Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Πού πήγε η αίγλη της Αμερικής;

Το γόητρό της φέρεται να έχει χάσει η Αμερική, λόγω της «υποτέλειάς» της στην Μέση Ανατολή και την Κίνα, σύμφωνα με τον Thomas Friedman, αρθρογράφο στους New York Times. «Χρειάζεται κατάλληλη επενδυτική στρατηγική, για να κερδίσει η Αμερική την παλιά της αίγλη», επισημαίνει ο Friedman. Ο αρθρογράφος των Ν.Υ. Times εκφράζει τις ανησυχίες του για την πορεία των ΗΠΑ στον εμπορευματικό τομέα, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «πάσχουν» από έλλειψη ανεξαρτησίας. Όσον αφορά στο πετρέλαιο, συγκεκριμένα, ο Friedman τονίζει τη δική του θεωρία για την επενδυτική στρατηγική, η οποία συνοψίζεται στα εξής:
1) Ως τώρα δεν έχουμε πει ποτέ αλήθειες στους «διακινητές»-προμηθευτές μας και αποφεύγουμε τις ειλικρινείς συζητήσεις.
2) Στην περίπτωση των ΗΠΑ, προμηθευτής πετρελαίου είναι η Σαουδική Αραβία.
3) Η Σ. Αραβία είναι η μεγαλύτερη δωρήτρια οικονομικών πόρων στα διυλιστήρια της περιοχής,
4) άρα, επιχειρούμε ειλικρινή συζήτηση.
Ευφυής η σύλληψη του Friedman. Είναι, όμως, η Αμερική έτοιμη για τέτοια ειλικρίνεια;…
Ένα δεύτερο πεδίο ανησυχιών εγείρεται στον πνευματικό τομέα. «Σ’ αυτόν τον κόσμο, που η δημιουργικότητα έχει πρωτεύοντα ρόλο, γιατί να αποκαθηλωθούμε από την πρώτη παγκόσμια θέση στον πολιτισμό;», αναρωτιέται ο Friedman. Ρητορική ερώτηση...
Ο Friedman, βέβαια επιμένει ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης των ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν η ενίσχυση της παιδείας, οι καλές υποδομές και η προώθηση της μετανάστευσης.
Τί να πει κανείς…

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου