Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

BlackRock: ο φόβος των Ελληνικών τραπεζών.



Ποια είναι η BlackRock που έχει τρομοκρατήσει τις ελληνικές τράπεζες? Ετοιμάσαμε μια σύντομη παρουσίαση.
Επάγγελμα Διαχείριση επενδύσεων
Ιδρύθηκε 1988
Εδρα Νέα Υόρκη , ΗΠΑ
Διαχειριστής Laurence D. Fink ,, Διευθύνων Σύμβουλος
Προϊόντα Διαχείριση κεφαλαίων
Έσοδα 8,61 δισ $ (2010)
Κέρδη 2,06 δισ. $ (2010)

Σύνολο ενεργητικού
178 δισεκατομμύρια $ (χρήση 2009)
Σύνολο ιδίων κεφαλαίων
24,3 δισ $ (χρήση 2009)
Εργαζόμενοι 9.300 (31/3/2011)
Δικτυακός τόπος www.blackrock.com

Η BlackRock είναι η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη εταιρία στον κόσμο διαχείρισης ενεργητικού (διαχειριστής χρήματος) .Έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και είναι ο κορυφαίος πάροχος επενδυτικών, συμβουλευτικών και λύσεων διαχείρισης κινδύνου. Η εταιρεία αποκτώντας την Barclays Global Investors τον Δεκέμβριο του 2009 έγινε ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο.

Ιδρύθηκε το 1988, αρχικά προσφέροντας προϊόντα σταθερού εισοδήματος και κατάφερε να γίνει σύντομα μια οικονομική δύναμη μένοντας μακριά από το δημόσιο και από σκάνδαλα .

Εξυπηρετεί πελάτες σε 60 χώρες, διατηρώντας μια σημαντική παρουσία στη Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ασία-Ειρηνικό, και τη Μέση Ανατολή. Απασχολεί περίπου 9.300 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 700 επαγγελματιών επενδυτών κεφαλαίου σε όλο τον κόσμο.

η μετοχική σύνθεση της Βlackrock

Το 1988, oι Larry Fink και ο Robert S. Kapito άφησαν την First Boston για να ιδρύσουν μια εταιρεία που θα παρείχε στους πελάτες της υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (κεφαλαίου) .

Το 1992 η κεντρικη


ομάδα αποφά­σισε να αποσχισθεί από την BlackStone και μετονομάστηκε σε BlackRock। Μέχρι το 1999 είχε σχεδόν διπλασιάσει τα διαχειριζόμενα κεφά­λαιά της..

Στη συνέχεια, εξαγόρασαν μια σειρά άλλες εταιρίες με κυριότερη την Merrill Lynch Investment Managers (MLIM) στις 29 Σεπτεμβρίου 2006

Οι εξαγορές συνεχίστηκαν και το πελατολόγιο μεγάλωνε συνεχώς.

Η BlackRock είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της Apple αφού κατέχει το 5,5% των μετοχών, που υπολογίζονται σε περισσότερα από $ 15 δισεκατομμύρια.

Τον Δεκέμβριο του 2009, η εταιρεία απέκτησε την Barclays με 13,5 δισ. δο­λάρια αλλά την έβαλε σε ένα νέο πε­δίο διαχείρισης κεφαλαίων αξίας σχεδόν 1 τρις. δολαρίων!

Μετά τη συμφωνία αυτή, τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της αγγίζουν τα 3,5 τρις. δολ., ενώ το χαρ­τοφυλάκιο για το οποίο παρέχει συμβουλές επενδύσεων ξεπερνά τα 9 τρις.

Αυτό την καθιστά αυτόματα ως την μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία στον κόσμο.

Όμως τι θέλει στην Ελλάδα? Σύμφωνα με το Βήμα:

Η BlackRock θα αξιολογήσει με βάση την μεθοδολογία της το επίπεδο των επισφαλειών των Αγροτική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και των υπό συγχώνευση τραπεζών Alpha Bank και Eurobank.

Ο έλεγχος του διεθνούς οίκου θα επεκταθεί σε 18 τράπεζες, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων που ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ. Το σχετικό πόρισμα θα δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα κάνει τις απαραίτητες προβολές με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία των ιδρυμάτων την προσεχή τριετία, προκειμένου να διαπιστώσει τις αντοχές των τραπεζών με κριτήριο τα κεφάλαια πρώτης διαβαθμίσεως . Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ορισμένες τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Και γιατί τόσος φόβος? Σύμφωνα με το Euro2day, οι επενδυτές φοβούνται ότι ο έλεγχος των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών από την BlackRock θα είναι το τελευταίο πλήγμα που θα οδηγήσει τις τράπεζες στις… αγκάλες του Δημοσίου.

Οι τραπεζίτες, πάντως, σπεύδουν να δηλώσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιρλανδία. Ο έλεγχος της BlackRock στις ιρλανδικές τράπεζες κατέδειξε ανάγκη σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων ύψους 24 δισ. ευρώ επί συνολικού ενεργητικού χορηγήσεων 270 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, επί συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων 250 δισ. ευρώ, υπάρχουν ήδη σωρευμένες προβλέψεις 26 δισ. ευρώ. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων δεν έχει κατακρημνιστεί και οι ελληνικές τράπεζες δεν βρέθηκαν με τοξικά προϊόντα, όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση το 2007.

Στελέχη ελεγκτικών εταιριών προειδοποιούν ότι εξαιτίας των περιορισμένων τους τελευταίους μήνες αγοραπωλησιών κατοικιών η BlackRock ενδέχεται να θεωρήσει ότι οι τρέχουσες τιμές δεν είναι αντιπροσωπευτικές και να λάβει ως παραδοχή μεγαλύτερη πτώση τους μέχρι και 40%.

“Νομίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί εφόσον εξηγηθούν οι ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Το γεγονός, δηλαδή, ότι υπάρχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της ιδιοκτησίας και η οικογένεια λειτουργεί ως μηχανισμός αλληλεγγύης και αναδιανομής εισοδήματος”, σημειώνουν τα ίδια στελέχη.

Αντίθετα, θεωρείται δεδομένο ότι από τον έλεγχο θα προκύψει ανάγκη πρόσθετων προβλέψεων για επιχειρηματικά δάνεια, που είναι και η αχίλλειος πτέρνα των ελληνικών τραπεζών.

Η κρίση αποτελειώνει επιχειρήσεις οι οποίες γιγαντώθηκαν σε πήλινα πόδια και δανειοδοτήθηκαν με χαλαρά κριτήρια από το τραπεζικό σύστημα, παραδέχονται τραπεζικά στελέχη, που εκτιμούν ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν προβληματικά δάνεια άνω των 4 δισ. ευρώ, για τα οποία δεν έχουν διενεργηθεί οι αναγκαίες προβλέψεις.

Με δεδομένο ότι η κρίση κάνει το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο να τελειώσει, οι τράπεζες θα κληθούν να εγγράψουν μέρος της παραπάνω ζημίας εκκαθαρίζοντας και την ελληνική οικονομία.

Πηγές: wikipedia, Bήμα, euro2day

by Αντικλείδι , http://www.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου