Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Ποιός βλάπτει την Ευρώπη;

«Η Γερμανία βλάπτει την Ευρώπη». Αυτή τη σκληρή εκτίμηση εξέφρασε αυτές τις μέρες στις σελίδες του γερμανικού περιοδικού «Die Zeit» ο Αμερικανός χρηματιστής και δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος. Τη βάση του άρθρου αποτέλεσε η ομιλία του Σόρος στο Πανεπιστήμιο Γκόμπολντ του Βερολίνου. Ας σημειωθεί ότι ένα περίπου μήνα προηγουμένως είχε δηλώσει στο ίδιο περιοδικό - «Die Zeit» - ακριβώς τα ίδια. Τότε τα λόγια του Σόρος τα άρπαξαν και τα χρησιμοποίησαν όλα τα περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά έντυπα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ας μην προσπαθούμε να μαντέψουμε, γιατί ακριβώς το γερμανικό εβδομαδιαίο έντυπο και το γερμανικό Πανεπιστήμιο παραχωρούν με τόση ευχαρίστηση το λόγο στο γνωστό σκανδαλώδη Αμερικανό χρηματιστηριακό κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος. Αυτό είναι δικαίωμά τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σημασία έχει κάτι άλλο. Στο άρθρο του Σόρος, ουσιαστικά, γίνεται λόγος για την τύχη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο δήθεν εξ υπαιτιότητας της Γερμανίας μπορεί να βρεθεί σε «κύκλο αποπληθωρισμού». Και αυτό, κατά την άποψή του, μπορεί να «στριμώξει» την Ευρώπη σε φάση παρατεταμένης στασιμότητας, να οδηγήσει σε κοινωνικές ταραχές, και στη χειρότερη περίπτωση - ακόμη και στην «παράλυση» και διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε τι συνίσταται το φταίξιμο της Γερμανίας; Συγκεκριμένα, - στο ότι θέλει, όπως λέει ο Σόρος, να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και να πάψει να είναι ταμίας για την υπόλοιπη Ευρώπη. Και λόγω του ότι αυτή η χώρα είναι κράτος με το υψηλότερο επίπεδο φερεγγυότητας, «επιβάλλει στην ευρωζώνη» οικονομική, καθώς και μακροοικονομική πολιτική. Γι΄αυτό αν προσπαθήσουν και τα άλλα μέλη της ΕΕ να συμπεριφερθούν όπως τη Γερμανία, το ευρώ θα πέσει σε «κύκλο αποπληθωρισμού». Έμμεσα ο Σόρος προσπαθεί να εκφοβίσει και με τη δυνατότητα αποχώρησης της Γερμανίας από την ευρωζώνη. Σε τέτοια περίπτωση, όπως είπε ο Σόρος, το ευρώ θα καταρρεύσει σε ολοκληρωτικά.

Δηλαδή, μπορούμε να πούμε ότι η Γερμανία έχει πραγματικά μετατραπεί σήμερα στην κύρια οικονομική απειλή για την Ευρώπη; Σ΄ αυτό το σημείο αξίζει να παραθέσουμε την άποψη του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιντ, την οποία δημοσίευσε αυτές τις μέρες η γερμανική «Die Welt». Όπως είπε ο Σμίντ, η ΕΕ σήμερα βρίσκεται στη «χειρότερη κατάσταση» σε όλη τη διάρκεια της 60-χρονης ολοκλήρωσης. Και αυτό οφείλεται στην απερίσκεπτη διεύρυνση της ΕΕ. Στη Διάσκεψη στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας το 1992, στην οποία υιοθετήθηκαν τα κριτήρια των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών και του κρατικού χρέους, υπενθυμίζει ο Σμιντ, η ΕΕ είχε 12 μέλη. Σήμερα ανέρχονται σε 27. Η αποδοχή στην Ένωση χωρών, οι οποίες εκ των προτέρων δεν θα ήταν ικανές να τηρήσουν τους υιοθετημένους «κανονισμούς παιχνιδιού», ο πρώην Καγκελάριος τη χαρακτήρισε απροκάλυπτα «ηλιθιότητα».

ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου