Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011
Τους άνοιξε η .. όρεξη για την επόμενη μέρα !
Ευκαιρίες για επιχειρηματικές επενδύσεις στη Λιβύη αναζητούν πολλές εταιρείες, ενώ αρκετές εταιρείες έχουν ήδη αποστείλει κλιμάκιά τους στη χώρα για να διερευνήσουν το πεδίο.
Παρότι το Βερολίνο έμεινε εκτός του πεδίου των στρατιωτικών μαχών, υπάρχουν πολλές γερμανικές εταιρείες που αναζητούν ευκαιρίες από την ανακατασκευή της χώρας, αναφέρει το Spiegel.
Μεγάλη επίσκεψη στη Βεγγάζη
Πριν τρεις περίπου εβδομάδες, ο επικεφαλής της γερμανοαφρικανικής επιχειρηματικής ένωσης, Hans Meier-Ewert επισκέφθηκε τη Λιβύη μαζί με αντιπροσώπους 20 γερμανικών εταιρειών. Παρότι ο κίνδυνος από τις μάχες που βρίσκονταν σε εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, η γερμανική κυβέρνηση εξασφάλισε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο για να διευκολύνει το ταξίδι. Επικεφαλής της αποστολής ετέθη ο Γενικός Γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, Hans-Joachim Otto.
Παρότι η ομάδα επισκέφθηκε τη Βεγγάζη, όπου προσέφερε ιατρική βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης, το ταξίδι κάθε άλλο παρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα είχε. Οι γερμανοί συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, σε μια προσπάθεια να βρουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή.
«Η Λιβύη θα είναι πλούσια χώρα»
Οι μάχες συνεχίζονται και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν, ωστόσο πολλές είναι οι εταιρείες παγκοσμίως που έχουν ήδη αρχίσει προετοιμασία για την μετά Καντάφι εποχή. Μόλις αρχίσουν τα έργα ανακατασκευής, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες θα είναι ελκυστικές για όλους.
«Μόλις ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Λιβύη θα είναι πλούσια χώρα», δήλωσε στο Spiegel ο Meier-Ewert.
Η επί Καντάφι γερμανική παρουσία
Σύμφωνα με επιχειρηματικές ενώσεις, περίπου 30 με 50 γερμανικές επιχειρήσεις ήταν ενεργές στη Λιβύη πριν τον πόλεμο, αλλά οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν ήταν πολλές. Οι κρατικές εταιρείες κρατούσαν το μονοπώλιο ενώ το νομικό πλαίσιο τελούσε υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Καντάφι. Αρκετές είναι οι εταιρείες που δεν έχουν πληρωθεί για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει.
Τώρα, οι επιχειρηματίες ευελπιστούν ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τους επίδοξους επενδυτές. Επίσης, εκπρόσωποι του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου έχουν δεσμευτεί ότι θα σεβαστούν τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί επί Καντάφι, θέση που ικανοποίησε ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες.
Οι Γάλλοι φιλοδοξούν να δώσουν τον τόνο
Αλλά δεν είναι μόνον η Γερμανία που ενδιαφέρεται. Η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni, για παράδειγμα, έχει αναδειχθεί ο μεγαλύτερος ξένος παραγωγός πετρελαίου στη Λιβύη, ενώ στόχους για τη Λιβύη έχει και η Γαλλία, που ελπίζει ότι θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας.
Κι αν οι γερμανικές εταιρείες που είχαν ήδη παρουσία στο λιβυκό έδαφος έχουν λάβει διαβεβαιώσεις για την συνέχιση της δραστηριότητάς τους, δεν ισχύει το ίδιο και για τις άλλες γερμανικές επιχειρήσεις που θέλουν τώρα να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται στη Λιβύη. Η Γερμανία ήταν μόνη χώρα της ΕΕ που αντιτάχθηκε στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Αντίθετες με την επιβολή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εμφανίστηκαν και η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία. Το Πεκίνο, που ιδιαίτερε σημαντική συνεργασία με τον Καντάφι, νιώθει ήδη την οργή των εξεγερμένων, που έχουν απειλήσει τη χώρα με ακύρωση των συμβολαίων της.
Σειρά πρωτοβουλιών από τη Γερμανία
Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη και με τις γερμανικές εταιρείες, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, ενώ το Βερολίνο έχει υποσχεθεί το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλια βοήθεια 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι γερμανικές αρχές έχουν «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι ύψους 7,3 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν σύντομα στους αντάρτες.
Επίσης, στα πλαίσια των διερευνητικών επαφών για τους επίδοξους γερμανούς επενδυτές, η γερμανοαφρικανική επιχειρηματική ένωση προγραμματίζει μια μεγάλη εκδήλωση στο Βερολίνο, στην οποία έχουν κληθεί και μέλη του Μεταβατικού Συμβουλίου.
πηγη:newscode
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου