Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Η ΚΙΝΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΕ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Ο κινέζος γίγαντας με τους ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης, που βασικά στηρίζεται στο χαμηλό εργατικό κόστος και κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές, έχει τρομάξει τις ηγεσίες των Δυτικών χωρών. Και φαίνεται ότι αποφάσισαν να μετατρέψουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε ζώνες χαμηλού εργατικού κόστους, για να μπορέσουν να αντέξουν στην πίεση της ευνοϊκής ανταγωνιστικότητας της κινεζικής οικονομίας. Ο νεοφιλελευθερισμός του Ρήγκαν και της Θάτσερ υιοθέτησε με φανατισμό τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Και το ίδιο συνέχισε και η ΕΕ, γιατί ήταν μέσα στη φιλοσοφία της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Με την οικονομική γιγάντωση της Κίνας, αυτή η θεμελιώδης αρχή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας μετατράπηκε σε μπούμερανγκ σε βάρος της.
Και η μόνη διέξοδος για τις Δυτικές χώρες είναι ή να υιοθετήσουν τριτοκοσμικές αμοιβές των εργαζομένων και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ή να επανέλθουν στον προστατευτισμό και να απογαλακτιστούν από την παγκοσμιοποίηση και την οικονομία της ελεύθερης-ασύδοτης αγοράς. Και σαν πρώτη πρόβα του νέου προσανατολισμού (αμοιβών και εργατικών σχέσεων) άρχισε το πρόγραμμα στην Ιρλανδία το προηγούμενο έτος και συνεχίστηκε και φέτος και στη δική μας χώρα.

Οι πανίσχυρες ελεύθερες αγορές των Δυτικών χωρών δεν θα μπορούσαν ποτέ να ανεχθούν την επιστροφή του καθεστώτος του προστατευτισμού καθώς τα κέρδη τους θα περιορίζονταν δραστικά. Ενώ τώρα έχουν πλήρη ελευθερία και ασυδοσία στη διαμόρφωση των τιμών και στην ανεμπόδιστη διακίνηση κεφαλαίων, αγαθών και εργατικού δυναμικού. Έτσι επιλέγη η μόνη διέξοδος: η μετατροπή των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε ζώνες χαμηλού εργατικού κόστους. Αυτή η επιλογή της οικονομικής ελίτ, να μετατρέψει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε ζώνες χαμηλού εργατικού κόστους, με προσεκτικά βήματα όμως, ασφαλώς θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ενώ θα πολλαπλασιάσει τα κέρδη των γιγαντιαίων επιχειρήσεων. Η Ιρλανδία και η Ελλάδα, με την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους, αποτέλεσαν την αφετηρία της γενίκευσης του νέου αυτού προσανατολισμού των δυτικών οικονομιών.

Από την άποψη αυτή, οι εργαζόμενοι της Ιρλανδίας και της Ελλάδος έπεσαν θύματα του πειραματισμού. Να γιατί ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας από πέρυσι που άρχισε η εφαρμογή της μείωσης των αποδοχών και ο δικός μας πρωθυπουργός συνεχώς εισπράττουν επαίνους από την οικονομική ελίτ για την τόλμη τους να προσφέρουν τους εργαζόμενους θυσία στον νέο προσανατολισμό των Δυτικών οικονομιών.

πηγη:paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου