Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
Kρατικοποιείτε τα χρέη και ιδιωτικοποιείτε τα κέρδη...
Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Έχουν περάσει επτά μήνες από τις 16 Ιανουαρίου 2011 όταν σε άρθρο μας (Dead cat’s bounce...) κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους όσους πίστεψαν (και επένδυσαν) ότι η καλή χρηματιστηριακή συγκυρία ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Με άξονα το θέσφατο ότι οι αγορές προβλέπουν πάντα γρηγορότερα από τους απλούς επενδυτές και τα ΜΜΕ τα καλά (κακά) νέα και αντιδρούν θετικά (αρνητικά), οι γκαιμπελίσκοι του Μαξίμου και του ΔΝΤ επιχειρούσαν εκείνη την εποχή να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η ισχνή χρηματιστηριακή άνοδος εκείνης της περιόδου ήταν επιβεβαίωση της ορθότητας της οικονομικής πολιτικής.
Όντως, στην αρχή του 2011 είχαμε μία κακή χρηματιστηριακά πρώτη εβδομάδα που έριξε τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών σε νέο χαμηλό περιόδου, όταν στις 10 Ιανουαρίου 2011 ο ΓΔ έκλεισε στις 1354,63 μονάδες. Έκτοτε άρχισε μια ξέφρενη ανοδική κούρσα. Σε μόλις τρεις συνεδριάσεις ο ΓΔ ανέκαμπτε φανερά. Στις 14 Ιανουαρίου 2011 ο ΓΔ έκλεισε στις 1445,86 μονάδες. Τα αισιόδοξα προγνωστικά φαίνονταν ότι επαληθεύονταν αφού...
στις 18 Φεβρουαρίου 2011 ο ΓΔ έκλεισε στις 1715,13 μονάδες, που ήταν το υψηλότερο κλείσιμο εκείνης της περιόδου. Έκτοτε άρχισε ένας νέος και συνεχής πτωτικός κύκλος. Σήμερα 23 Αυγούστου 2011 στις 16.21 ο ΓΔ έχει τιμή 903,94 μονάδες.
Δηλαδή μέσα σε επτά μήνες πτώση 47,33%! Και όλη αυτή η πτώση καταγράφηκε ενώ ταυτοχρόνως σε σχεδόν όλα τα ώριμα χρηματιστήρια μέχρι πριν ένα μήνα καταγράφονταν συνεχή ανοδική κούρσα. Ανάλογη φυσικά της πτώσης του ΓΔ είναι και η πτώση των τιμών των μετοχών του 20-αρη, δηλαδή των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κλπ).
Θα αναρωτηθεί κάποιος καλόπιστος αναγνώστης. Μα, πως ήταν δυνατόν το Ελληνικό Χρηματιστήριο να πάει καλά όταν η Ελληνική Οικονομία υποφέρει λόγω των πολιτικών που έχει υποβάλει η περιβόητη Τρόικα σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου και την ηγετική του ομάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ’ αρχήν όπου έχει πάει το ΔΝΤ το αντίστοιχο εγχώριο χρηματιστήριο διατρέχει μία πρωτοφανή ανοδική κούρσα, ταυτόχρονα με την εποχή των ιδιωτικοποιήσεων της κρατικής περιουσίας. Πάρα πολύ φυσιολογική αντίδραση για μία νεοφιλελεύθερη οικονομία και επενδυτικό περιβάλλον. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά.
Θα συνεχίσει να αντιπαραβάλει ο καλόπιστος αναγνώστης. Μα, στην Ελλάδα δεν άρχισαν ακόμα οι ιδιωτικοποιήσεις. Περιμένετε να αρχίσουν και θα δείτε πως θα αρχίσει να ανεβαίνει και το Χρηματιστήριο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλέ μου φίλε, είπαμε η αγορά προηγείται των γεγονότων και αντιδρά θετικά όταν πρόκειται να έρθουν θετικά νέα. Τώρα αντιδρά αρνητικά άρα θα έρθουν αρνητικά νέα.
Ποια θα είναι αυτά; Που να αρχίσει και που να σταματήσει κανείς…
Ένα απ’ όλα τα προβλήματα, ίσως το μεγαλύτερο, οι επισφάλειες των Ελληνικών Τραπεζών από τα προβληματικά δάνεια και οι συνεπακόλουθες ανάγκες για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; Ποιος θα χρηματοδοτήσει όμως αυτές τις αυξήσεις;
Είτε το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είτε, οι Βασικοί Μέτοχοι. Όλα τα προγνωστικά συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα τις αναλάβει το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο που θα δανεισθεί τα απαιτούμενα ποσά από τον EFSF. Δηλαδή θα δανεισθεί ο Ελληνικός Λαός για να καλυφθούν οι ζημιές από τα δάνεια που έδιναν τόσα χρόνια οι Ελληνικές Τράπεζες και τα οποία σήμερα είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε λόγω της κακής ποιότητας των δανείων δεν πρόκειται ποτέ να εξοφληθούν.
Με αυτό το σκεπτικό καμία οικονομία και κανένα Χρηματιστήριο δεν πήγε μπροστά…
«Σύντροφοι», κρατικοποιείτε τα Χρέη και ιδιωτικοποιείτε τα Κέρδη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου