Το πρώτο οικονομικό blog στη Βόρεια Ελλάδα // oikonomia24.blogspot.com // i.faitatzoglou@yahoo.gr
Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010
Τι είναι η πτώχευση ενός κράτους;
ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ βρίσκεται σε πτώχευση (προβαίνει σε στάση πληρωμών) όταν δεν βρίσκει πλέον χρήματα για να χρηματοδοτήσει το χρέος του. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο για μια κρατική οντότητα, καθώς το κράτος μπορεί εξ ορισμού να τυπώνει χρήμα, κάτι που έκαναν επανειλημμένα οι ΗΠΑ σε περιόδους κακής συγκυρίας. Ομως αυτό δεν μπορεί να γίνει σ΄ ένα κράτος- μέλος μιας νομισματικής ζώνης, όπως η Ελλάδα που ανήκει στη ζώνη του ευρώ, ή ακόμη σ΄ ένα κράτος που δανείζεται μαζικά σε ξένα νομίσματα, όπως αυτήν τη στιγμή η Ουγγαρία και οι χώρες της Βαλτικής που δανείζονται σε ευρώ ή η Αργεντινή που δανειζόταν σε δολάρια στην αρχή της δεκαετίας του 2000.
Μπορεί ένα κράτος να κηρύξει χρεοκοπία;
ΜΙΑ ΧΩΡΑ δεν μπορεί να χρεοκοπήσει όπως μια επιχείρηση.
Ομως κατά την κρίση της Αργεντινής το 2001, η τότε δεύτερη στην ιεραρχία του ΔΝΤ Αν Κρίγκερ είχε προτείνει έναν «μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους» που να επιτρέπει στα κράτη να «κηρύσσουν πτώχευση» και να εκκαθαρίζουν τα χρέη τους αποπληρώνοντας μόνο τους βασικούς πιστωτές τους. Ομως η πρότασή της απορρίφθηκε από χώρες όπως το Μεξικό και η Νότια Αφρική, που φοβούνταν πως η διαδικασία αυτή θα απομάκρυνε για πάντα τα ιδιωτικά κεφάλαια από τις αναπτυσσόμενες χώρες. «Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες είχαν χάσει την πρόσβαση στη διεθνή αγορά κεφαλαίων», υπενθυμίζουν οι ερευνητές Εντουάρντο Μπόρενσταϊν και Ούγκο Πανίτσα σε μια μελέτη του ΔΝΤ για «Το κόστος της πτώχευσης κρατών» (www.imf.org).
Ποια είναι τα κράτη που έχουν ήδη κηρύξει στάση πληρωμών;
Η ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ και η Αφρική προέβησαν στις περισσότερες στάσεις πληρωμών στη διάρκεια της ιστορίας- 126 και 63 αντιστοίχως από το 1824 έως το 2004, σύμφωνα με τη μελέτη των Εντουάρντο Μπόρενσταϊν και Ούγκο Πανίτσα που δημοσιεύτηκε το 2008 από το ΔΝΤ. Μία χώρα μπορεί να κηρύξει πτώχευση πολλές φορές. Στην Ευρώπη, αυτό συνέβη με την Ισπανία, η οποία κατέχει, σύμφωνα με τα δεδομένα της Standard & Ρoor΄s, το ρεκόρ στις στάσεις πληρωμών ώς το τέλος του 19ου αιώνα, όμως έχει να πτωχεύσει εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια. Μετά το κύμα πτωχεύσεων που σφράγισε την περίοδο από το 1921 ώς το 1940 (Μεγάλο Κραχ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος), πρόσφατα έχουν πληγεί κυρίως οι χώρες που δανείζονται σε δολάρια (το Μεξικό τον Αύγουστο 1982, η Αργεντινή τον Δεκέμβριο 2001).
ΠΗΓΗ:tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου