Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011
Το νερό είναι ο νέος «μαύρος χρυσός»
Σύμφωνα με τον Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup και πρώην μέλος τα νομισματικής επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας, το νερό θα γίνει το «επόμενο πετρέλαιο»
Το νερό θα γίνει τα επόμενα χρόνια η σημαντικότερη χρηματιστηριακή αγορά εμπορευμάτων. Θα ξεπεράσει σε μέγεθος την αγορά του πετρελαίου, του χαλκού ή των πολύτιμων μετάλλων.
Η Citygroup δεν είναι, βέβαια, ο πρώτος από τους μεγάλους οίκους που με αυτή την πρόβλεψη προειδοποιεί για τις τεράστιες προοπτικές μιας αγοράς, που ως τώρα είχε αγνοηθεί από τους επενδυτές. Παρότι όλοι συμφωνούν ότι οι προβλεπόμενες τάσεις στην ύψους 450δις. Δολαρίων παγκόσμια βιομηχανία του νερού συνιστούν μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, λίγοι είναι εκείνοι που μέχρι στιγμής επιχείρησαν να την εκμεταλλευτούν.
Κάποια πολύ εξειδικευμένα funds, προσφέρουν σε όσους θέλουν να παίξουν το story του νερού επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούντα στην αγορά αυτή. Όμως, αυτό που τώρα προβλέπει ένας από τους πιο έγκυρους οικονομολόγους του λονδρέζικου City αποδεικνύει ότι το νερό και η αξία του έχουν υποτιμηθεί σημαντικά από τους επενδυτές. Σύμφωνα με τον Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup και πρώην μέλος τα νομισματικής επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας, το νερό θα γίνει το «επόμενο πετρέλαιο».
Η ενασχόληση του Buiter με τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά του νερού δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση. Ο γνωστός οικονομολόγος, κατά κανόνα, χρησιμοποιεί την εμπειρία του σε μία από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου για να σχολιάσει τις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η έκθεση με τις τελευταίες απόψεις του, που δημοσιεύεται μια φορά τον μήνα, αποτελεί πάντα ένα πολυναμενόμενο γεγονός για τη Wall Street και το City. Γι αυτό και οι προβλέψεις του για την αγορά του νερού άνοιξαν ολόκληρη συζήτηση στο Ίντερνετ και στους επενδυτικούς κύκλους.
Σύμφωνα με τον Buiter , μια ενιαία παγκόσμια αγορά νερού θα έχει δημιουργηθεί τα επόμενα 25-30 χρόνια. Μόλις οι spot αγορές του νερού ενοποιηθούν, τότε θα ακολουθήσει η δημιουργία συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και άλλων παραγώγων πάνω σε αυτό το προϊόν, όπως τα δικαιώματα πώλησης ή αγοράς και τα swaps. Σταδιακά, το νερό θα διαπραγματεύεται τόσο στο χρηματιστήριο όσο και σε over the counter συναλλαγές. Μάλιστα, οικονομολόγος εκτιμά ότι οι επενδυτές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορους τύπους νερού, όπως ακριβώς όσοι επενδύουν στο πετρέλαιο μπορούν να διαλέξουν, για παράδειγμα, ανάμεσα στο γλυκό αργό πετρέλαιο και στο μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας.
«Περιμένω Ότι στο κοντινό μέλλον θα δούμε τεράστια αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο του νερού, όπως στην παραγωγή γλυκού, καθαρού νερού από άλλες πηγές (με την αφαλάτωση ή την αποστείρωση), στην αποθήκευση και στη μεταφορά του νερού στη θάλασσα ή την ξηρά», γράφει ο οικονομολόγος στη σχετική μελέτη της Citygroup. Και συνεχίζει εξηγώντας τη θεωρία του ότι η αγορά του νερού θα γίνει μεγαλύτερη και από εκείνη του πετρελαίου. « Προβλέπω ότι θα δούμε δίκτυα αγωγών που θα ξεπεράσουν την χωρητικότητα εκείνων που σήμερα έχουμε για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Βλέπω στόλους από τάνκερ νερού (μονοπύθμενα!) και εγκαταστάσεις αποθήκευσης πολύ μεγαλύτερες από αυτές που σήμερα έχουμε για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Βλέπω νέα συστήματα καναλιών να κατασκευάζονται για τη μεταφορά του νερού, παρόμοια σε φιλοδοξία και κλίμακα με αυτά που τώρα βρίσκονται υπό κατασκευή στην Κίνα», αναφέρει ο Buiter.
«Το νερό ως επενδυτική κατηγορία θα γίνει τελικά, κατά την άποψη μου, η πιο σημαντική στα εμπορεύματα, ξεπερνώντας το πετρέλαιο, τον χαλκό, τα αγροτικά commodities και τα πολύτιμα μέταλλα», καταλήγει ο οικονομολόγος.
πηγη:aegeantimes.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου