Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011
Βγάζουν στο «σφυρί» 2.000 ακίνητα και δεν κουνιέται φύλλο!
Τον επόμενο μήνα η προκήρυξη για το Ελληνικό.Προς πώληση και η περιουσία των ΔΕΚΟ που φθάνει τα 10 δις.Η «λίστα» με τα ακίνητα που θα βγουν προς πώληση, έχει ήδη αρχίσει να συντάσσεται από την κοινοπραξία των τραπεζών..
«Πακέτο» από 2.000 ακίνητα του Δημοσίου ετοιμάζεται να βγάλει στο «σφυρί» η κυβέρνηση για να μπορέσει να μαζέψει τα 28 δις. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων έως το 2014.
Κεντρική θέση σε αυτό το «πακέτο» έχει το μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Το ακίνητο έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο και οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του έχουν ξεκινήσει. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να βγει στον «αέρα» η προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό το οποίο περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών μετά την δημοσίευση της προκήρυξης είναι στην ουσία φορείς ή εταιρίες οι οποίες έχουν την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια αλλά και την τεχνογνωσία για να αναλάβουν την αξιοποίηση μιας τόσο μεγάλης δημόσιας έκτασης .
Μέχρι όμως να δημοσιευθεί η προκήρυξη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου θα πρέπει να έχουν αποκρυσταλλώσει τους όρους αξιοποίησης των 6.500 στρεμμάτων ( πολεοδομικοί κανόνες , αναλογία πρασίνου και χώρων αξιοποίησης κλπ.)
Σε ερώτηση του bankingnews «Για το αν εξετάζεται το ενδεχόμενο η έκταση του Ελληνικού να δοθεί σε τιμή ευκαιρίας;», στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απάντησαν ότι « η πώληση θα γίνει με βάση τις τιμές που θα προσφέρουν οι ιδιώτες επενδυτές. Θα υπάρξει ένα όριο απόδοσης της εκμετάλλευσης ,το οποίο αν ξεπεραστεί από τον ιδιώτη ανάδοχο θα πρέπει να καταβάλει και μεγαλύτερο τίμημα στο ελληνικό δημόσιο».
Στην ανώτατη τιμή που μπορεί να δώσει η αγορά θα προσπαθήσει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα ακίνητα που θα περάσουν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Η «λίστα» με τα ακίνητα που θα βγουν προς πώληση, έχει ήδη αρχίσει να συντάσσεται από την κοινοπραξία των τραπεζών, επικεφαλής της οποίας είναι η Εθνική τράπεζα που ενεργεί ως σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου .
Στο υπουργείο Οικονομικών ξεκινούν ταυτόχρονα και τις διαδικασίες για την πώληση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ.
Αύριο Τετάρτη οι επικεφαλής των δημοσίων οργανισμών κλήθηκαν σε συνάντηση με εκπροσώπους του Ταμείου αλλά και της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να οριστεί το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των ακινήτων τους.
Σε επιστολή η οποία εστάλη στις διοικήσεις των επιχειρήσεων, ζητείται από αυτές η συνδρομή τους για:
- Την απρόσκοπτη πρόσβαση του χρηματοοικονομικού συμβούλου (Εθνική Τράπεζα) σε απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες αναφορικά με τα ακίνητα που αποτελούν περιουσιακά στοιχεία της δημόσιας επιχείρησης
- Την παροχή στον σύμβουλο τυχόν τεχνικών εκθέσεων, μελετών, αποτιμήσεων και λοιπών αναφορών σε σχέση με την ακίνητη περιουσία της δημόσιας επιχείρησης
- Τη συνεργασία των στελεχών κάθε ΔΕΚΟ, προκειμένου να επικοινωνήσουν στον σύμβουλο τις ιδιαιτερότητες κάθε ακινήτου, καθώς και τις γενικότερες γνώσεις και απόψεις τους, βάσει της εμπειρίας τους
- Τη διαθεσιμότητα των στελεχών των νομικών υπηρεσιών και των στελεχών διαχείρισης της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των ακινήτων ιδιοκτησίας της επιχείρησης.
Να σημειωθεί ότι η ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ υπολογίζεται ότι φθάνει τα 10 δισ. ευρώ και στη συντριπτική πλειονότητά της είναι σήμερα ανεκμετάλλευτη.
Παράγοντες του υπουργείου θεωρούν ότι για την αξιοποίηση της «λιμνάζουσας» ακίνητης περιουσίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλείστες μέθοδοι, κατά το πρότυπο ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Αυτές έχουν να κάνουν με τη μακροχρόνια μίσθωση των ακινήτων, με τη χρήση του νόμου των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τη μετεγκατάσταση κτιρίων, καθώς και το sale and lease back.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, για κάθε ΔΕΚΟ θα χρησιμοποιηθεί η προσήκουσα προς αυτή μέθοδος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της.
«Πρωταθλητής» στην κατοχή ακίνητης περιουσίας είναι ο ΟΣΕ, καθώς η αξία της υπολογίζεται σε 5,2 δισ. ευρώ, αλλά σήμερα αξιοποιείται μόνο το 0,03% αυτής!
Σημαντική ακίνητη περιουσία κατέχουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα -για παράδειγμα, 4.000 στρέμματα γης στο Λαύριο και 600 στρέμματα στην Ελευσίνα.
Ο ΟΔΔΥ διαθέτει 270 στρέμματα στη Μαγουλέζα, ενώ ο ΗΛΠΑΠ μια έκταση έτοιμη προς εκμετάλλευση-όμορη με το Στάδιο Καραϊσκάκη.
Με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν να πιάσουν φέτος τον στόχο των 4 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση βάδιζε για έσοδα 5 δις. ευρώ, όμως εκτιμήθηκε ότι πολύ δύσκολα θα έρθουν στα κρατικά ταμεία ακόμη και αν ενεργοποιηθεί ο όρος για πώληση αξιών σε «αγοραίες τιμές». Δηλαδή για μετοχοποιήσεις στη σημερινή -δυσμενή-χρηματιστηριακή κατάσταση, κάτι που κρίνεται απαγορευτικό στην παρούσα φάση.
πηγη bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου