Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011
ΕΛ.ΣΤΑΤ: δημοσιονομικά «μαγειρέματα» και πολιτική «κουζίνα»
της Μαρίας Κόρδα
Σε ελληνική «υπόθεση Ντρέιφους» αναδεικνύεται το «μαγείρεμα» των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας για το οικονομικό έτος 2009. Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη στις 15 Σεπτεμβρίου 2011. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των τραπεζών, προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για τη διακοπή της θητείας των μελών του Δ.Σ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) με εξαίρεση τον πρόεδρό της.
Αιτία για την κατάθεση αυτής της τροπολογίας, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών, ήταν οι διαφωνίες στους κόλπους της ΕΛ.ΣΤΑΤ για την τελική αποτύπωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης και του δημόσιου χρέους της Ελλάδας το 2009. «Επειδή δεν επετεύχθη συμφωνία, η μόνη λύση, δυστυχώς, είναι αυτή για να αποκατασταθεί ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας που απαιτείται» σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, αναφέροντας παράλληλα ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έχει υψηλό κύρος και συνεργάζεται με τη Eurostat.
Η Eurostat παρήγγειλε…
Ακολουθούν από την επόμενη μέρα δημόσιες τοποθετήσεις μελών της ΕΛΣΤΑΤ και επιστολές προς την επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της βουλής που δίνουν μια πολύ πιο πλήρη εικόνα του είδους των «διαφωνιών» και «δυσλειτουργιών» στο εσωτερικό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η καθηγήτρια Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κα Ζωή Γεωργαντά με συνεντεύξεις της σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς καταγγέλλει ότι καθ’ υπαγόρευση απ’ τη Eurostat και εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών η ΕΛΣΤΑΤ υποχρεώθηκε να εμφανίσει στοιχεία τέτοια που να δείχνουν την Ελλάδα ως τη χώρα με το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. «Ήθελαν να έχουμε το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ΕΕ και μας ανάγκασαν να συμπεριλάβουμε στοιχεία των ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουμε την Ιρλανδία (σ.σ. είναι η δεύτερη κατά σειρά χώρα που εντάχθηκε στο μηχανισμό στήριξης των ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ) που είχε τότε έλλειμμα 14% και το δικό μας έφτασε το 15,4% (σ.σ. 2009)» ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ που είχε μόλις καρατομηθεί απ’ τον Υπουργό Οικονομικών και επιπρόσθετα κατήγγειλε και απειλές απ’ τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ Γιώργο Παπακωνσταντίνου να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των ευρωπαϊκών αρχών.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Νίκος Λογοθέτης -ο οποίος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον νυν πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αντρέα Γεωργίου για υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του τελευταίου- αναφέρει ότι «δεν εξηγήθηκε ποτέ ο λόγος της αυθαίρετης και βεβιασμένης (χωρίς αναλογιστική μελέτη) ένταξης συγκεκριμένων ΔΕΚΟ στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (τα κριτήρια ένταξης των οποίων δεν αιτιολογήθηκαν ποτέ) ούτε ο λόγος διόγκωσης του ελλείμματος από το αναμενόμενο 12% στο 15,4% που εξαγγέλθηκε τελικά από την Eurostat. Μάλιστα δεν έχει ούτε καν αιτιολογηθεί με ποια κριτήρια μπήκαν στο έλλειμμα τα συγκεκριμένα swaps («συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου»)». Μάλιστα ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο για επιστολή του προέδρου της Eurostat κ. Radermacher προς τον κ. Ανδρέα Γεωργίου στις 8 Οκτωβρίου 2010 που σχετίζεται με τα «Goldman Sachs Swaps» και συμπληρώνει «Σε αυτή την επιστολή περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι «προτάσεις» της Eurostat για την ποσοτική αναθεώρηση (προς τα επάνω) του Ελληνικού χρέους (και συνεπώς και του ελλείμματος) για κάθε έτος από το 2001 και μετά, λαμβάνοντας υπ όψιν τα swaps». Στην τελευταία παράγραφο της επιστολής ο κ. Radermacher ζητά να έχει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2010 (δηλ. 2 ημέρες μετά την λήψη της επιστολής) την έγκριση του κ. Α. Γεωργίου για πλήρη συμπερίληψη όλων των στοιχείων στον υπολογισμό του ελλείμματος.
«Πραξικοπηματική» ένταξη των ΔΕΚΟ στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 καταγγέλλει στην επιστολή του προς την Επιτροπή Οικονομικών της βουλής και ο κ. Κώστας Σκορδάς μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ. «Σημειωτέον -προσθέτει μεταξύ άλλων- ότι σε καμία χώρα της Ευρωζώνης (πλην Νορβηγίας) δεν χρησιμοποιείται τέτοια μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος, παρ’ ότι ο σχετικός Κανονισμός ESA–95 δεν την αποκλείει. Εξάλλου, ακόμη και εάν προέκρινε η Αρχή τη χρησιμοποίηση αυτής της ιδιαίτερα αυστηρής μεθοδολογίας, θα απαιτείτο οπωσδήποτε και πάλι να έχουν προηγηθεί στατιστικές μελέτες επί των εν λόγω επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίες είναι χρονοβόρες και οι οποίες δεν είχαν μέχρι τότε διεξαχθεί. Παρά ταύτα, ο Πρόεδρος της Αρχής ανακοίνωσε την ένταξη και αυτών των επιχειρήσεων και φορέων στον υπολογισμό του αναθεωρημένου ελλείμματος έτους 2009, μη ζητώντας καν την έκδοση απόφασης της Αρχής επ’ αυτού, λόγω της έντονης διαφωνίας των Μελών της για αυτήν του την πρωτοβουλία».
Κατόπιν όλων αυτών επιλαμβάνεται των καταγγελιών η τακτική δικαιοσύνη. Τη Δευτέρα στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπονής διατάζει προκαταρκτική εξέταση και τη διενέργεια της έρευνας αναλαμβάνει η εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Πόπη Παπανδρέου. Την επομένη (Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ – που φέρεται, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ως η «πέτρα του σκανδάλου» μαζί με τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Παπανδρέου – προσέρχεται στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για ακρόαση απ’ τα μέλη της.
Οι «ιδιωτικές» εταιρείες στο δημόσιο έλλειμμα!
Εκεί ο κ. Αντρέας Γεωργίου έμεινε αμετακίνητος στους χειρισμούς του και χαρακτήρισε ως αβάσιμες τις καταγγελίες σε βάρος του. Επιπλέον απέρριψε τις αιτιάσεις που του προσάπτουν απαξίωση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ και αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συλλογικές αποφάσεις στα θέματα μεθοδολογίας, συλλογής, κατάρτισης και διάθεσης των στατιστικών αρχείων». Περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση χρέωσε δόλο στους καταγγέλλοντες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπηρετούν «άλλα σενάρια και άλλους στόχους» με τη στάση τους. Για το «φούσκωμα» των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009 ο πρόεδρος της Αρχής ενημέρωσε την επιτροπή της βουλής ότι η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2010 και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2010. Πρόσθεσε δε, ότι έγινε «με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών λογαριασμών».
Η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 που έκλεισε στο 15,4% (το μεγαλύτερο της Ευρωζώνης) αντί για 13,6% και του δημόσιου χρέους που εκτοξεύτηκε στο 126,8% από 115,6% που υπολογιζόταν αρχικά (αύξηση 11,2 μονάδες) οφείλεται, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Αντρέα Γεωργίου στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής, σε 4 λόγους:
Πρώτον: Στους φορείς της γενικής κυβέρνησης εντάχθηκαν ύστερα από αναταξινόμηση και 17 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει πάνω απ’ το 50% των μετοχών! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ελλείμματος κατά 0,76% και του χρέους κατά 7,75%.
Δεύτερον: Αναθεωρήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και επανυπολογίστηκαν οι τόκοι από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τρίτον: Καταγράφηκε και το εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, και
Τέταρτον: Εγγράφηκε στη γενική κυβέρνηση η συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίου (swap) που είχε συνάψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 με την Goldman Sachs. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους κατά 5,3 δις ευρώ ήτοι 2,26%.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η δυσκολία στην οποία βρέθηκε ο κ. Γεωργίου όταν του ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως να πει έστω και μια άλλη χώρα της Ευρωζώνης στην οποία εντάσσονται στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης εταιρείες που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπως είναι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση και δεν κατονόμασε καμία χώρα. Κοινώς δηλαδή ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ δεν απαντάει και δεν διαψεύδει την κυριότερη καταγγελία που γίνεται, ότι δηλαδή η Eurostat ακολούθησε «ιδιαίτερη και μοναδική» μεταχείριση στα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας προκειμένου αυτά να εμφανιστούν ως τα χειρότερα της ζώνης του Ευρώ. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι την ίδια περίοδο η Γερμανία έβγαλε τα νοσοκομεία και το ασφαλιστικό της σύστημα απ’ τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και η Γαλλία πέρασε το κόστος του ασφαλιστικού της συστήματος στην France Telecom!
Ακόμα πιο σπουδαία είναι η «καταγγελία» που κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ άθελά του σχετικά με το «κρυφό δημόσιο χρέος» του 2001. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κώστας Σημίτης κατηγορείται για «δημιουργική λογιστική» σε συνεργασία με την Goldman Sachs, η οποία ανέλαβε μέρος του δημόσιου χρέους προκειμένου η Ελλάδα να έχει τα κριτήρια για να ενταχθεί στη ζώνη του Ευρώ (ΟΝΕ).
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αμέσως μετά τα όσα είπε στη βουλή η ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής παρενέβη στο θέμα και εξέδωσε ανακοίνωση η οποία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κατάθεση του κ. Αντρέα Γεωργίου. «Η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 (και 2010) έχει ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών – ESA 95), κάτι που όντως οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα άνω του ελληνικού ελλείμματος και του χρέους» επισημαίνεται μεταξύ άλλων απ’ την Eurostat.
Ο κύριος ΔΝΤ πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ!
Το συγκλονιστικότερο στοιχείο που ενισχύει τη βασιμότητα όσων αντιλαμβάνονται «συνομωσία» με το μαγείρεμα των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας είναι η «διπλή» ιδιότητα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αντρέα Γεωργίου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος στη βουλή ήταν υπάλληλος του ΔΝΤ ως τις 16 Ιουλίου του 2010, τη μέρα εκείνη υπέβαλλε την παραίτησή του και δύο εβδομάδες μετά, στις 3 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου εμφανιζόταν για τυπικούς λόγους και ως υπάλληλος ΔΝΤ μέχρι το Νοέμβριο του 2010. Σύμφωνα με την εκδοχή της κας Ζωής Γεωργαντά ο κ. Αντρέας Γεωργίου στις 16 Ιουλίου δεν παραιτήθηκε, αλλά πήρε άδεια άνευ αποδοχών απ’ το ΔΝΤ προκειμένου ν’ αναλάβει το νέο του πόστο στην Ελλάδα.
Η επιτροπή της βουλής ασχολήθηκε και το απόγευμα της Τετάρτης με τις καταγγελίες της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, αυτή τη φορά με την ακρόαση των μελών και του αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ που καρατομούνται όλοι με την τροπολογία που ψηφίζεται την Πέμπτη στην ολομέλεια της βουλής. Μόνος κοινός τόπος των 6 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ήταν οι ευθείες ή έμμεσες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του ο κ. Αντρέας Γεωργίου ακυρώνοντας το ρόλο του ΔΣ και των μελών του. Κατά τ’ άλλα τα καρατομηθέντα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίστηκαν διχασμένα γύρω απ’ το εάν διογκώθηκε τεχνητά ή όχι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009.
Εξεταστική: το «φάντασμα» του Καραμανλή και η ΝΔ
Μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής της βουλής η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ γνωστοποιεί ότι προτίθεται άμεσα να καταθέσει αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τα δημοσιονομικά και στατιστικά στοιχεία της χώρας την τελευταία δεκαετία, δηλαδή απ’ την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ το 2001 και απαντά στη ΝΔ πως «Η σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ που –στη συνέχεια δηλώσεων του κ. Σαμαρά– «απειλεί» με συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στον μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο, αποτελεί το αποκορύφωμα απίστευτου και ανιστόρητου θράσους απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες που αυτός έχει υποστεί ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής της περιόδου 2004-2009». Έχει προηγηθεί το καθημερινό δελτίο του πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, υπεύθυνος του οποίου είναι ο βουλευτής Λάρισας του κόμματος κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Για τη ΝΔ η αποκάλυψη της αλήθειας για το φούσκωμα του ελλείμματος και η διερεύνηση των αιτιών και των ευθυνών, αν και όπου υπάρχουν, είναι πρώτιστο πολιτικό καθήκον» και καταλήγει «Ο Αντώνης Σαμαράς ήδη απ’ τις 23/9/2010 είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση «νομίζει ότι κρατά τη ΝΔ σε ομηρία. Ας κάνει όσες εξεταστικές θέλει. Εμείς θα κάνουμε μόνο μία, για το πώς φτάσαμε στο μηχανισμό στήριξης και στο μνημόνιο».
Κάπως έτσι κλείνει η πρώτη φάση αυτής της υπόθεσης που διανύουμε και ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την κατάληξή της. Είναι πάντως απορίας άξιον, γιατί οι καταγγελίες αυτές από τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ γίνονται τώρα, σ’ αυτό το timing; Γιατί περίμεναν σχεδόν ένα χρόνο για να τα πουν ότι καταμαρτυρούν τώρα σε βάρος των πολιτικών τους προϊσταμένων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ; Τι διακυβεύεται πραγματικά και πολιτικά; Θα περίμενε κανείς η ΝΔ να το κάνει σημαία το θέμα.
Ωστόσο οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» διέκριναν μια απροθυμία απ’ την πλευρά της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σηκώσει τους τόνους επ’ αυτού. Ήταν μάλιστα βούτυρο στο ψωμί του κ. Αντώνη Σαμαρά, καθώς οι καταγγελίες έγιναν παραμονή της δικής του επίσκεψης στη ΔΕΘ. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ το κράτησε πολύ χαμηλά, σχεδόν το έθαψε και μόνο όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη τύπου, αρκέστηκε να πει πως αν και εφόσον αποδειχτεί κάτι, τότε θα… λες και ντρεπόταν να μιλήσει.
Το πολιτικό ρεπορτάζ έχει δύο εκδοχές για τις σκέψεις που επικράτησαν στο περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ. Η μία εκδοχή λέει πως δε συμφέρει τη ΝΔ να μπει σε μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, διότι κινδυνεύει να βγει τσαλακωμένη υπενθυμίζοντας στην κοινή γνώμη την πενταετία της διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή με την «απογραφή Αλογοσκούφη το 2004» (περιεχόμενο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική επιτροπή). Η δεύτερη εκδοχή αποδίδει στην ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης φόβο μήπως και «δικαιωθεί» και «αναβαπτιστεί» ο τέως πρωθυπουργός και αυτό γιατί μια τεκμηρίωση με στοιχεία της μεθόδευσης που έκανε το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου για να «δικαιολογήσει» τις επιλογές του, θα καθιστούσε (σε βάρος του Αντώνη Σαμαρά) ενεργό πολιτικά τον κ. Κώστα Καραμανλή, μετά την ήττα του Οκτωβρίου του 2009 με 10 μονάδες διαφορά απ’ τον σημερινό πρωθυπουργό.
Και όταν μάλιστα ο τελευταίος δε φαίνεται, με τα έως τώρα δεδομένα, ικανός να βγάλει το χειμώνα στο Μαξίμου, τουλάχιστον μόνος του…
πηγη:inprecor.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου