Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Η απαξίωση των περιουσιών βαθαίνει κι άλλο την ύφεση

Του ΧΡ. ΖΙΩΤΗ

ΣΕ ΔΙΠΛΗ πρέσα βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά. Στις απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημα τους από τη λιτότητα και τη φοροεπιδρομή που έχουν επιβληθεί διά του μνημονίου προστίθενται πλέον και αυτές που προκύπτουν από «υποτίμηση» της περιουσίας τους: τόσο της ακίνητης όσο και της κινητής (κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε μετοχές ή ομόλογα). Ολ' αυτά προκαλούν σε ευρεία τμήματα του πληθυσμού ένα «γενικευμένο αίσθημα φτώχειας». Ακόμη μεγαλύτερη όμως είναι η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά που χρωστούν στις τράπεζες, με αποτέλεσμα η Τράπεζα της Ελλάδος να «τρέμει» στο ενδεχόμενο νέας έκρηξης των κόκκινων δανείων. Σε κάθε περίπτωση η πρωτόγνωρη κατάσταση εντείνει στο έπακρο την ανασφάλεια των νοικοκυριών τα οποία «μαζεύονται» ακόμη περισσότερο, σπρώχνοντας όμως έτσι την οικονομία σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.

Ηδη οι πρώτοι κλυδωνισμοί από την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου έχουν μεταφερθεί στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο μετρά τις πληγές του στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια παίρνουν πλέον διαστάσεις πλημμυρίδας από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2010, πριν ακόμη η κυβέρνηση προχωρήσει στην υπογραφή του μνημονίου με τη Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η ΤτΕ διαπιστώνει ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε στο 8,2% από 7,7% που ήταν στο τέλος του 2009. Η κατηγορία των δανείων που εμφανίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, είναι τα καταναλωτικά. Ομως η κατάσταση είχε αρχίσει να επιδεινώνεται από πέρυσι, ένας άλλος δείκτης που εξετάζει η ΤτΕ, αυτός που μετρά το ποσοστό των νέων καθυστερήσεων προς τα ενήμερα δάνεια, είχε εκτιναχθεί στο 3,9% από 2,4% που ήταν το 2008.

Το κύμα των κόκκινων δανείων θα είχε φουσκώσει ακόμη περισσότερο αν οι τράπεζες πέρυσι δεν είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Ομως παρά ταύτα οι πιέσεις που δέχονται παραμένουν υψηλές, καθώς τα σημάδια της ύφεσης γίνονται ολοένα και πιο έντονα. Ετσι, ενώ οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές αυξήθηκαν το 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, κατά 4,6%, φέτος στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά περίπου 3,5%.

Μείωση εισοδημάτων

Ωστόσο σε ορισμένες κατηγορίες μισθωτών, όπως για παράδειγμα οι δημόσιοι υπάλληλοι, η εισοδηματική απώλεια θα αγγίξει το 13%. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος βάζει ολοένα και περισσότερα από τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί στην «επικίνδυνη ζώνη» της υπερχρέωσης.

Παρ' όλο που στη φάση αυτή οι δανειστές φαίνεται να έχουν ως σύμμαχό τους τα επιτόκια, τα οποία δεν αναμένεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2010 να μεταβληθούν ουσιαστικά, η εξυπηρέτηση του χρέους τους απορροφά ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματός τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΤτΕ, περίπου το 50% των νοικοκυριών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο αναγκάζονται πλέον να ξοδεύουν από το 30% του εισοδήματος τους για την εξυπηρέτηση του χρέους τους. Η ΤτΕ φοβάται ότι αρκετά από τα νοικοκυριά ακόμη και αν «σφίξουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι τους», περικόπτοντας άλλες δαπάνες, θα αναγκαστούν να ζητήσουν από τις τράπεζες την αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις εκείνες - οι οποίες ολοένα και αυξάνονται - όπου η αξία του ακινήτου έχει υποχωρήσει κάτω από την τιμή αγοράς του. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται όμως μόνο στα ακίνητα που έχουν αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο αλλά επεκτείνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η αξία της περιουσίας τους συρρικνώνεται.
Η πεποίθηση ότι το ακίνητο αποτελεί την πλέον σταθερή αξία αρχίζει πλέον να αμφισβητείται. Από τις μικρές αγγελίες διαπιστώνεται ότι ακόμη και για νεόδμητα ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές (Γλυφάδα, Εκάλη, Διόνυσο), οι κατασκευαστές προχωρούν σε γενναίες προσφορές. Για παράδειγμα, στην περιοχή του γκολφ η τιμή νεόδμητου διαμερίσματος 70 τ.μ. έχει κατέβει από τα 490.000 στα 330.000 ευρώ
ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου