Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011
Αναλαμβάνουν ξένοι και δοσίλογοι τον έλεγχο της χώρας.
Reuters:Μιλούν για έλεγχο κάποιων από τις κυριαρχικές εξουσίες του κράτους.Για κάποιον που μιλάει Ελληνικά, αλλά που δεν είναι στο πλευρό των Ελλήνων.Φοβούνται ότι θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση όταν οι ντόπιοι καταλάβουν ότι η επίσημη εξουσία δεν είναι στα χέρια τους
Η Ευρωζώνη πιέζει για πιο ισχυρή αστυνόμευση της Ελλάδας
Μερικές χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να δοθούν υπερ-αρμοδιότητες στην ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την επίβλεψη της πώλησης δημόσιας περιουσίας καθώς και των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας. Σύμφωνα με Ευρωπαϊκές πηγές του Reuters, αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την πιο αυστηρή επιτήρηση των Αθηνών.
Αυτή η ακραία πρόταση, η οποία απορρίπτεται από κάποιους αξιωματούχους ως μία μορφή αποικιοκρατίας και μπορεί να απορριφθεί αν υπάρξει ισχυρή αντίδραση, είναι ενδεικτική της αυξανόμενης πίεσης για την αυστηρότερη αστυνόμευση της Αθήνας, όπου κάποιοι είναι πρόθυμοι να δουν την εθνική κυριαρχία της χώρας να περιορίζεται.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Κυριακή για να συζητήσουν την περεταίρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Τα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου κατέχουν υψηλή θέση στην ατζέντα. Ένας αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει ευρεία συγκατάθεση για την πιο στενή επιτήρηση της Αθήνας, η οποία έχει κάνει ελάχιστα βήματα σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις άλλες μεταρρυθμίσεις.
Μία πηγή της Ευρωζώνης που υποστηρίζει την πρόταση η Ελληνική ομάδα δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πάρει τον έλεγχο κάποιων από τις κυριαρχικές εξουσίες του κράτους για να αρχίσει να λειτουργεί η μηχανή δήλωσε: Είναι ή αυτό ή δεν έχει άλλα λεφτά.
Είναι βοήθεια η οποία επιβάλλεται απ'έξω. Είναι μια περίπτωση που οι ξένοι παίρνουν τον έλεγχο κάποιων τμημάτων της επιχείρησης δήλωσε για την πρόταση η οποία θα περιελάμβανε την κλήτευση μερικών εκατοντάδων τεχνοκρατών για να διοικήσουν την Ελλάδα.
Η ιδέα είναι το να ζεις με συγκεκριμένα κεφάλαια. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποστείλει έναν μικρό αριθμό αξιωματούχων στην Ελλάδα, ως τμήμα της τρόικας της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι αξιωματούχοι αυτοί είναι υπέυθυνοι για την αξιολόγηση της Αθήνας σε σχέση με τους οικονομικούς της στόχους. Επιπλέον, η ομάδα δράσης της Κομισσιόν βοηθά την Αθήνα στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
Η πηγή του Reuters δήλωσε ακόμα πως: Το μέγεθος της παρέμβασης είναι άνευ προηγουμένου. Εάν υπήρχαν ενδείξεις υπεύθυνης διαχείρισης, όπως στην Ιρλανδία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 8 δις Ευρώ από το πακέτο διάσωσης της ΕΕ/ΔΝΤ το Νοέμβριο -η πιο πρόσφατη δόση από το πακέτο διάσωσης των 110 δις ευρώ που συμφωνήθηκε πέρσι -και αναμένεται να λάβει ακόμη ένα πακέτο στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων Ευρώ σύντομα.
Με την οικονομία να είναι στάσιμη, οι δανειστές υπολογίζουν στο να πουλήσει η Αθήνα δημόσια περιουσία, όπως λιμάνια και ενεργειακές εταιρείες, για να συγκεντρώσει κεφάλαια. Η Ελλάδα είχε υποσχεθεί να συγκεντρώσει 50 δις Ευρώ μέχρι το 2015, αλλά μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει μόνο 1,3 δις Ευρώ περίπου μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.
Άλλοι αξιωματούχοι, αρνούμενοι να σχολιάσουν συγκεκριμένα την πρόταση αυστηρότερης επιτήρησης, είπαν ότι υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη για την επιβολή αυστηρότερης αστυνόμευσης στην Αθήνα. Ένας από αυτούς είπε: Υπάρχει σίγουρα στήριξη για σκληρότερη επιτήρηση.
Μια άλλη πηγή μας είπε ότι υπάρχει η επιθυμία να καθιερωθεί ένα μόνιμο σώμα το οποίο θα πάρει τον έλεγχο κάποιων αρμοδιοτήτων της τρόικας, η οποία αποτελείται από ελεγκτές της Κομισσιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η πηγή αυτή δήλωσε: Χρειάζεσαι κάποιον που μιλάει Ελληνικά, αλλά που δεν είναι στο πλευρό των Ελλήνων. Οι εξουσίες του σώματος αυτού θα είναι συνδεδεμένες με τους όρους του δανείου. Πρέπει να παρουσιαστεί προσεκτικά -να το ονομάσουμε τεχνική βοήθεια ή κάπως έτσι. Δεν μπορείς να τους ποδοπατήσεις τελείως.
Μια τέτοια κραυγαλέα κίνηση περιορισμού της κυριαρχίας ενός κράτους θα έφερνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δύσκολη θέση. Η Κομισσιόν θέλει να έχει μεγαλύτερο ρόλο στο σχεδιασμό των εθνικών προϋπολογισμών, αλλά τραβά τη γραμμή εκεί και δεν είναι αρμόδια για την εφαρμογή τους.
Ένας από τους εκπροσώπους του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε: Η ομάδα δράσης έχει διοικητικό χαρακτήρα. Ο ρόλος της είναι να στηρίξει την Ελλάδα και δε σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτήν την εντολή.
ΕΞΟΥΣΙΑ
Με βάση την πρόταση αυτή, η οποία συμβαδίζει με την πρωτοβουλία των Ολλανδών να τίθενται υπό κηδεμονία οι χώρες που ζητούν χρηματική βοήθεια, η Ελληνική ομάδα δράσης της Κομισσιόν θα επανδρωνόταν με εκατοντάδες υπαλλήλους.
Το σώμα αυτό, το οποίο δοικείται από έναν Γερμανό, τον Horst Reichenbach, θα αποκτούσε κάποιες εκτελεστικές εξουσίες και θα είχε τον τελευταίο λόγο για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα αυτό των ιδιωτικοποήσεων.
Η πρόταση αυτή απηχεί μία άλλη που είχε κάνει πριν μερικούς μήνες ένα κορυφαίο στέλεχος των Βρυξελλών, ο Guenther Oettinger, και ζητούσε να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην είσπραξη φόρων και τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Είναι θέμα εξουσίας, αναφέρει η πρώτη πηγή. Θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση. Η επίσημη εξουσία δεν είναι στα χέρια τους -οι Έλληνες πρέπει να το αποδεχτούν αυτό.
Παρόλα αυτά, ένας αξιωματούχος της ΕΕ επέστησε την προσοχή στο ότι αυτή η ιδέα θα συναντούσε σθεναρή αντίσταση στην Αθήνα, το Δουβλίνο και άλλες πρωτεύουσες, γεγονός που θα την έκανε ανεφάρμοστη, καθώς ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτούσε τη στήριξή τους.
Το να δοθούν εκτελεστικές εξουσίες στην ομάδα δράσης είναι μια ιδέα που κυκλοφορεί μας λέει. Αλλά οι Έλληνες δε θα το δέχονταν ποτέ αυτό και ούτε και θά'πρεπε να το δεχτούν.
Ενώ μια τέτοια κίνηση μπορεί να καθησύχαζε τους δανειστές, όπως τη Γερμανία, ως προς το ότι περεταίρω δάνεια στην Ελλάδα είναι ασφαλή, θα προκαλούσε εντάσεις στην Ιρλανδία, η οποία θα φοβόταν ότι θα υποστεί την ίδια μεταχείριση, παρά το γεγονός ότι έχει παρουσιάσει ταχεία πρόοδο στις περικοπές δαπανών της.
πηγή reuters.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου