Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011
Σε κινούμενη άμμο για μια δεκαετία
Μια συμφωνία στα μέτρα της Ανγκελα Μέρκελ επιτεύχθηκε μετά κόπου στις 4 το πρωί μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης και των τραπεζών για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Οι «17» με ηγέτη την καγκελάριο πήραν αυτό που ήθελαν: Ενα γενναίο «κούρεμα» της τάξης του 50%, το οποίο συνοδεύεται από ακόμη μία μεγαλύτερη επιτήρηση της Ελλάδας για τουλάχιστον ακόμη μία 10ετία. Αλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος που έθεσε πριν ακόμη αρχίσουν οι εργασίες της συνόδου η Α. Μέρκελ ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου: «Ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και μείωση του ελληνικού χρέους μέσω του "κουρέματος" στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ, αντί 168% σήμερα, το 2020». Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ακολούθησε γενικά την καγκελάριο κάνοντας αρκετές υποχωρήσεις. Συμφώνησε στο «κούρεμα» 50% αντί 40% που επιδίωκε αρχικά και δεν επέμεινε στην πρότασή του να καταστεί η ΕΚΤ τράπεζα χρηματοδότησης των χωρών, διαπιστώνοντας ότι η Α. Μέρκελ δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο θέμα αυτό, στο όνομα της ανεξαρτησίας της Φρανκφούρτης. Πέρασε, όμως, ορισμένες θέσεις της χώρας του και έπαιξε καλά το ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Βέβαια, στη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τη συμφωνία ως γαλλική επιτυχία, που μίλησε για «ιστορικές αποφάσεις». Μην ξεχνάμε, όμως, ότι βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο...
Ο εκπρόσωπος των τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα, αποδείχθηκε σκληρός διαπραγματευτής. Αποδέχτηκε το «κούρεμα» στο 50%, ενώ ζητούσε 40%, όταν κατά τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων στριμώχτηκε από την Α. Μέρκελ, η οποία απείλησε να αποφασιστεί «κούρεμα» επί υποχρεωτικής βάσης αντί εθελοντικής, έστω και αν αυτό θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός (χρεοκοπία) για την Ελλάδα. Απέσπασε, όμως, τις εγγυήσεις των κρατών-μελών ύψους 30 δισ. ευρώ, για τις οποίες επέμενε από την αρχή...
Στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ιδίως στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών, συμμετείχαν το ζευγάρι Μέρκελ-Σαρκοζί, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. Δεν απευθύνθηκε, λοιπόν, πρόσκληση στην ελληνική πλευρά, που ήταν και η άμεσα ενδιαφερόμενη, να συμμετάσχει στις συνομιλίες. Για ακόμη μία φορά, ο Γ. Παπανδρέου παραμερίστηκε από τους «αγενείς» ισχυρούς εταίρους-πιστωτές και συμφώνησε αδιαμαρτύρητα, χωρίς καν να ερωτηθεί με τις αποφάσεις που πήραν άλλοι για τη χώρα του... Η σκληρή μοίρα όποιου χρωστάει... Αλλωστε, αυτό που ενδιέφερε την κυβέρνηση ήταν πώς θα περάσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας.
Ετσι, ακούστηκαν πάλι θριαμβολογίες, όπως μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, που παρέμεινε στο ράφι, και μεγάλα λόγια για «τεράστια επιτυχία» και «ιστορική ημέρα» για την Ελλάδα. Μπορεί να προβλέπεται από τη χθεσινή συμφωνία του «κουρέματος» αισθητή μείωση του χρέους, ώστε μέχρι το 2020 να φτάσει στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ, αλλά από την άλλη πλευρά η Ελλάδα θα βρεθεί τουλάχιστον για μία 10ετία σε ακόμη μια πιο ασφυκτική και μόνιμη αυτή τη φορά επιτήρηση των δανειστών της -στους οποίους ενδέχεται να προστεθούν οι... Κινέζοι-, οι οποίοι θα επιβάλουν συνεχώς νέα μέτρα λιτότητας... Παράλληλα, αναμένεται επιδείνωση της ύφεσης και αύξηση της ανεργίας. Ολη αυτή η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί «μεγάλη επιτυχία» και να δικαιολογεί θριαμβολογίες για τη χθεσινή συμφωνία;
Τα βασικά σημεία
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας, με βάση τα συμπεράσματα, είναι τα εξής:
* Προβλέπεται μείωση του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, με «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας κατά 50%.
* Υιοθετήθηκε ένα νέο πολυετές πρόγραμμα Ε.Ε.-ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έως το 2014. Πρόκειται για το «δεύτερο πακέτο», που θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011. Στο ποσό των 100 δισ. ευρώ πρέπει να προστεθεί η υποστήριξη ύψους 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.
* Το νέο πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ενίσχυση των μηχανισμών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούν ακόμη το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμβάλει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
* Οι μηχανισμοί για την επιτήρηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».
* Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας, προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.
πηγη:xrimanews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου