραφε η απόφαση ! Ακόμη δηλαδή κι αν είχαν ενδείξεις για άλλα αδικήματα, π.χ. μη απόδοση ΦΠΑ, ήταν έτσι διατυπωμένο το κείμενο, ώστε να μην τους επιτρέπεται ο έλεγχος ! Παρουσίασε επίσης στοιχεία από την εποχή της θητείας του στη ΓΓΠΣ, με εφορίες που είχαν κλείσει λιγότερο από το 6% των υποθέσεων που τους είχαν ανατεθεί, και ΔΟΥ που χρειάζονται… 20 μήνες για να κλείσουν μια υπόθεση.
«Ίσως ο λόγος που ο κ. Σπινέλλης δεν βρίσκεται πια στη θέση του γ. γραμματέα του ΚΕΠΥΟ, να είναι επειδή ακριβώς συγκρούστηκε με τα βαθιά κατεστημένα του υπ. Οικονομικών», είπε από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο βουλευτής της ΝΔ. Κυριακός Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας από το ΣΔΟΕ, είπε ότι ο νόμος για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ψηφίστηκε το 1995 αλλά εφαρμόστηκε μόλις το… 2010, ότι το Κρανίδι είναι το Λιχτενστάιν της Ελλάδας αφού σε μια ΔΟΥ με 5 μόνο υπαλλήλους εδρεύουν… 178 offshore, καθώς επίσης πως το φορολογικό μας σύστημα ευνοεί τη φοροδιαφυγή διότι δεν είναι απλό, ούτε κατανοητό, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό.
Πρωταθλήτρια Ευρώπης
Όλα τα παραπάνω εξηγούν το γιατί η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη «γκρίζα» οικονομία και στη φοροδιαφυγή ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Η «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 25%-28% του ΑΕΠ, έναντι 22%-26% της δεύτερης Ιταλίας, 15%-17% της Γερμανίας, και 7%-8% των ΗΠΑ. Σαν αποτέλεσμα η αναλογούσα φοροδιαφυγή ανέρχεται στο 5%-6% του ΑΕΠ και ισοδυναμεί με 13 δις. ευρώ. Εχει ενδιαφέρον, δε, ότι σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε ο κ. Μάνος Ματσαγγάνης επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το αποκρυπτόμενο εισόδημα ως ποσοστό επί του πραγματικού δηλωθέντος, είναι κατά μέσον όρο 10%, αλλά φτάνει στο 15% για το ένα δέκατο του πλουσιότερου τμήματος του πληθυσμού, και το 24% για το ένα εκατοστό των πιο πλούσιων φορολογουμένων. Έχει δε ενδιαφέρον ότι το εισόδημα που αποκρύπτεται ως ποσοστό επί του πραγματικού προέρχεται κατά 25% από ελεύθερους επαγγελματίες και μόνο κατά 0,6% από μισθωτούς.
Γιώργος Φιντικάκης
πηγη:reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου