Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Βιβλιοπρόταση: Το οικονομικό σύστημα και η εξέλιξή του

Κριτική προσέγγιση της παγκοσμιοποίησης που δίνει το έναυσμα για προβληματισμό και διάλογο

Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκεται η σχέση μεταξύ οικονομικής επιστήμης και οικονομικού συστήματος από την εποχή του μεγάλου άγγλου οικονομολόγου Adam Smith μέχρι και τις μέρες μας. Ο συγγραφέας κινείται σε δύο βασικούς άξονες: καταρχάς παρουσιάζει και αναλύει τις βασικές αρχές και τη μεθοδολογία των κυριότερων οικονομικών θεωριών και στη συνέχεια στρέφεται στις εξελίξεις που συντελούνται στο χώρο της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία χρόνια υπό την επίδραση του νεοφιλελεύθερου οικονομικού δόγματος.

Με αφετηρία την -από καταβολής της οικονομικής επιστήμης– διαμάχη μεταξύ των σχολών για τη μέθοδο ανάλυσης, αλλά και τη δόμηση και τη λειτουργία του οικονομικού συστήματος, επισημαίνεται πως «οι αντιμαχόμενες σχολές των οικονομολόγων, διεκδικώντας η καθεμιά για τον εαυτό της την οικονομική αλήθεια, δεν κατόρθωσαν να πείσουν συνολικά για την ορθότητα των απόψεών τους», και αυτό γιατί «πίσω από κάθε οικονομική θεωρία υποκρύπτεται κάποια πολιτική ή κοινωνική ιδεολογία». Εδώ θα αναζητήσει ο συγγραφέας και τα αίτια της «τεχνικοποίησης της οικονομικής επιστήμης», με αποτέλεσμα η οικονομική σκέψη, ιδιαίτερα στις μέρες μας, να στερείται κάθε μορφής φιλοσοφικού στοχασμού και να μεταμορφώνεται σε εργαλειακό λόγο, στην υπηρεσία ταξικά προσδιορισμένων οικονομικών και εξουσιαστικών συμφερόντων, μακριά από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Με επιστημονικά τεκμηριωμένο αλλά και γλαφυρό τρόπο, αποκαλύπτεται ο μύθος της αυτορρυθμιζόμενης ελεύθερης αγοράς και το ιδεολόγημα του «ανταγωνισμού» που επικαλούνται οι κυβερνήσεις των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών, προκειμένου να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των απλών ανθρώπων την ασυδοσία του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Ένα σύγχρονο εγχειρίδιο που διαφωτίζει τον αναγνώστη για τις ιδέες μεγάλων μορφών της Οικονομικής Θεωρίας, όπως ο Marx και ο Keynes, και συγχρόνως τον παρακινεί να σκεφτεί για την πορεία του σύγχρονου ανθρώπου με στόχο την κατάκτηση της πραγματικής ευτυχίας και ευημερίας.

Ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου είναι καθηγητής του τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης। Eχει διατελέσει αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Θράκης, πρόεδρος της Helexpo A.E., πρόεδρος σε διάφορους επιστημονικούς φορείς, ενώ σήμερα είναι επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

πηγη:econoteach.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου