Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011
H Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση μέχρι το τέλος του χρόνου
δήλωσε ο οικονομολόγος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, David Beers, σε συνέδριο στο Πεκίνο.Οι συνθήκες που θα γίνει και οι επιπτώσεις διαφέρουν..
Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις διεθνώς ότι μια κύρηξη πτώχευσης εκ μέρους του ελληνικού κράτους είναι αναπόφευκτη.
Κάτω απο αυτές τις συνθήκες, το πολιτικό περιβάλον μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί, δηλαδή οι συνθήκες οι οποίες θα επικρατήσουν ,είναι κεφαλαιώδους σημασίας..
Αν ο έλεγχος της χώρας βρίσκεται στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης και του καθεστώτος το οποίο τη στηρίζει, οι όροι οι οποίοι θα επιβληθούν σε βάρος των πολιτών και της χώρας θα είναι δραματικά δυσβάσταχτοι, όπως η μέχρι σήμερα πρακτική που ακολουθήθηκε έχει αποδείξει,αφού πρωταρχικά έχει πρυτανεύσει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τοκογλύφων όπως και των ισχυρών ντόπιων και διεθνών οικονομικών παραγόντων .
Αντίθετα εφ όσον υπάρξει μία ριζική πολιτική ανατροπή με τους πολίτες να παίρνουν συλλογικά στα χέρια τους την ευθύνη λειτουργίας της χώρας,η κύρηξη στάσης πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους θα σημάνει αποφασιστικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και επανόδου των εισοδημάτων των πολιτών στα πρό μνημονίου επίπεδα..
stopcartel Newsdesk
O ίδιος λοιπόν οικονομολόγος μόλις πριν από ένα μήνα, είχε προβεί σε παρόμοιες εκτιμήσεις, αναφέροντας ότι θεωρεί αναπόφευκτο γεγονός την πτώχευση της Ελλάδας και την έξοδό της από την Ευρωζώνη στο εγγύς μέλλον.
Ο Beers αναφέρθηκε και στην υποβάθμιση των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας τη θέση του οίκου αξιολόγησης ότι έκανε το καθήκον του. «Δεν υπήρχε κανένα λάθος στην αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά , προσθέτοντας ότι εφαρμόστηκε διαφορετικός τρόπος υπολογισμού από αυτούς που χρησιμοποιεί το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Επιπλέον, ο Beers υποστήριξε ότι ορισμένες αναπτυγμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις από τη γήρανση του πληθυσμού τους, ενώ και η Κίνα θα αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα. Μάλιστα, δε δίστασε να αναφέρει ότι ο παράγοντας αυτός, με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων.
πηγη bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου