Του Γιάννη Αντύπα
Μήνυμα στους κερδοσκόπους ότι η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη μόλις επιστρέψει στις αγορές ομολόγων έστειλε από την Αθήνα ο Κινέζος πρωθυπουργός W. Jiabao. Αποκάλυψε πως «η Κίνα έχει ήδη αγοράσει και κρατάει ελληνικά ομόλογα και με πολύ θετική διάθεση θα συμμετάσχει στην αγορά των νέων ομολόγων, που πρόκειται να εκδοθούν από την Ελλάδα». Επιβεβαίωσε, έτσι, το ρεπορτάζ της «Ημερησίας του Σαββάτου» για τον ντηλ των δισ., που κρυβόταν πίσω από τον ερχομό του στη χώρα μας. Ομως, μέχρι να έρθει η ώρα των αγορών, θα πρέπει να αναμένονται επενδύσεις μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και μετοχικών συμμετοχών, σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της συνεργασίας στο ναυτιλιακό τομέα, «ψήνονται» συμφωνίες:
Στις τράπεζες
Κινεζικά κεφάλαια είναι έτοιμα να κάνουν την «είσοδό» τους στα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα. Αυτή την περίοδο αναζητείται το «όχημα», με τις ελληνικές τράπεζες να αποτελούν τμήμα του «στόχου».
Στις μεταφορές
Παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον ΟΣΕ και την αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Πεκίνου. Και όχι μονάχα για ανθρώπους, αλλά και για προϊόντα.
Στις επικοινωνίες
Οι κινεζικοί δορυφόροι έχουν τη δυνατότητα να «σηκώσουν» τις ελληνικές ανάγκες. Πρόκειται για έναν τομέα όπου οι δυνατότητες συνεργασίας είναι πολύ μεγάλες.
Στο εμπόριο
Οι Κινέζοι θέλουν την Ελλάδα «πύλη» για τη διακίνηση των προϊόντων τους στην Ευρώπη και για την επέκταση της συνεργασίας τους με την Ενωση και τα ευρωπαϊκά κράτη.
Η Κίνα επιθυμεί η Ελλάδα να αποτελέσει τη γέφυρα για τη συνεργασία της με τη Γηραιά Ηπειρο. Η ουσία της επίσκεψης βρίσκεται σε δύο παραγράφους της κοινής δήλωσης των δύο πρωθυπουργών:
«Τα δύο μέρη υπογραμμίζουν την προσέγγιση στρατηγικής και μακροπρόθεσμης προοπτικής στην σχέση της Ε.Ε.- Κίνας και δεσμεύονται ότι θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης της Ε.Ε.- Κίνας. Η Ελλάδα υποστηρίζει τη σύναψη μίας Συμφωνίας Εταιρικότητας και Συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας, το νωρίτερο δυνατόν, η οποία θα διευρύνει και θα ενισχύσει τις ανωτέρω σχέσεις, προς όφελος και των διμερών ελληνο-κινεζικών σχέσεων».
«Τα δύο μέρη είναι πρόθυμα να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους στους τομείς μεταφορών, πληροφορικής, επικοινωνιών, βασικών υποδομών, νέων μορφών ενέργειας, επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων κ.ά.
Η κινεζική πλευρά υποστηρίζει τη συμμετοχή των κινεζικών σημαντικών επιχειρήσεων στα αναπτυξιακά έργα της Ελλάδος, ενώ, η ελληνική πλευρά θα παρέχει κάθε σχετική δυνατή διευκόλυνση. Τα δύο Μέρη θα ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις τους να προωθήσουν τις αμοιβαίες επενδύσεις μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και μετοχικών συμμετοχών. Επίσης θα εξετάσουν τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της μεταξύ τους συνεργασίας μέσω εξειδικευμένων Ταμείων επενδύσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων».
Βαθιά φιλία
«Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι μια προνομιακή σχέση δύο χωρών, που διαπνέεται από βαθιά φιλία, αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλλά και δυναμισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου. Την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού θα ακολουθήσουν:
Ανταλλαγές επιχειρηματικών αποστολών με στόχο τη διενέργεια επενδύσεων. Στα τέλη του μήνα θα έρθουν στη χώρα μας Κινέζοι επιχειρηματίες που θα διερευνήσουν την αγορά έργων και υποδομών για επενδύσεις. Μέχρι τότε θα έχει καταρτιστεί και ένας πίνακας με ελληνικά προϊόντα που ενδιαφέρεται να απορροφήσει ο κινεζικός γίγαντας. Στόχος είναι ο συνολικός όγκος εξαγωγών και εισαγωγών μεταξύ των δύο χωρών, στα επόμενα 5 χρόνια, να διπλασιαστεί σε 8 δισ. δολάρια Αμερικής.
Ειδικό ταμείο
Στον τομέα της ναυτιλίας η Κίνα θα ιδρύσει ένα ειδικό ταμείο για την ανάπτυξη των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών και θα βάλει σε πρώτη φάση 5 δισεκατομμύρια δολάρια Αμερικής, σκοπεύοντας να προσφέρει στους Ελληνες εφοπλιστές ένα «καλάθι» χρηματοπιστωτικής υποστήριξης, για να αγοράσουν τα πλοία που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Η Κίνα θα αυξήσει και τις επενδύσεις στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα του Πειραιά, με στόχο τη δυνατότητα υποδοχής και διαχείρισης 800.000 εμπορευματοκιβωτίων ενώ, μέχρι το 2015, ο στόχος είναι να αυξηθεί αυτή η δυνατότητα σε 3,7 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια.
«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο σταθμός θα αποτελέσει το λαμπρό μαργαριτάρι της Μεσογείου. Θα αποτελέσει, επίσης, μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας» δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο λιμάνι του Πειραιά. Ο W. Jiabao, συνοδευόταν από του υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Εμπορίου και Πολιτισμού, την υφυπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.
Πρόσκληση για Πεκίνο
Ο Γ. Παπανδρέου αποδέχτηκε την πρόσκληση του ομολόγου του να επισκεφθεί το Πεκίνο και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της ελληνικής αποστολής. «Αν αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνουν οι Κινέζοι θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και να μπούμε σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης», δηλώνουν με μία φωνή οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Τον ερώτημα, βέβαια, είναι αν η ελληνική διοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες είναι έτοιμες να δεχθούν τους Κινέζους επενδυτές και αν η ελληνική παραγωγή μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αγορών του κίτρινου γίγαντα.
Επενδύσεις
Μέχρι να έρθει η ώρα των αγορών, θα πρέπει να αναμένονται επενδύσεις μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και μετοχικών συμμετοχών, σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας.
«Γέφυρα»
Η Κίνα επιθυμεί η Ελλάδα να αποτελέσει τη γέφυρα για τη συνεργασία της με τη Γηραιά Ηπειρο.
Το Λιμάνι
Το Πεκίνο θα αυξήσει και τις επενδύσεις στον ΣΕΜΠΟ του Πειραιά, με στόχο τη δυνατότητα υποδοχής και διαχείρισης 800.000 εμπορευματοκιβωτίων.
πηγη:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου