Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ήταν σωστή ή όχι η απόφαση της Fed;

Αυτός ο Αύγουστος ίσως μετατραπεί ως τον πιο σημαντικό μήνα της τελευταίας 3ετίας, καθώς πολλά θα κριθούν για το άμεσο μέλλον της αμερικανικής οικονομίας. Τα μακροοικονομικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν πως ένας στους δέκα Αμερικανούς είναι άνεργος ενώ η αύξηση στις επιχειρηματικές επενδύσεις δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες. Στον κλάδο των υπηρεσιών μόνο, η αύξηση έφτασε μετά βίας το +0,8%. Επιπλέον ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω στο 1,1% τον Ιούνιο, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός διατηρείται στο 0,9%.
Βέβαια, το μείζον ζήτημα που απασχολεί την αμερικανική κυβέρνηση και στελέχη των αγορών είναι η εξισορρόπηση των μεγάλων περικοπών που γίνονται σε τοπικό επίπεδο εξαιτίας του «συμμαζέματος» που πρέπει να γίνει στα τεράστια ελλείμματα. Πρόσφατο παράδειγμα η Καλιφόρνια που αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της τη στιγμή που περικόπτει δαπάνες μέχρι και 11 δισ. δολάρια. Η Fed χτες ανακοίνωσε την πρόθεση της να προχωρήσει εκ νέου σε αγορές ομολόγων που στηρίζονται σε στεγαστικά δάνεια ή κρατικούς τίτλους. Η επανεπένδυση αυτή κεφαλαίων που στηρίζονται σε στεγαστικά δάνεια (MBS) ή σε κρατικά ομόλογα Treasuries, είναι ένα «δειλό» βήμα, όπως χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές, προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της. Αυτή η απόφαση αποτελεί στροφή στα μέχρι πρότινος σχέδια της για σύσφιξη της πολιτικής και περιορισμού των λογιστικών της καταστάσεων.
Το όφελος από την επανεπένδυση κεφαλαίων σε MBS θα είναι η διατήρηση του ισολογισμού της Fed στα παρόντα επίπεδα, συνεπώς η κίνηση αυτή δε συνιστά πραγματική χαλάρωση νομισματικής πολιτικής, καθώς δε διευρύνεται ο ισολογισμός της, απλά παραμένει στα ίδια επίπεδα, δηλώνει η Goldman Sachs.
Την ίδια στιγμή πλήθος οικονομολόγων και αναλυτών στηρίζουν την απόφαση της Fed. Ο Νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz έκανε λόγο για την «αναιμική» ανάκαμψη που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία, συστήνοντας στη Fed ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα, «καλύτερα σχεδιασμένα» μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
Στην ετήσια έκθεση του το ΔΝΤ σημειώνει ότι η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ "έχει επιβραδύνει με βάση τα ιστορικά πρότυπα", ενώ προσθέτει ότι "παραμένει η αβεβαιότητα στο outlook".
Το ΔΝΤ αναφέρεται επίσης στην ανάγκη για μια βιώσιμη νομισματική στήριξη για την οικονομία, υποστηρίζοντας την υφιστάμενη στάση της Federal Reserve για χαμηλά επιτόκια και αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της αγοράς αμερικανικών ομολόγων για την ενίσχυση της ρευστότητας.
Χάνει σταδιακά το ανοδικό της momentum η αμερικανική οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής της Pacific Investment Management (Pimco), του μεγαλύτερου fund ομολόγων παγκοσμίως, επιβεβαιώνοντας και πάλι τις πιθανότητες η αμερικανική οικονομία να έρθει αντιμέτωπη με ύφεση τύπου double dip και αποπληθωρισμό στο 25%. Ωστόσο ιδιαίτερα απαισιόδοξος εμφανίζεται αναφορικά με την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ. «Θα παραμείνει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα» δήλωσε.
Αυστηρή κριτική έχει εξαπολύσει και ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι "υπάρχει μία ανακοπή της οικονομικής ανάκαμψης επί του παρόντος και αυτό γίνεται αισθητό σαν μισο-ύφεση".
Ωστόσο, αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Fed προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ των αγορών και των αναγκών της οικονομίας, καθώς οποιαδήποτε «σπασμωδική» κίνηση της θα μπορούσε να σημαίνει πως τα ίδια τα στελέχη της δε εμπιστεύονται τις ίδιες τις προβλέψεις τους για συγκρατημένη ανάκαμψη, δηλώνει η Credit Suisse.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου