Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011
Μισθοί Βουλγαρίας στον ιδιωτικό τομέα-Αποκαλυπτήρια για την εργασιακή εφεδρεία
Της Λώρας Ιωάννου
Η εποχή που η κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι η τρόικα δεν μας υπαγορεύει τα μέτρα αλλά τα παίρνουμε μόνοι μας, τελείωσε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης βγήκαν χθες από την κυβερνητική επιτροπή εμφανώς προβληματισμένοι για το ζοφερό οικονομικό μέλλον της χώρας.
Ο υπουργός Εργασίας κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο ενώ ο υπουργός
Οικονομικών εμφανίστηκε πολύ συγκρατημένος σχετικά με όλα τα σενάρια που διακινούνται για λύση είτε μέσω κουρέματος είτε μέσω επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Όχι, αισιόδοξος δεν ήταν ότι μπορεί να προκύψει οριστική λύση μέχρι τη σύνοδο κορυφής: “Να δούμε πρώτα τι θα βγάλει η συνάντηση
Μέρκελ - Σαρκοζί” είπε και παρέμεινε στην επίσημη κυβερνητική γραμμή: “Εμάς μας ενδιαφέρει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε plus προκύψει είναι καλοδεχούμενο” είπε.
Τι μπορεί να είναι το plus; Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να μπει σ’ αυτή την κουβέντα για πολλούς λόγους. Στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Βενιζέλος αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη. “Υπάρχουν καθυστερήσεις, και είμαστε χωρισμένοι σε δύο μπλοκ (Γερμανία - Ολλανδία και Ιταλία - Γαλλία)” είπε και περιέγραψε την επιθυμία της Ελλάδας: “Γίνεται συζήτηση για διεύρυνση του μηχανισμού. Πιθανότατα διεύρυνση της λύσης της 21ης Ιουλίου να είναι θετική για την Ελλάδα. Θέλουμε συμφωνία θεσμικά κατοχυρωμένη, για να μην έχει αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία”.
Μαύρη μέρα για τα εργασιακά
Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υποστηρίζει ότι ουδέποτε η τρόικα ζήτησε να καταργηθεί η συλλογική σύμβαση και τον υπουργό Εργασίας να υποστηρίζει το αντίθετο, ήταν φανερό ότι το ζήτημα συζητήθηκε στην κυβερνητική, και μάλιστα εκτενώς. Η αλήθεια -για την κυβέρνηση- αποδείχθηκε ότι είναι κάπου στη μέση. Η τρόικα μας ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τη θέσπιση χαμηλότερου βασικού μισθού, αλλά δεν επέμεινε ή πολύ περισσότερο δεν επιχείρησε να επιβάλει την άποψή της. “Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης” είπε κοφτά στους δημοσιογράφους ο Γιώργος Κουτρουμάνης μεταφέροντας την τελική απόφαση της κυβέρνησης. Ποιο ήταν το επιχείρημα του υπουργού απέναντι στην τρόικα; Πολύ απλά ότι αν μειωθεί ο βασικός μισθός, θα εξανεμιστούν τα έσοδα που έχει υπολογίσει να εισπράξει η κυβέρνηση από τους εργαζομένους!
Ακόμα κι έτσι όμως, η χθεσινή μέρα ήταν αδιαμφισβήτητα “ημέρα Κουτρουμάνη”, επί το δυσμενέστερο για τους εργαζόμενους. Τα μέτρα και οι περικοπές που εξήγγειλε κατατέθηκαν ήδη στο πολυνομοσχέδιο που πήρε το βράδυ τον δρόμο της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστούν σύντομα. Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 50 εργαζόμενους και κυρίως το πάγωμα για δύο χρόνια της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, επί των οποίων θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι αν οι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση δεχτούν να υπογράψουν σύμβαση κάτω από την κλαδική, τότε θα υπερισχύει η σύμβαση της επιχείρησης.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15% το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011.
Παράλληλα, μειώνεται κατά 25% το εφάπαξ του Ταμείου της ΔΕΗ για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011. Για τους ασφαλισμένους του Ταμείου της Εμπορικής που υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%.
Ως προς τις επικουρικές συντάξεις, μειώνονται έως 30% όσες συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι από 170 ευρώ και άνω. Οι επικουρικές συντάξεις του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων μειώνονται κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Όλοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ
Η ατμόσφαιρα στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 μύριζε μπαρούτι από όλες τις πλευρές. Αυτή τη φορά δεν ήταν μόνο οι βουλευτές που επιτέθηκαν στον υπουργό Οικονομικών, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ανταπέδωσε τα... πυρά. Δύο ήταν οι σοβαροί καβγάδες που άναψαν. Ένας με τον Δημήτρη Κουσελά και ένας με τον Γιάννη Διαμαντίδη.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών εγκάλεσε τον υπουργό επειδή καθυστερεί να εισπράξει τις οφειλές από τους μεγαλοοφειλέτες που βρίσκονται στη μακροσκελή λίστα που έχει στα χέρια του το υπουργείο. “Θέλουμε χρονοδιάγραμμα για την είσπραξη οφειλών από μεγαλοοφειλέτες” είπε ο κ. Κουσελάς, και οι φωνές του Ευάγγελου Βενιζέλου ακούστηκαν μέχρι έξω: “Εγώ είμαι τρεις μήνες υπουργός. Εσύ τι έκανες όταν ήσουν στο υπουργείο;”, αναρωτήθηκε. “Εγώ παρέδωσα λίστα μεγαλοοφειλετών. Γι’ αυτό έφυγα από την κυβέρνηση” ανταπάντησε ο κ. Κουσελάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τον έφαγαν τα διαπλεκόμενα.
Μετά τον Δημήτρη Κουσελά σειρά είχε ο πρώην υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης. Αφού γκρίνιαξε για τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ γύρισε προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ρώτησε: “Έχω την πληροφορία ότι η Εθνική έχει εκδώσει ομόλογο με τη Μόργκαν Στάνλεϊ ύψους 6,6 δισ. Ισχύει;”. Έξαλλος ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ανυπόστατες τις φήμες και επιτέθηκε στον συνάδελφο: “Γιατί δεν τα έλεγες αυτά, Γιάννη, όταν ήσουν υπουργός;”. “Τώρα έμαθα την πληροφορία και όχι όταν ήμουν υπουργός”. απάντησε ο κ. Διαμαντίδης.
Πολιτική πρωτοβουλία για να σωθεί η χώρα ζήτησαν οι βουλευτές Μίμης Ανδρουλάκης, Βάσω Παπανδρέου και Νίκος Σαλαγιάννης. Ο κ. Βενιζέλος, που έπιασε το υπονοούμενο, απάντησε: “Αν εννοείτε τις εκλογές, σας λέω ότι είναι καταστροφικές σε αυτή τη φάση. Είναι θέμα του πρωθυπουργού”.
Η κ. Παπανδρέου όμως επέμεινε: “Ένα ευρύ κομμάτι της κοινωνίας δεν συμπαρατάσσεται. Η κυβέρνηση θέλει καθοδήγηση και υπευθυνότητα και να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Αναγνωρίζω ότι έχεις προσπαθήσει, αλλά το αποτέλεσμα μετράει”. Σκληρή ήταν και η Μιλένα Αποστολάκη: “Στις 5 Οκτωβρίου του 2009 άρχισε η προσπάθεια, και όχι του 2011. Υπάρχει ευθύνη για τη συνέχεια των ανθρώπων που έφερναν συνεχώς νέα μέτρα. Είναι μηδενικές οι επιδόσεις του υπουργείου Ανάπτυξης”.
Τη λύση στα συνεχιζόμενα παράπονα έδωσε οριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλώντας και τους 154 βουλευτές να καταθέσουν ερώτηση προς την κυβέρνηση θέτοντας όλα τα ερωτήματά τους προκειμένου να τους απαντήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί!
Αποκαλυπτήρια για την εργασιακή εφεδρεία
Σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μπαίνουν όσοι υπάλληλοι μέχρι το 2013 συμπληρώνουν 35 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και παράλληλα έχουν κλείσει τα 55. Θα δικαιούνται πλήρη σύνταξη και στο διάστημα μέχρι να συνταξιοδοτηθούν θα παίρνουν το 60% του βασικού μισθού, χωρίς τις πρόσθετες αποδοχές και τα επιδόματα.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες, οι αμοιβές του 60% του βασικού μισθού θα υπολογίζονται με βάση το νέο μισθολόγιο, ενώ η ένταξη των εργαζομένων στο νέο καθεστώς δεν θα επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται.
Επίσης, για την εργασιακή εφεδρεία, και συγκεκριμένα για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, προβλέπεται ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων στο δημόσιο (περιλαμβανομένων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) καταργούνται αυτοδικαίως με την παρέλευση ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Ποιοι εξαιρούνται
Στις ρυθμίσεις αυτές δεν υπάγονται:
οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους
το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ
οι κληρικοί
οι υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία 67%
οι πολύτεκνοι
οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι
οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών
το ένστολο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος
όσοι κατέχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου γενικής διεύθυνσης.
Το ΑΣΕΠ
Επίσης, για το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται η ένταξή του σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα τυπικά προσόντα, η εμπειρία, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η προϋπηρεσία, οι ειδικές γνώσεις κλπ. Το προσωπικό αυτό θα λαμβάνει το 60% του βασικού μισθού για 12 έως 24 μήνες.
Παραλλήλως, τριμελές συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και δύο γενικούς διευθυντές οι οποίοι θα ορίζονται από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, θα καταγράφει τις υπηρεσιακές ανάγκες σε όλους τους τομείς και φορείς του δημοσίου ανά κλάδο, κατηγορία και ειδικότητα του προσωπικού.
Οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν ελλείψεις με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του εποπτεύοντος υπουργού.
ΠΗΓΗ:makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου