Μεταλλαγμένα ή αλλιώς γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι δημιουργήθηκαν
τεχνητά με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη.
Οι επιστήμονες έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάρουν γονίδια από ζώα και να τα μεταφέρουν σε φυτά, γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν
στο καλαμπόκι, γονίδια από τον άνθρωπο και να τα προσθέσουν σε μικρόβια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο νέος οργανισμός που θα προέλθει μ΄αυτόν τον τρόπο είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός, ο οποίος δεν θα προέκυπτε ποτέ από φυσικές διαδικασίες.
Τα περισσότερα αγαπημένα μας προϊόντα όπως σοκολάτες, μπισκότα, σάλτσες, κορν-φλέικς, τσιπς, έτοιμα γεύματα, παιδικές τροφές, περιέχουν σόγια, καλαμπόκι ή παράγωγά τους (όπως λεκιθίνη, φυτικά έλαια, ά?υλο, γλυκόζη κ.α.) που είναι πιθανό να είναι μεταλλαγμένα.
Τα παράγωγα της μεταλλαγμένης σόγιας μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε: Αλλαντικά: Πρωτεΐνες σόγιας, Ζαχαρωτά - γλυκά: Αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο, λεκιθίνη (Ε322), Κονσέρβες ψαριού: Σογιέλαιο, Μπισκότα: Σογιέλαιο, αλεύρι σόγιας, λεκιθίνη (Ε322), Παιδικές τροφές: Πρωτεΐνες σόγιας, σογιέλαιο, μαλτοδεξτρίνη, Στιγμιαίος καφές: λεκιθίνη (Ε322), Ψωμί: Αλεύρι σόγιας, πρωτεΐνες σόγιας, λεκιθίνη (Ε322), μονο-διγλυκερίδια (Ε322)
Τα παράγωγα του μεταλλαγμένου καλαμποκιού, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε: Δημητριακά: (Καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι καλαμποκιού, άμυλο και νιφάδες καλαμποκιού) Μαγιονέζες: (Καλαμποκέλαιο), Παιδικές τροφές: (Καλαμποκέλαιο, σιμιγδάλι καλαμποκιού), Φυτικά έλαια: (Καλαμποκέλαιο).
Σήμερα το καλαμπόκι και η σόγια είναι δύο από τις πιο σημαντικές πρώτες ύλες στη βιομηχανία των τροφίμων. Περισσότερα από 30.000 συσκευασμένα τρόφιμα, δηλαδή πάνω από το 60% των τροφίμων, περιέχουν παράγωγα σόγιας ή καλαμποκιού.
Από τις 18 Απριλίου του 2004, οι παραγωγοί τροφίμων είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στον κατάλογο συστατικών των προϊόντων τους αν περιέχουν ή προέρχονται από ?μεταλλαγμένους οργανισμούς. Στην πράξη αυτή η νομοθεσία δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.
Επιπλέον στα ραφιναρισμένα έλαια (π.χ. σογιέλαιο, καλαμποκέλαιο, φυτικά έλαια) δεν είναι ανιχνεύσιμη η μετάλλαξη στο τελικό προϊόν και έτσι ξεφεύγουν "νομίμως" από τον κανόνα σήμανσης.
Το μεγαλύτερο πρόβλη?α όμως εντοπίζεται στα προϊόντα που δε θα φέρουν σήμανση (όπως γάλα, αυγά, κρέας, ψάρια κ.λ.π.), αν και για την παραγωγή τους είναι πολύ πιθανό να έχουν χρησιμοποιηθεί μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
ΠΗΓΕΣ: GREENPEACE http://www.greenpeace.org/greece/,
WWW.ECOCRETE.GR http://www.ecocrete.gr/
ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου