Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Με την καινοτομία μπορούμε να βρούμε την έξοδο από την ανεργία

The New York Times

Την ώρα που ο πρόεδρος Ομπάμα και το αμερικανικό Κογκρέσο επιζητούν τρόπους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην τελματωμένη οικονομία των ΗΠΑ, η καλύτερη στρατηγική βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα μάτια τους: στους σωρούς των αδιεκπεραίωτων φακέλων της Υπηρεσίας Πατεντών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ.

Αυτή είναι άλλωστε η υπηρεσία η οποία εκδίδει πατέντες για νέες τεχνολογικές εφευρέσεις που χρειάζονται οι νέες τεχνολογικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να προσελκύσουν τα κεφάλαια venture capital που θα πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους. Τα τρία τέταρτα των στελεχών των νεοσύστατων επιχειρήσεων που στηρίζονται σε venture capital πιστεύουν ότι οι πατέντες είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότησή τους, όπως έχει δείξει η έρευνα Βerkeley Patent Survey του 2008. Και σύμφωνα με μία έρευνα του ιδρύματος Kauffman, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για όλες τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ από το 1977. Δυστυχώς, από το 1992 το Κογκρέσο έχει διαθέσει πλέον των 750 εκατ. δολαρίων που έχουν καταβληθεί ως αμοιβή για την εξέταση του φακέλου διπλώματος ευρεσιτεχνίας, για άλλους σκοπούς. Το γεγονός αυτό άφησε την υπηρεσία πατεντών υποχρηματοδοτούμενη και με σωρεία αδιεκπεραίωτων φακέλων: 1,2 εκατομμύριο αιτήσεις αναμένουν την έγκρισή τους. Το ήμισυ και πλέον δεν έχει ακόμη περάσει το πρώτο μάτι της εξέτασης του φακέλου. Για την αναζωογόνηση της κινητήριας δύναμης της αμερικανικής επιχειρηματικότητος, και για τη δημιουργία 2,5 εκατ. θέσεων απασχόλησης στα επόμενα τρία χρόνια, θα χρειαστεί το Κογκρέσο να χορηγήσει περί το ένα δισ. δολάρια προκειμένου να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία της. Η ενέργεια αυτή θα βοηθήσει την υπηρεσία πατεντών να αναβαθμίσει τα πεπαλαιωμένα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και να προσλάβει και να εκπαιδεύσει πρόσθετους εξεταστές φακέλων ώστε να ανταποκριθεί στον τριπλασιασμό των αιτήσεων για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας τα τελευταία 20 χρόνια. Το Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να εγκρίνει νομοθεσία που εκκρεμεί, η οποία θα απαγορεύει την αξιοποίηση του αντιτίμου εξέτασης των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για άλλους σκοπούς. Οταν λοιπόν η Υπηρεσία Πατεντών και Εμπορικών Σημάτων επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, από τις 1,2 εκατ. αιτήσεις αναμένεται να εγκριθούν, βάσει προηγούμενων στατιστικών, περί τα 780.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, από τα οποία τα 137.000 θα χορηγηθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εν συνεχεία, την επόμενη τριετία θα μπορούσε να εγκρίνει ακόμη 88.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Συνολικώς, έως το 2013, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να έχουν λάβει περίπου 225.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν προς εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης για να ιδρύσουν τις επιχειρήσεις τους και να πληρώσουν το προσωπικό τους. Για να είμαστε σαφείς, δεν παράγουν αξία και θέσεις εργασίας όλα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ορισμένα όμως αξίζουν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, όπως για παράδειγμα το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ημιαγωγών που έλαβε ο Τζακ Κίλμπι το 1950, ή εκείνο του Στιβ Βόζνιακ, το 1979, για τον προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι κάπως δύσκολο να υπολογίσουμε πόσες νέες θέσεις απασχόλησης και πόσες βιομηχανίες παραμένουν θαμμένες κάτω από τη σωρεία των φακέλων που αναμένουν διεκπεραίωση. Σύμφωνα, όμως, με υπολογισμούς της Berkeley Patent Survey, κάθε εγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συνδέεται με τρεις έως δέκα θέσεις απασχόλησης. Υποθέτουμε λοιπόν ότι η αποκατάσταση της λειτουργίας της Yπηρεσίας Πατεντών και Εμπορικών Σημάτων θα δημιουργήσει τουλάχιστον 675.000 θέσεις εργασίας την προσεχή τριετία και στην καλύτερη περίπτωση περί τα 2,25 εκατ. νέες θέσεις απασχόλησης. Εάν υπολογίσουμε ένα μέσο όρο του 1,5 εκατομμυρίου, το τίμημα για κάθε θέση εργασίας θα είναι περίπου 660 δολάρια - 525 φορές αποτελεσματικότερο ως προς το κόστος από τα 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας που έχει δημιουργήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα των 787 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου