Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Τράπεζες: Οι «σκελετοί» εκδικούνται...

Στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών από το μεσημέρι της Δευτέρας κοιτάζουν στα μόνιτορ την κίνηση στη διατραπεζική αγορά και κουνούν με νόημα το κεφάλι.

Ο λόγος; Στις οθόνες των υπολογιστών τους βλέπουν το πραγματικό αποτέλεσμα του stress test της περασμένης Παρασκευής, που μόνον αισιοδοξία για την επόμενη μέρα δεν προκαλεί. Γιατί καλοί οι αριθμοί και ακόμη καλύτερη η επιτυχία (ως γνωστόν, με εξαίρεση την Αγροτική, τον πήχη πέρασαν οι υπόλοιπες τράπεζες που συμμετείχαν στη διαδικασία), όμως η πραγματικότητα είναι, ως συνήθως, πιο σκληρή. Την εβδομάδα που πέρασε, όπως και την προηγουμένη από αυτήν, όπως και τους τελευταίους πέντε μήνες, η διατραπεζική αγορά, δηλαδή εκεί όπου οι τράπεζες με την περισσευούμενη ρευστότητα δανείζουν εκείνες που την ψάχνουν εναγωνίως, παρέμεινε κλειστή για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Κι ας πέρασαν τις εξετάσεις της περασμένης Παρασκευής κι ας αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια κι ας έστειλαν το μήνυμα ότι οι «σκελετοί» στα ντουλάπια τους είναι πολύ λιγότεροι απ' ό,τι νομίζονταν.

Ζήτημα εμπιστοσύνης

Το ηθικό -και όχι μόνο- συμπέρασμα; Η εμπιστοσύνη δύσκολα θα αποκατασταθεί, το ίδιο και η ρευστότητα στην αγορά, οπότε θα εξακολουθήσει να κινείται στο όριο για άλλο ένα εξάμηνο τουλάχιστον. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Κανείς δεν ξέρει, ούτε μπορεί να προβλέψει.

Οπως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη μέρα εν όψει της περίφημης επόμενης συγκέντρωσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Απότομη προσγείωση

Μετά την απότομη προσγείωση που φαίνεται να προκαλεί η διάψευση των προσδοκιών της Τράπεζας Πειραιώς για μια άμεση ανταπόκριση του Δημοσίου στην πρότασή της να εξαγοράσει το 77% της Αγροτικής και το 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κι εδώ ο πήχης έχει πέσει. Η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων δεν επέλεξε καν τους συμβούλους του project, ενώ, μετά την αποτυχία της ΑΤΕ να περάσει τις εξετάσεις, η κατάσταση έγινε ακόμη περισσότερο περίπλοκη. Τι θα κάνει το Δημόσιο με την περίπτωσή της; Θα συναινέσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου; Θα επιτρέψει η «τρόικα» την προσφυγή της στο Ταμείο Βοηθείας των 10 δισ. ευρώ; Και πόσο θα επηρεάσουν οι απαντήσεις που θα δοθούν στα παραπάνω ερωτήματα τις επόμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις;

Φήμες και σενάρια

Προς το παρόν οι όποιες εξελίξεις αναλώνονται στο επίπεδο των φημών και των σεναρίων. Οπως, για παράδειγμα, συνέβη στην περίπτωση της τουρκικής Ziraat Bank (η οποία είναι η αντίστοιχη Αγροτική Τράπεζα της γείτονος), η οποία υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την ελληνική Αγροτική Τράπεζα. Μόνο που το ενδεχόμενο αυτό ανάγεται αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας ορισμένων Τούρκων δημοσιογράφων. Οι οποίοι πριν από ένα τρίμηνο επέμεναν ότι η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας περνά στην κυριότητα άλλης τουρκικής. Το συμπέρασμα; Μολονότι πέρασαν τέσσερα χρόνια από την εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική, οι γείτονες ακόμη δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν. Κι όποτε βρίσκουν πρόχειρη ευκαιρία, φροντίζουν να κάνουν θόρυβο. Πέραν τούτου ουδέν.

Το ίδιο εν πολλοίς ισχύει και για το φερόμενο ενδιαφέρον της ING για τη Marfin Popular Bank. Η ολλανδική τράπεζα είναι τόσο πολύ εξαρτώμενη από τα διάφορα κρατικά προγράμματα στήριξης της «πατρίδας της» που ακόμα και η σκέψη για την εξαγορά τράπεζας εντός ή εκτός συνόρων, απαγορεύεται. Οπότε κάθε συζήτηση επ' αυτού είναι εκ των πραγμάτων περιττή.ΠΗΓΗ:agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου